• 1 Sep. 2020
  • 3 min

Șase motive pentru care merită să negociezi

negociere
Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Oricare ar fi domeniul sau compania în care lucrezi cu siguranță ai fost pus în situația de a negocia, fie că a fost vorba despre salariu sau beneficii, fie despre implicarea în anumite proiecte.  

Tehnicile de negociere ar trebui să fie cunoscute atât de candidații care-și caută un loc de muncă, cât și de angajații care își doresc să evolueze. Negocierea, într-adevăr, poate fi numită o artă, dar asta nu înseamnă că nu poate fi învățată. Despre metodele de negociere am vorbit în acest articol, de data asta vorbim însă despre motivele care te vor convinge că merită să negociezi.

 

Negociere: de ce nu trebuie să o amâni 

Poți și trebuie să negociezi

Primul motiv pentru care merită să negociezi este finalitatea negocierii. Se spune că, în viață nu primești ceea ce meriți, ci ceea ce negociezi. Negociere înseamnă, de fapt, abilitatea care poate fi învățată și exersată. Merită să negociezi pentru că poți face acest lucru și pentru că numai așa poți obține ce-ți dorești.

 

Există o „plăcintă” mare

Este vorba aici de o poziție perceptuală a minții care, de cele mai multe ori, ne frânează atunci când suntem de părerea că nu mai putem obține nimic, fie că nu este nimic pentru noi, fie că este prea târziu pentru a negocia. Însă, această „placintă” există, trebuie doar să ajungi la masa la care aceasta se împarte.

Mai mult, nimic nu te oprește în a solicita această reîmpărțire. Nu puține sunt situațiile în care credeam că totul este pierdut și totuși mai încercăm să facem ceva, din datoria față de noi, pentru a ști că am încercat totul.

 

Ești la fel de puternic ca partenerul

Al treilea motiv pentru care merită să negociezi este pentru a te pune în valoare. Trebuie să ai o mentalitate de om „care poate mișca munții din loc”. În niciun caz nu trebuie să te poziționezi într-un rol de inferioritate. Caută acele motive pentru care ești la fel de puternic ca și partenerul tău de negociere. Cei mai abili negociatori folosesc acest atu, mai exact, se folosesc de încrederea în forțele proprii, că pot fi la fel de buni și la fel de puternici ca partenerul.

 

Negociatorul nu-ți este dușman

S-au dus vremurile în care negociatorul este dușmanul numărul unu, strategia în care dintr-o negociere trebuie să existe un învingător și un învins nu se mai aplică în zilele noastre. Negocierea modernă pleacă de la premisa că fiecare trebuie să câștige. Această strategie este numită Win-Win. Partenerul tău de negociere nu este un dușman, este acela care te poate ajuta în schimbul la ceva.

 

Negocierea crește sentimentul de încredere în forțele proprii

Procesul de negociere naște un sentiment de autoprețuire. Vei învață mai multe lucruri despre tine, despre calitățile pe care le deții. A negocia însemna a-ți exersa abilitățile care te vor pune în valoare. Acest sentiment de autoprețuire generează o stare de confort.

 

Vei afla multe lucruri noi

Poți citi ziare, reviste, te poți uita la televizor sau poți citi o carte din care să afli lucruri noi. Acest lucru este foarte adevărat, însă negocierea îți mai aduce ceva, mai exact, informații pe care nu le poți afla din cele mai sus menționate. În cadrul unei negocieri se vor aduce în discuție aspecte la care nici nu te gândeai, trebuie doar să fii curios pentru a afla mai multe.

Chiar dacă ți se poate părea că această perioadă nu este tocmai potrivită pentru a-ți negocia salariul, proiectele în care ești implicat sau bonusurile, trebuie să știi că întotdeauna vei găsi motive pentru care să nu o faci. De aceea, sperăm că aceste motive au reușit să te convingă că momentul potrivit este acum!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum poți convinge angajatorul să-ți facă o ofertă de muncă

Cinci întrebări pe care să ți le pui dacă vrei să-ți schimbi jobul acum

Înapoi la pasiune – cum să-ți alegi jobul potrivit

A fost util articolul? 4
negocieresalariutehnici negociere

Leave a Reply