Când semnezi un contract de muncă pentru un job care îți place, te aștepți la o colaborare pe termen lung. Și poți ajunge acolo dacă planifici atent perioada de proba, luând lucrurile ușor și acordând atenție fiecărei etape.
Una dintre modalităţile pentru a te înscrie pe lista scurtă la interviu este să vii pregătit şi să îi surprinzi într-un mod plăcut pe angajatorii tăi. Răspunsurile naturale, dar pline de relevanță şi întrebările potrivite pentru profilul companiei şi jobului dorit sunt doar câteva dintre micile strategii. Însă proba de foc nu s-a terminat aici. Urmează o perioada de proba în care este nevoie să confirmi ceea ce ai povestit despre tine la interviu. O poți trece cu brio dacă faci un plan pas cu pas, pentru 30, 60 şi 90 de zile.
Planul demonstrează în mod clar abilităţile tale, energia şi dorinţa de a-ţi asuma sarcini de lucru pe care ştii cum să le realizezi. Astfel, angajatorul ştie că se poate baza pe tine şi că puteți avea o colaborare pe termen lung. Pentru a crea un astfel de plan, gândeşte-te mai întâi la profilul jobului pentru care ai aplicat şi la nevoile companiei. Iată ce întrebări să-ți pui pentru a contura planul tău în perioada de proba.
Articolul 31 din Codul Muncii cuprinde toate detaliile despre perioada de proba. Este important să reții că durata acesteia este diferită la funcțiile de execuție și la cele de conducere și faptul că semnarea contractului de muncă nu înseamnă întotdeauna o colaborare pe termen lung. Dacă în contractul de muncă este prevăzută perioada de probă și durata acesteia, atunci ambele părți trebuie să respecte această prevedere. Reține că atât tu, ca angajat, cât și angajatorul puteți decide, în mod unilateral, ca la sfârșitul perioadei de proba, să opriți colaborarea, printr-o notificare scrisă, fără preaviz, conform art.31, alin. 3. Este și un aspect pozitiv în această prevedere, pentru că pe parcursul acestei perioade de proba, tu ai ocazia de a vedea concret ce presupune jobul tău și dacă mediul de lucru este cel potrivit pentru tine. Dacă nu este ce îți dorești, îți poți da demisia și poți pleca imediat, fără a fi nevoie să stai în perioada de preaviz.
Art. 31. [perioada de proba]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Acestea sunt perioadele stabilite în cazul unui contract de muncă cu durată nedeterminată.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probă, salariatul beneficiază de toate drepturile și are toate obligațiile prevăzute în legislația muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum și în contractul individual de muncă.
(5) Pentru absolvenții instituțiilor de învățământsuperior, primele 6 luni dupa debutul în profesie se consideră perioada de stagiu. Fac excepție acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârșitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu o adeverință, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui raza teritorială de competență acesta își are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevăzut la alin. (5) se reglementează prin lege specială.
Durata perioadei de proba diferă nu numai în raport cu funcția ocupată, ci și în raport cu tipul de contract de muncă semnat. Astfel, dacă semnezi un contract de muncă pe perioadă determinată sau unul pe perioadă temporară, prevederile legale despre perioada de proba sunt acestea:
Art. 85. [durata perioadei de probă în cazul contractului individual de muncă pe durată determinată]
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Dacă îți găsești un job sezonier, iată prevederile legale despre perioada de proba:
Art. 97. [perioada de proba pentru salariatul temporar]
Prin contractul de muncă temporară se poate stabili o perioadă de probă pentru realizarea misiunii, a cărei durată nu poate fi mai mare de:
a) două zile lucrătoare, în cazul in care contractul de muncă temporara este încheiat pentru o perioadă mai mică sau egală cu o lună;
b) 5 zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 3 luni;
c) 15 zile lucrătoare, în cazul in care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni;
d) 20 de zile lucrătoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) 30 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.
Așadar, ai un timp limitat în care poți demonstra că te potrivești noului rol. Și poți face asta cu puțină organizare și câteva întrebări cheie specifice pe care merită să ți le pui chiar înainte de a începe jobul. Răspunsurile îți vor ghida acțiunile pe drumul bun.
