• 2 May. 2019
  • 8 min

CV Europass. Tot ce trebuie să știi

În 2007 îmi luam primul job. Fără să am nevoie de CV. Un reportaj-interviu despre viața meșterilor populari din România a convins-o pe profesoara mea de la facultate. În scurt timp, m-a recomandat redactorului-șef de la o revistă de lifestyle și, de atunci, am ținut-o din recomandare în recomandare când venea vorba de job-uri. CV-ul îl trimiteam de obicei după prima discuție cu echipa și venea practic să susțină abilitățile și cunoștințele mele.

Cum voiam să am mereu CV-ul la îndemână, mi-am făcut cont pe eJobs ca să pot să-l downloadez în format .pdf. De acolo am împrumutat formatul simplu pe care ulterior l-am folosit și când mi-am creat un CV (curriculum vitae) în format .doc. Știam că angajatorii nu au foarte mult timp să-l citească, așa că scoteam în evidență experiența și cele mai importante realizări. Până în anul doi de masterat, când una dintre temele de la curs a fost realizarea unui CV Europass (cv european).

cv online

M-am prins practic în hățișurile unui format complicat, care simțeam că nu mă pune în valoare. Am lucrat de două ori mai mult decât la CV-ul pe care mi-l făcusem inițial. La final mi-am dat seama că, dacă aș fi recrutor, nu aș avea răbdare să parcurg acest format și nici nu mi-ar ușura munca. Din contră.

Așa că mi-am propus să pun în oglindă CV-ul Europass cu CV-ul eJobs pe care tu, candidatul, poți să-l realizezi ușor, cu cele mai relevante date din experiența ta. Este vorba despre acel CV care iese cumva din anonimat și care oferă acele informații de care recrutorul are nevoie pentru a stabili dacă te potrivești profilului pe care îl caută.

 

Ce este CV Europass

Formatul Europass cuprinde cinci documente numite: Curriculum Vitae, Pașaportul lingvistic, Europass Mobility, Suplimentul la Certificatul Profesional și Suplimentul la Diploma de Licență.

Principalul scop al CV-ului Europass (cv european) este ca abilitățile și calificările tale să fie ușor de înțeles de angajatorii din Europa. CV europass model – ce conține?

Curriculum Vitae prezintă skill-urile și calificările tale. 

Pașaportul lingvistic arată abilitățile tale de vorbire în anumite limbi străine, precum și calificările, folosind cadrul european de referință pentru limbi străine, dezvoltat de Consiliul Europei.

Europass Mobility prezintă cunoștințele și abilitățile pe care le-ai dobândit într-o altă țară europeană.

Suplimentul la Certificatul Profesional prezintă date despre studiile și trainingurile pe care le-ai urmat și vine să susțină informațiile oferite în CV, fiind util în special pentru angajarea în străinătate.

Suplimentul la Diploma de Licență arată dezvoltarea ta profesională, cunoștințele și competențele dobândite. Acesta completează informațiile din diploma de licență și le face mai ușor de înțeles, mai ales în străinătate.


Care pot fi dezavantajele folosirii unui CV Europass

Îmbracă pentru câteva momente hainele recrutorului. Ai 1.000 de aplicanți pentru un job și 700 au CV Europass. Când începi să parcurgi CV-urile stufoase, cu același format, ajungi practic într-o stare de oboseală vizuală. Îți dai seama că unii candidați nu depun efort în pregătirea celei mai importante cărți de vizită a lor. Preferă să aleagă un format larg folosit: CV Europass. Prin urmare, unele informații relevante îți scapă, altele mai mult te încurcă: Câmpurile legate de adresă, naționalitate, sex, nivelul de limbă cunoscut (e mai simplu să pui mediu, avansat decât B1, B2, C1) nu ajută”, spune Victoria Brulea, International Mobility Coordinator la Adecco Romania. Mai mult decât atât, aceste detalii țin de discriminare, atrag atenția recrutorii.

Creativitate înainte de formate

În timp ce îți joci rolul de HR și parcurgi CV Europass, nu ai motiv să respingi un candidat care are acest tip de CV. Dar nici nu te va impresiona. Tot răsfoind, apare acel CV cu design altfel care te face să strigi: El e viitorul coleg!”

Dacă CV-ul acela ar fi al tău?

