• 1 Jul. 2008
  • 2 min

Perioada de proba si preavizul

Unde te vezi peste cinci ani
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

1/ Perioada de proba • La incheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba pentru verificarea aptitudinilor angajatului. Perioada de proba nu […]

1/ Perioada de proba

• La incheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba pentru verificarea aptitudinilor angajatului.

Perioada de proba nu este obligatorie, dar la semnarea contractului de munca este specificata o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
Pentru muncitorii necalificati si absolventii de invatamant superior perioada de proba are un caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare pentru prima categorie si cel mult 6 luni pentru absolventi.

In timpul perioadei de proba, atat angajatorul cat si angajatul sunt liberi sa puna capat colaborarii fara preaviz sau justificare, insa, aceasta ruptura trebuie sa se produca exact in perioada de proba si nu la o zi dupa ce aceasta s-a terminat.
Pe parcursul acestei perioade, noul salariat este evaluat de angajator in ceea ce priveste aptitudinea pentru acest post, comunicarea cu colegii si comportamentul general. Ajungand intr-o companie, primul lucru care trebuie facut este familiarizarea cu mediul profesional: organizarea si cultura companiei, colegii, clientii…

{article-2429.gif}
Observati, ascultati si invatati ! Puneti intrebari angajatorului si colegilor. Scopul vostru este sa asimilati informatii, sa indepliniti misiunile primite cu metodele de lucru propuse.
Capacitatea de integrare si munca in echipa sunt esentiale. Salariatul trebuie sa aiba grija sa comunice, de exemplu, mergand la pranz cu colegii. Dar atentie, sa nu va expuneti viata personala si sa nu fiti foarte familiar.

La un anumit interval de timp, de exemplu la o luna, ar trebui sa aveti o intalnire cu superiorul sau cu directorul de resurse umane. Aceasta va permite, daca este nevoie, rectificarea obiectivelor profesionale, relatiile cu colegii sau atitudinea generala, fara a astepta data limita a perioadei de proba.

Avantajele perioadei de proba pentru salariat sunt :
• considerarea perioadei de proba ca si vechime in munca si beneficierea de toate drepturile prevazute in legislatia muncii;
• acomodarea cu noul loc de munca;
• daca acomodarea nu s-a facut si salariatul nu este multumit de noul post, acesta poate renunta imediat la postul respectiv.

2/ Preavizul

• Preavizul constituie termenul care anunta incetarea contractului de munca. Cu toate ca salariatul demisioneaza, contractul de munca este in vigoare si pe perioada preavizului.
Durata perioadei de preaviz, in cazul demisiei, nu poate fi mai mare de 15 zile pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere iar durata perioadei de preaviz in cazul concedierii nu poate fi mai mica de 20 zile lucratoare.

Perioada preavizului are un termen stabilit, nu poate, in principiu, sa fie intrerupta sau suspendata. Perioadele de preaviz difera de la un stat la altul si este recomandat ca firmele multinationale sa-si alinieze politicile la legile din Romania.

Nu uitati ca perioada de proba si preavizul protejeaza atat angajatorul cat si salariatul! Daca aveti nelamuriri nu ezitati sa discutati cu un avocat sau consilier juridic !

A fost util articolul? 1
perioada de proba

Leave a Reply