• 1 May. 2020
  • 3 min

Acum e momentul să faci o schimbare în carieră

carieră

Schimbarea carierei pare înfricoșătoare, mai ales în actualul context economic când simți poate că e important ca niciodată să ai siguranța locului de muncă. Însă ce poți face dacă, pe de o parte ai sentimentul că jobul nu-ți mai place, iar pe de altă parte parcă nu ai vrea să renunți la toată experiența pe care ai acumulat-o de-a lungul anilor la actualul loc de muncă? Cale de mijloc nu există. Poate cea mai bună alegere e o schimbare în carieră, punând în valoare experiența acumulată. Echipa eJobs.ro îți este alături! Iată cum!

La finalul liceului, când eu și toți colegii mei ne căutam facultatea potrivită, mai degrabă după dorințele personale decât în funcție de posibilitățile ulterioare, auzeam foarte des fraza „dar nu e o facultate de viitor” din partea părinților, care și-ar fi dorit ca noi să tindem spre domenii mai practice. Dar adevărul, pe care atunci doar îl suspectam, era că piața muncii și studiile superioare aveau o legătură fragilă. Și, într-un fel am avut dreptate. Azi nu mai contează ce facultate ai absolvit, ci abilitățile deprinse și puterea de adaptare mai ales în situația actuală, pe care cu greu am fi putut să o prevedem.

Vestea bună e că piața muncii este într-un proces continuu de revitalizare în această perioadă. Pe eJobs.ro sunt cu 60% mai multe joburi noi față de săptămâna trecută, datorită unui nou anunț care le permite companiilor să publice mai multe posturi. Și nu e singura resursă prin care eJobs.ro te ajută să obții mai ușor un job. Pentru că știm că ai nevoie de ghidare pe acest drum, echipa de consultanți îți este aproape.

Primul pas ține de tine. E momentul să vii în întâmpinarea acestei energii din piața muncii. Să tragi linie și să te gândești la ce îți place să faci, la punctele tale forte care ar putea fi apreciate indiferent de locul de muncă pe care îl alegi.

1. Înainte de toate, cunoaște-ți abilitățile

Înainte de a face o schimbare în carieră vezi ce abilități ai deprins până acum. Gândește-te mai întâi unde excelezi și apoi la domeniul/jobul unde ai vrea să lucrezi. Nu te avânta brusc, așa cum poate ai fi făcut-o în momentul debutului profesional. Vezi care sunt cerințele pentru domeniul/jobul mult dorit și dacă pregătirea ta profesională se potrivește. Vorbește cu oameni cu experiență în domeniul/jobul dorit pentru a te ghida. Participă la un curs care să-ți ofere un fundament în domeniul respectiv și caută niște oportunități practice cum ar fi un proiect în domeniul respectiv, pe care îl poți lucra ca freelancer. Așa vei avea o perspectivă mult mai clară și vei putea porni cu dreptul spre următorul pas.

2.  Sună la 021.9124 (tarif normal), pentru asistență gratuită în carieră

Linia telefonică lansată de eJobs.ro te ajută când vrei să faci o schimbare în carieră. Specialiștii eJobs.ro îți pot completa CV-ul, astfel încât cele mai importante abilități ale tale să fie remarcate de recrutori, îți prezintă joburile care se potrivesc cu pregătirea și interesele tale profesionale. Odată ce te-ai hotărât asupra unui job sau mai multora, consultanții pot aplica în numele tău în timpul convorbirii telefonice. Astfel, cu un scurt apel, ai și CV-ul făcut, și joburile identificate corect, precum și aplicarea făcută. Rămâne doar să aștepți apelul recrutorilor. Dacă acesta întârzie să apară, echipa eJobs.ro poate fi contactată din nou pentru a identifica noi oportunități pentru cariera ta.

2. Te vei întreba dacă ai luat decizia corectă

Să presupunem cel mai optimist scenariu, cel în care totul a decurs cu bine, ai primit invitația la interviu și, în urma discuției cu recrutorul, a venit și oferta de angajare. Începe așadar o perioadă cu noi provocări. Primele luni sunt dificile la orice job nou. Brusc și dintr-o dată experiența ta poate de ani de zile devine irelevantă. Dacă încă mai contează, atunci ești norocos. De cele mai multe ori trebuie o iei de la zero, iar asta înseamnă să ai din nou răbdare să crești pe scara ierarhică, să te obișnuiești de cele mai multe ori cu un venit de începător sau unul instabil și să înveți cât poți de repede ce presupune noul tău job. 

Siguranța pe care o resimțeai în vechea carieră te va face să te întrebi dacă ai luat decizia corectă, iar răspunsul nu va fi unul ușor. Pe de o parte vei simți că da, că actualul domeniu ți se potrivește mai bine. Pe de altă parte, trecerea s-ar putea să fie mai dificilă decât ai anticipat. Pune în balans argumentele pro și contra și nu-ți fie teamă să dai înapoi dacă asta simți că e cea mai bună decizie pentru tine.

3.  La final, te vei întreba de ce nu ai făcut schimbarea mai devreme

După ce ai trecut de perioada de învățare și te-ai familiarizat cu domeniul ales, te vei întreba invariabil de ce nu ți-ai schimbat cariera mai devreme. Nu vei uita neapărat de toate obstacolele pe care le-ai evitat sau de care te-ai lovit frontal, dar vei simți că a meritat efortul. La final vei avea o carieră care se potrivește stilului tău de viață și un set complex de abilități care te va ajuta să te adaptezi oricărei situații.

Așadar, uită de teama pe care o resimți la gândul schimbării carierei și caută traseul profesional care ți se potrivește pe www.eJobs.ro. Jobul ideal te așteaptă acolo!

 

Citește și alte articole despre schimbarea în carieră:

Dă Restart carierei tale cu unul dintre sutele de joburi de pe eJobs.ro
6 întrebări despre cariera ta pe care să ți le pui acum, nu mâine
Cum o iei de la zero când realizezi că jobul nu ți se potrivește
Cum îți poate afecta Job Hopping-ul cariera

A fost util articolul? 18

Leave a Reply