Design-ul CV-ului este precum semnătura personală. Este ocazia ta de a crea un CV care să se evidențieze dintre cele 1000 de CV-uri, iar prima impresie contează. Se poate transforma într-un interviu. Gândește-te că, acum câțiva ani, candidații trimiteau CV-urile prin poștă (da, ce vremuri!). Căutau coli de calitate și aveau grijă cum împachetează CV-ul. Azi, chiar dacă CV-ul este trimis în format electronic, regula rămâne aceeași. Fii creativ sau măcar lucrează la un aspect coerent. Ia în calcul cum vede recrutorul CV-ul tău. Gândește-l atât din perspectiva lui, astfel încât să-i ușureze munca și să-l surprindă plăcut, cât și din perspectiva ta, astfel încât să fie simplu de redactat și să te pună în valoare.

De multe ori vedem CV-uri într-un format downloadat de pe site-uri. Nu există niciun fel de implicare în CV-ul respectiv”, spune Marga Radu, EMEA Talent Acquisition Manager la Microsoft. Aceasta atrage atenția că, atunci când se uită la un CV, vrea să vadă dacă acel candidat este potrivit pentru jobul la care a aplicat.

Prin urmare, ia în calcul și tipul jobului pentru care aplici înainte de a decide de tip de CV se potrivește. De exemplu, dacă aplici pentru un job de chelner sau de șofer este bine să ai un CV simplu, bine structurat. Pentru joburile de designer, developer sau specialist marketing este potrivit să ai un CV personalizat, chiar creativ.

Din experiența mea în recrutare, CV Europass este un format ușor învechit. Se caută altceva. CV-ul trebuie să fie dinamic”, adaugă Marga Radu.

Este necesar CV Europass?

Odată ce ai fost în rolul recrutorului și ți-ai dat seama cât de important e ca un CV să fie simplu și la obiect, dar să aibă o notă personală, te întrebi dacă CV Europass este chiar necesar când aplici pentru un job. CV Europass este cerut în mod expres de angajatori doar dacă aplici pentru un job în companiile sau în mediul universitar din Germania. Acesta a devenit un fel de regulă nescrisă în Germania.

În România, angajatorii nu îți cer CV Europass (cv european) la interviu, formatul stufos (mai mare de două pagini), fiind adesea principalul motiv. CV Europass nu este obligatoriu nici la angajarea în mediul academic.

Cu toate acestea, în România, 70% dintre candidații care aplică pe e-mail au CV Europass sau un cv europass online, conform estimărilor Adecco.

Ține de tine cum îți prezinți informațiile despre carieră. Conținutul este cel mai important:



„CV Europass nu este necesar, nu este o regulă general valabilă. Important nu este atât formatul, ci conținutul: cât mai clar, la zi, începem cu ultima experiență și detaliem cât mai succint responsabilitățile”, adaugă Victoria Brulea.

 

Tot pe conținut mizează și Oana Bolocan Datki, managing partner la CTeam Romania: „Este important ca CV-ul să poată fi scanat pe diagonală de recrutor și ca potențialul angajator să găsească cuvintele cheie care îl interesează”.

Cum gândești un CV cu un conținut relevant pentru recrutori

Există câteva reguli care te ajută să-ți pui CV-ul în evidență, mai ales când știi că aplici pentru un job la care poate mai sunt încă 1000 de aplicanți.

Victoria Brulea de la Adecco îți spune de ce aspecte să ții cont în realizarea CV-ului astfel încât acesta să fie relevant și pentru recrutor:

  • Alege o poză recentă, cât mai profesionist realizată.
  • Redactează un mic sumar din care să reiasă experiența acumulată și focusul tău. Dacă nu ai experiență, atunci îți poți trece un obiectiv profesional.
  • Începe cu cea mai recentă experiență și detaliază toate experientele profesionale.
  • Folosește termenul general al funcției, nu denumirea internă (de exemplu, IQOS COACH în cadrul Philip Morris înseamnă, de fapt, Reprezentant de Vânzari).
  • Menționează realizările, e important să evidențiezi aportul adus în companie.
  • Asigură-te că CV-ul (curriculum vitae) nu e mai lung de 2 pagini.


CV-ul ar trebui să fie structurat, relevant și personalizat Victoria Brulea, International Mobility Coordinator la Adecco Romania

Cum arată CV-ul anului 2019

Pe lângă regulile de bază în realizarea unui CV, este important să ții pasul și cu trendurile din piața de recrutare. Să-l creezi în funcție de nevoile și așteptările mereu în schimbare ale recrutorilor.

