Nu de puține ori am auzit în jurul meu fraza „eu nu o să ies la pensie niciodată”. Unele persoane o zic nu doar pentru că nu își doresc să se odihnească la finalul unei vieți profesionale bogate, ci pentru că nu își imaginează cum ar putea să facă asta în contextul unei situații economice incerte. Alții, în schimb, sunt atât de pasionați de ceea ce fac încât nu își pot imagina momentul în care se vor desprinde cu totul de jobul lor.
Oricare ar fi motivul din spate sau rezultatul final, un lucru e cert: nevoia de odihnă mentală pe care o presupune perioada pensiei va exista în continuare, cu atât mai mult în era vitezei și a epuizării la job. Soluția în acest caz ar putea fi perioada sabatică, un beneficiu pe care multe companii din străinătate au început să îl aplice și care începe inclusiv la noi să apară.
Perioada sabatică presupune un fel de concediu prelungit, plătit total sau parțial, pe care compania ți-l oferă după câțiva ani în organizație, și care se poate repeta apoi peste alți câțiva ani de lucru. Aceasta durează de obicei între două luni și un an, în funcție de procedurile pe care le implementează compania pentru acest beneficiu. Ce trebuie să faci în această perioadă depinde iar de ce ai negociat cu superiorii tăi. Astfel, perioada sabatică poate fi un concediu 100%, în care nu mai ai nicio responsabilitate profesională sau chiar o oportunitate de a învăța lucruri noi, de a testa lumea antreprenoriatului sau o perioadă în care responsabilitățile tale la job se reduc drastic, dar nu dispar cu totul.
Pentru cei care lucrează într-un mediu digitalizat, în care munca poate fi făcută de la orice calculator și chiar cu ajutorul telefonului mobil, overtime-ul devine o chestie de rutină. Astăzi răspunzi la acel mail primit după ora 20:00, mâine rezolvi un task urgent într-o zi liberă, poimâine deja consideri toată treaba asta normalitate, iar timpul tău liber ajunge al nimănui.
A cui e vina? Uneori e a managerului care nu te ajută suficient să îți dozezi munca, iar alteori e a ta pentru că nu poți să spui nu. De cele mai multe ori însă e vina mai multor persoane și mai multor factori decât poți lua în calcul, ceea ce înseamnă că și posibilele soluții sunt complexe și, cel mai probabil, imperfecte.
Ar putea fi, în special dacă ai un ritm de lucru în care te dedici 110% jobului tău în fiecare zi. Două concedii și câteva weekenduri prelungite pe an nu sunt suficiente pentru angajatul care petrece cea mai bună parte din zila job și care, mai mult, își rupe din puținul timp liber pentru a rezolva urgențe apărute la serviciu.
Într-un concediu nu prea ai timp să faci tot ce-ți dorești: să călătorești, să citești, să mergi la toate restaurantele la care ți-ai promis că vei mânca atunci când ai mai mult timp liber sau să trăiești toate experiențele și aventurile pe care le tot amâni. Ai timp de una, două chestii și rar găsești vreun moment pentru a te detașa complet de job.
Într-o perioadă sabatică de trei luni însă ai avea timp și să te odihnești, și poate chiar să înveți ceva nou, să petreci timp cu familia, să călătorești și să te întorci mai creativ și mai dornic de lucru ca niciodată.
Desigur, e mai mult decât evident că un astfel de beneficiu e grozav pentru angajați, dar asta nu schimbă faptul că e destul de costisitor pentru angajatori. Totuși, dacă mai multe companii ar înțelege că e mai costisitor să recrutezi o nouă persoană pe un post decât este să păstrezi angajații valoroși fericiți, am fi cu toții mai mulțumiți de piața muncii din România. Suntem, așadar, curioși să vedem cum evoluează perioada sabatică la noi în țară. Tu ce părere ai de astfel de beneficii alternative?
Citește și:
Meniu de relaxare pentru a scăpa de stresul de la job
Este extraordinar de bine venita ideea “salbatica”,chiar exista astfel de firme?
Dupa 7,10..15 ani de fidelitate job-ului si totodata companiei,chiar ar fi de vis un asemenwa concediu..de fapt un asemenea beneficiu oferit “tie”.
Sincer,planul de a sta 1 an in concediu deja era in gandurile mele,urma sa pun la punct veniturile,..dar urmare acestui articol al dvs.,vad ca exista de mult asa ceva in unele companii care “vad”si nevoile unora dintre angajati.
Ar fi cel mai potrivit beneficiu pe care mi l-ar mai putea oferi compania in care lucrez. Noi, tinerii de acum, muncim intr-un ritm mult mai rapid si intens decat munceau parintii sau bunicii nostri. As putea afirma ca uneori simt ca mi se “consuma” viata.
nu auzisem pana acum de acest trick. Mi se pare ceva wow. Iesi din cotidian..poate iti rezervi timpul pentru a-ti dezvolta hobby-ul pe care altfel nu poti sa il dezvolti (calatorii pentru descoperirea unor culturi) sau de ce nu?! voluntariat in Africa. Ar trebui ca marile companii sa dea startul la asa ceva, cred ca te-ai intoarce alt om din perioada sabatica, cu mult mai mult chef de munca si imbogatit mental.
BUNA IDEIE