Poţi afla aceste informaţii fie din documentarea despre companie, din descrierea jobului sau printr-o discuție cu managerul direct. Citește constant și postările companiei de pe rețelele de socializare, precum și de pe site, din care poți afla detalii care te pot inspira. Astfel poți veni cu idei de îmbunățire sau dezvoltare a activității. Managerul va fi încântat să vadă că eşti informat și interesat de anumite detalii care fac diferenţa.
Cel mai potrivit este să creezi o conexiune între descrierea jobului, obiectivele companiei şi ceea ce poţi tu să faci pentru a aduce rezultate. Acordă întâietate primelor cerinţe din descrierea jobului şi găseşte modalităţi prin care îți poți folosi experienţa şi ideile pentru a răspunde acestor cerințe.
Gândește-te la situaţiile în care ai făcut faţă cu brio unor task-uri la fostele joburi sau în timpul anilor de studii. Apoi vezi cum te poți folosi de experiența acumulată pentru a face față noului rol, însă nu uita de abilitățile extrem de apreciate în perioada de proba sunt ascultarea activa și atenția. Cel mai important este să nu iei decizii pripite bazându-te pe faptul că ai experiență, ci să încerci să cunoşti activitatea, partenerii şi clienţii angajatorului.
La ideile propuse merg şi tool-uri de măsurare a rezultatelor. Desigur, angajatorul va avea tool-urile lui, dar e bine să îi propui și modalitățile tale de evaluare și să prezinți rezultatele în echipă.
Arată echipei că ai inițiativă și că îți dorești să te dedici viitorului proiect. Vei fi apreciat pentru interesul în rezolvarea problemelor și pentru dorința de a învăța. Planifică primele 30 de zile pentru training și cere informații care te pot ajuta să-ți faci mai bine jobul. Pot fi detalii despre cum funcționează anumite sisteme software, dar și amănunte despre clienți, furnizori, stilul de lucru în echipă, modalități de evaluare.
Următoarele 30 de zile merită să le dedici mai mult activității și mai puțin training-ului. Desigur, ai de învățat în continuare, dar atenția ta merită să fie acum orientată asupra modului în care folsosești informația primită. Subliniază ce probleme poți rezolva și ce rezultate poți avea pe drumul pe care ți l-ai propus.
Au mai rămas 30 de zile din perioada de probă, numai bune să arăți că intri tot mai bine în noul rol. Poți gestiona mici proiecte sau poți propune unele noi. Planul tău este ca odată ce ai informații, precum și un feedback asupra activității tale, să vii cu soluții pentru îmbunătățirea activității și să rezolvi probleme mai complexe.
Încearcă să construiești acest plan astfel încât să fie ușor înțeles de angajator, nu numai de tine. În al doilea rând, evită ca în timpul perioadei de proba să fii vag în exprimare. Cuvinte precum: „întâlniri cu oamenii cheie din companie” sau „realizarea planului de promovare în conformitate cu obiectivele” nu spun nimic. Cel mai potrivit este să prezinți acțiuni ușor de măsurat, cum ar fi creșterea traficului site-ului cu 30% prin campanii Adwords, Facebook. O altă greșeală este să oferi o enumerare de activități pe care vrei să le faci fără a avea o planificare în timp. Convingi mai ușor când ai și viziune.
Pentru a crea un plan bun 30-60-90 ai nevoie de o gândire critică, precum și de o documentare temeinică despre companie, despre obiectivele sale și stilul de lucru. Cu cât ești mai specific în soluțiile propuse și mai implicat, cu atât vei vei motiva echipa să îți propună o colaborare pe termen lung.
Ce drepturi ai ca angajat. Principalele prevederi legale de interes
Contract de muncă pe perioadă determinată. Tot ce trebuie să știi
Contract individual de muncă – încă un pas până la jobul dorit
Ore suplimentare: cum se plătesc și ce trebuie să știi despre ele
Doresc sa intru in aceasta e echipă,am mai lucrat în acest domeniu
Bună, Mihaela,
Ne poți detalia: în ce echipă dorești să lucrezi?