• 13 May. 2021
  • 3 min

Ai o prezentare la job? Cum să o faci mai atractivă

prezentare
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Munca de la distanță a devenit o nouă realitate pentru mulți dintre angajați. Aceștia au fost nevoiți să se adapteze la noile proceduri de lucru, dar și să se automotiveze în zilele cu mai puțină inspirație. Acest tip de lucru presupune mai puțină interacțiune fizică, iar ședințele, brainstorming-urile sau chiar team building-urile au fost transferate în mediul virtual.

Despre munca remote, dar și modul prin care-ți poți organiza ziua de lucru mai bine, am vorbit în acest articol. De data aceasta însă îți venim în întâmpinare cu tot ce trebuie să știi dacă jobul tău presupune prezentări sau ședințe în care trebuie să vorbești despre ideile și proiectele la care lucrezi. Cum să ai un discurs interactiv și o prezentare pe măsură, povestim în continuarea articolului. 

Pentru început, e important să știi că o prezentare online s-ar putea să ți se pară mai copleșitoare decât una fizică, având în vedere că, pe lângă informația pe care vrei să o transmiți, trebuie să te asiguri că detaliile tehnice funcționează așa cum trebuie. Totuși, dacă ai experiență în a schimba idei cu ai tăi colegi sau cu managerul, vei putea face trecerea cu ușurință în online. 

 

Ghid practic pentru o prezentare reușită

Joc de imaginație: gândește-te la o prezentare ca la zborul unui avion. Felul în care acesta decolează și aterizează contează cel mai mult. De aceea, e important să nu-ți epuizezi energia într-un singur punct al discursului, ci mai degrabă să o distribui pe tot parcursul prezentării. Mai mult, felul în care începi prezentare dă tonul întregului discurs, de aceea e important să faci o impresie bună încă de la început.

 

Cum să faci o introducere bună?

Înainte de prezentare, e important să te asiguri că microfonul și camera web îți funcționează, dar și că ai o conexiune bună la internet. Dacă în timpul apelului video va trebuie să te ocupi de detaliile tehnice, riști să pierzi atenția publicului. Poți face un test cu o zi sau câteva ore înainte de prezentare, ca să ai timp să remediezi eventualele erori. 

Apoi, starea ta de spirit are un impact important asupra modului în care vei transmite mesajul în timpul prezentării. Cercetările arată că oamenii îți pot percepe starea de spirit din voce. Iar dacă simți că în ziua prezentării nu ești într-o formă tocmai bună, atunci ia măsurile potrivite. Spre exemplu, câteva minute de yoga, meditație sau chiar o plimbare scurtă în aer liber înainte de discurs te pot ajuta să te detașezi și să te pregătești mental pentru prezentare.

La începutul prezentării, ar fi bine să ai un element cu ajutorul căruia să spargi gheața și să te conectezi cu publicul. Poate fi vorba despre o ilustrație, o imagine, o cifră interesantă, o metaforă, o întrebare retorică, un citat sau chiar o poveste scurtă. Spre exemplu, dacă alegi să spui o poveste, atunci ar fi bine să incluzi și un protagonist.

 

Vorbește pe înțelesul tuturor

Ca oamenii să înțeleagă ideea ta, e important să vorbești pe limba lor. Nu trebuie să mizezi pe faptul că publicul tău cunoaște subiectul. Mai degrabă pornește de la premiza că vorbești despre ceva necunoscut pentru ei. Dacă presupui că publicul are suficiente cunoștințe și începi să devii prea tehnic în vorbire, riști să pierzi atenția colegilor.

 

Alegeți un fundal potrivit

Încearcă să eviți fundalul aglomerat sau orice îți poate distrage atenția. Dacă nu ai un astfel loc în casă, atunci folosește-te de beneficiile tehnologiei. Majoritatea platformelor online dedicate ședințelor sau prezentărilor permit utilizarea fundalurilor virtuale.

 

Cum să închei o prezentare?

Ultimele momente ale prezentării nu ar trebui să conțină informații greu de înțeles. Pe aceasta le transmiți la mijlocul discursului. Poate fi o simplă recapitulare a prezentării, un îndemn la acțiune sau poți încheia cu o glumă. Desigur, dacă crezi că nu ai un simț al umorului bine dezvoltat, atunci lasă un video amuzant să vorbească pentru tine. 

Oricât de dificil ți-ar fi să vorbești în fața unui public virtual, e important să știi că implicarea ta la job, te poate ajuta să evoluezi în carieră. Nu există o rețetă miraculoasă prin care să menții atenția publicului, ci mai degrabă contează să găsești modalitatea potrivită prin care poți stabili o conexiune cu cei care te ascultă. Succes!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum te organizezi pentru a-ți crește eficiența

Ce fac diferit oamenii care au succes în carieră

Mirela Retegan, antreprenoarea care și-a transformat pasiunea într-un job

A fost util articolul? 1
prezentarepublic speaking

Leave a Reply