• 22 Nov. 2017
  • 3 min

Pentru Alex Gâlmeanu contează mai mult drumul decât destinația

Alex Gâlmeanu eJobs HappinessIsMe
Autor
Iulia Vacaroiu
Iulia Vacaroiu Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orient... Arată mai mult

Indiferent dacă recunoști numele sau nu, sigur ai întâlnit în ultimii ani lucrările lui Alex Gâlmeanu, unul dintre cei mai cunoscuți și căutați fotografi profesioniști din România. A făcut editoriale pentru cele mai mari reviste de modă și retaileri de fashion din țară, cât și campanii foto pentru branduri precum Coca Cola, BBC și Paramount.

În puținul timp liber pe care îl are, printre toate aceste proiecte mari în care se implică 100%, Alex a acceptat invitația noastră de a participa la filmările #HappinessIsMe și ne-a povestit mai multe despre cum a început cariera sa de fotograf:

„A fost prima pasiune într-un fel sau altul, dar a apărut și din orgoliu. Voiam să fac imagine de film, doar că atunci când eram mic auzisem o discuție între tatăl și fratele meu despre cum nu poți face imagine de film fără să înveți să faci fotografie. Era o discuție care nu mi se adresa. Am auzit-o printr-o ușă întredeschisă, dar cu mintea mea de copil de atunci, de 12-14 ani, mi-a rămas chestiunea asta în cap ca și condiție.”

 

Evident, Alex nu a fost propulsat în carieră imediat. Ne-a recunoscut că lucrurile au venit natural, treptat și că e recunoscător pentru fiecare pietricică așezată ca fundație pentru traseul său profesional:

 

„Sunt foarte multe momente mici din viața mea care au contribuit la carieră. Spre exemplu, la un moment dat am fost la o sală de sport, unde am întâlnit un om care dorea să își facă o revistă și m-a cooptat pe mine, care nu trăiam din fotografie atunci, în proiectul său. Și tot așa. Fiecare om care mi-a cumpărat o fotografie sau a apelat la serviciile mele a pus o cărămidă la cariera mea. Eu datorez foarte multe foarte multor oameni.”

Când pasiunile devin scop

Undeva pe parcurs, fotografia a devenit mult mai mult pentru Alex Gâlmeanu. S-a transformat dintr-o pasiune accidentală într-o carieră care nu ține cont de așa-zisa diferență dintre viața personală și cea profesională.

 

Fotografia e literalmente o pasiune. Așa ar trebui să pornească. Dacă o transformi într-o meserie, acolo începi să greșești pentru că totul se transformă într-o bandă rulantă și nu o emoție, așa cum ar trebui să fie. Așadar, fotografia, pentru că e o pasiune, nu o faci de la 9 la 5. Sunt foarte rare momentele în viața mea activă când nu mă gândesc la fotografie. Așa că muncesc într-un fel sau altul aproape tot timpul în care stau treaz, dar nu o consider neapărat muncă. Sunt printre fericiții care au ajuns să trăiască din propria pasiune și-atunci ar fi nedrept să o consider muncă, cu toate că sunt și zile grele, care în esență s-ar putea să nu-mi facă plăcere.

 

Ce îi place însă cel mai mult lui Alex la jobul lui?

Cred că-mi place diversitatea pe care o întâlnesc în fiecare zi. Imaginează-ți că am fotografiat președinți de țară. Imaginează-ți că am fotografiat aurolaci acolo unde dormeau și cam tot ce există între astea două. Nu știu altă meserie cu un spectru atât de larg de oameni și situații pe care le poți întâlni și mă pasionează asta. ”

 

Iar dacă nu e muncă propriu-zis și e mai mult decât pasiune, atunci cum să o numim? Alex ne-a dat definiția perfectă pentru ce înseamnă fotografia din punctul lui de vedere:

 

Am descoperit că e scopul meu în viață. Trebuie să documentez lucrurile din jurul meu. Îmi place să fac asta. Din motivul ăsta am luat decizia să am întotdeauna un aparat de fotografiat la mine și de fiecare dată când văd ceva de fotografiat, fotografiez. Ba chiar am făcut un mic experiment să fotografiez ceva ce nu merită neapărat fotografiat și am avut un an de zile o alarmă care suna la oră fixă și făceam întotdeauna o poză la ce aveam în față, indiferent ce era, dacă era interesant sau nu.

Fericirea la job e o căutare

Alex Gâlmeanu, la fel ca și Grasu XXL, care a fost prezent la filmările #HappinessIsMe, se numără sigur printre cei norocoși care trăiesc din pasiune, dar e de părere că succesul acesta e la îndemână oricui:

E ceva ce literalmente doresc tuturor prietenilor mei, oamenilor din jurul meu, să poată trăi dintr-o pasiune. Eu cred cu foarte mare tărie că nu exista om fără talente, cred cu foarte mare tărie că nu există om fără pasiuni și sunt convins că cei mai mulți oameni nu le-au descoperit încă.

 

Cât despre fericire în sine, Alex apreciază căutarea ei cel mai mult:

 

Fericirea e o discuție foarte complicată. Ce pot să zic despre fericire e că e mai important drumul până acolo. Când ajungi la ea, fericirea mi se pare că devine o chestiune vegetativă. Nu mai faci nimic. Doar stai și ești. Fericirea la job e un termen amplu. Aș numi-o mai degrabă liniște profesională, care cred că poate fi atinsă atunci când profesia se intersectează cu pasiunea.

 

Citește și:

Pasiune, foame și succes – povestea lui Grasu XXL

Fericirea este altruistă

Alina Sudriu: de la pasiune la un business dulce

A fost util articolul? 1

Leave a Reply