• 18 Apr. 2011
  • 1 min

Referintele in CV.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Referintele sunt un element important in CV (curriculum vitae), fiind apreciate de angajatori ca o garantie a informatiilor prezentate de catre candidati.

www.recrutam.ro

Referintele sau recomandarile reprezinta o dovada a competentelor din CV si va pot aduce avantaje importante fata de ceilalti candidati. Referintele sunt foarte importante si chiar obligatorii, in cazul anumitor job-uri, mai ales a celor pentru functii de conducere.

Referintele sunt de obicei contactate in fazele finale ale procesului de recrutare, cel mai des dupa ce candidatul a trecut de primul interviu.

{article-3760.gif}
In general, referintele sunt citate pentru experienta profesionala sau pentru educatie si formare. Este foarte important sa va cunoasteti referintele si sa fiti siguri ca persoanele care vor fi contactate vor oferi angajatorului un feedback pozitiv despre voi si competentele voastre.

Persoanele care pot face recomandari pot fi: profesori, clienti cu care ati lucrat, manageri sau supervizori, alti fosti colegi de serviciu sau persoane care pot vorbi despre calitatile si competentele voastre.

Referintele voastre trebuie sa poata raspunde la intrebari legate de:</b

– conduita profesionala, caracterul personal;
– calificarile din mediul academic (diplomele obtinute, scolile absolvite);
– experienta profesionala;
– abilitati de comunicare;
– puncte tari si puncte slabe;
– abilitati de leadership;
– atitutinde, etc.

Persoanele care sunt prezentate ca referinte in CV trebuie sa poata sa ateste competentele voastre si sa confirme calificarile pe care le aveti.
Desi referintele cerute de angajatori sunt cu precadere profesionale, unii dintre acestia apreciaza si referintele personale, care le pot furniza informatii importante despre personalitatea candidatilor.

Referintele sau recomandarile pot fi incluse in CV, prin citarea numelui, functiei si contactului persoanei respective, sau pot fi obtinute sub forma unor scrisori de recomandare, care pot fi atasate la dosarul de candidatura. De multe ori, astfel de recomandari sunt prezentate la cerere, insa este bine sa le aveti deja pregatite pentru a le inmana la timp angajatorului.
Daca aveti mai mult de 3 referinte pe care le puteti prezenta, nu este necesar sa le includeti in CV, ci puteti atasa candidaturii voastre o lista cu acestea.

Nu neglijati referintele deoarece ele reprezinta un atu foarte important in obtinerea unui job.

www.recrutam.ro

A fost util articolul? 14
curriculum vitae

Leave a Reply