• 25 Aug. 2022
  • 2 min

Peste 100.000 de joburi au fost postate de recrutorii din startup-uri

Peste 100.000 de locuri de muncă au fost postate de recrutorii din startup-uri

Nu mai e un secret că 2022 a marcat o revenire puternică pe piața muncii în ceea ce privește numărul de joburi scoase la bătaie. Însă surpriza a venit din partea startup-urilor, a angajatorilor mici și a business-urilor nou deschise care au postat în primele 8 luni ale anului peste 100.000 de joburi și au recâștigat totodată încrederea candidaților.

Cu 20% mai multe joburi ca-n 2020 și 2021, dar mai puține locuri de muncă remote

Astfel, din ianuarie și până în august, peste 100.000 de locuri de muncă au fost postate pe eJobs.ro de recrutorii din startup-uri, nivel similar cu cel din 2019, dar cu aproximativ 20% mai mult decât în 2020 și 2021. Cele mai multe joburi au venit de la angajatorii din servicii, urmați de cei din retail, transport / logistică, import / export și turism. Iunie a fost luna cea mai prolifică pentru acest segment de companii, însă este de așteptat ca, din toamnă, să crească din nou numărul de oferte pentru candidați. Bucureștiul, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași au fost orașele cu cele mai multe startup-uri care au căutat să-și mărească echipele.

„Practic, unul din trei joburi postate de la începutul anului și până acum au fost din sectorul angajatorilor mici, cu maximum 50 de angajați. Au fost peste 10.000 de companii care au făcut angajări. Vorbim fie de business-uri nou înființate, fie de business-uri care anul acesta și-au reluat activitatea la cote normale sau chiar au accelerat-o. Foarte interesant este faptul că, dacă în 2020 și 2021, pentru această categorie de angajatori aveam un procent mare de joburi remote, acum vedem o pondere marginală din totalul locurilor de muncă disponibile – aproximativ 8%”, spune Roxana Drăghici, head of sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

 

Diferențele între ofertele marilor angajatori și ale startup-urilor sunt tot mai mici

Anunțurile care au cules cele mai multe aplicări sunt din domenii precum retail, servicii, IT / telecom, publicitate / marketing / PR și call center. Retailul, serviciile și IT / telecom cumulează jumătate din numărul total de aplicări. Disproporția cea mai evidentă apare în cazul transporturilor – este al treilea domeniu din punctul de vedere al numărului de joburi scoase în piață, însă ultimul din punctul de vedere al aplicărilor atrase.

„Vedem diferențe din ce în ce mai difuze între angajatorii mari și cei mici. Sigur că volumul de angajări diferă, însă raportarea la tendințele pieței este aceeași – caută preponderent angajați full time, care să lucreze de la birou, iar plafoanele salariale oferite sunt similare. Este și motivul pentru care candidații nu mai au rețineri în a aplica și la joburile din companiile mici”, adaugă Roxana Drăghici.

În acest moment, peste 34.000 locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

 

Ți-a plăcut articolul Peste 100.000 de locuri de muncă au fost postate de recrutorii din startup-uri? Citește și:

eLearning și factorii care-i influențează succesul

Ce alegi între coaching și mentorat

Cum devii dentist și ce să faci la început de carieră

 

A fost util articolul? 2
joburi startuplocuri de muncă startupstartup

Leave a Reply