Forbes a chestionat specialiști în recrutare pentru a afla ce CV-uri își doresc să vadă. Iată cum arată CV-ul anului 2019 pentru ei:

  • Sintetizează punctele tale forte și planurile în carieră în obiectivul profesional. Practic, trece proba celor 5-7 secunde pe care recrutorul le acordă unui CV pentru a decide dacă merge mai departe sau nu.
  • Lasă experiența să vorbească, fără a insista pe atribute precum: muncitor, lider cu experiență, creativ, multitasking.
  • CV-ul este brand-ul tău. Ar trebui să includă suficient conținut pentru a acoperi experiența ta, dar nu ar trebui să depășească două pagini.
  • Este adaptat jobului la care aplici. Punctează realizările tale pentru acele responsabilități menționate în anunț.
  • Este succint în descrierea rolurilor și a responsabilităților tale. Un CV (curriculum vitae) nu este un job description.
  • Reflectă super puterile tale prin cifre. Cel mai potrivit este ca acestea să apară la începutul frazei pentru a crea impact.
  • Arată cum ai crescut de la un job la altul și, mai mult decât atât, arată devotamentul și loialitatea ta pentru o companie. Atitudine care se poate replica și pentru noul job.
  • Are un aspect plăcut. Recrutorii nu așteaptă numai CV-uri frumos colorate. Când spun aspect plăcut se referă la amprenta personală a candidatului în CV. Și, da, gri sau negru sunt estetic acceptate. Arată preferința pentru simplitate, la fel și spațiile albe lăsate în CV. 
  • Este sincer. Angajatorii apreciază candidații cu o abordare directă care recunosc că nu s-au potrivit unui anumit job, argumentează de ce și spun ce job sau cultură organizațională li s-ar potrivi.
  • Este susținut de un e-mail bine scris care poate fi un pitch bun pentru tine și îl poate determina pe recrutor să deschidă prezentarea ta profesională.

Avantajele CV eJobs comparativ cu CV Europass

scrisoare de intentie europass

  • Un cv online ține pasul cu așteptările recrutorilor, cu schimbările din domeniul digital, iar ție îți ușurează munca. De exemplu, cel mai nou feature lansat te ajută să aplici rapid cu CV (completat cel puțin 60%) din pagina de căutare joburi și din pagina de prezentare a companiei.
  • Are informațiile personale strict necesare pentru ca recrutorul să te poată contacta: numărul de telefon și adresa de e-mail. Spre deosebire, CV Europass cuprinde și adresa, naționalitatea, data nașterii, sexul și chiar statutul marital al candidatului.
  • Un cv online este structurat și aduce în față exact informațiile pe care le caută recrutorii, în ordinea priorității: experiența, abilitățile, studiile.
  • Îți permite să punctezi clar abilitățile. Spre deosebire, în CV Europass ai cinci rubrici de abilități: communication skills, organisational/managerial skills, job related skills, digital competence, other skills.
  • Nivelurile de limbă (începător, mediu, avansat) sunt mult mai clare decât cele din CV Europass.
  • CV-ul eJobs, prin structura sa, are două, maximum trei pagini, în timp ce CV Europass trece de trei pagini, insistând pe detalierea skill-urilor.
  • Un cv online poate fi downloadat în format PDF și atașat într-un e-mail în care ai ocazia de a trezi interesul recrutorului asupra profilului tău profesional.
  • CV-ul tău poate fi găsit oricând de o companie care caută în baza de date a eJobs și îți poate aduce un job care să-ți placă, chiar dacă nu îți căutai în mod activ unul. CV Europass nu este activ pe o platformă de joburi pe care o folosesc recrutorii, prin urmare nu are o expunere atât de mare ca CV eJobs.
  • Pe baza criteriilor stabilite în CV-ul tău primești joburi relevante pentru nivelul tău de carieră și pentru orașul în care locuiești. Așa poți aplica simplu și rapid ori de câte ori vezi joburi care ți se potrivesc. Spre deosebire, CV Europass nu îți oferă posibilitatea de a primi și un newsletter cu joburi pe baza criteriile stabilite de tine.


Cum îți poți face CV-ul pe eJobs

Pe eJobs îți poți face CV-ul în câteva minute. Intră pe www.eJobs.ro și dă click pe Cont Nou -> Candidat. Creează un cont de candidat. Îl poți face cu aceeași adresă de e-mail pe care o folosești și pentru logarea pe Facebook. După ce ți-ai activat contul pe e-mail, accesează www.eJobs.ro -> Intră în cont (te poți loga cu Facebook), click pe avatarul tău din dreapta sus și selectează „Editare CV”. Vei ajunge pe pagina https://www.ejobs.ro/user/cv.php, unde îți poți edita CV-ul.

 

  • Obiectivul profesional. Povestește pe scurt (3-5 rânduri) la ce excelezi și cum îți dorești să evoluezi. Încearcă să eviți așteptările pe care le ai de la o companie și să pui accent pe ce poți oferi tu companiei respective. Tot aici poți edita și criteriile jobului dorit, în funcție de care vei primi joburi pe e-mail. Ai opțiunea de a alege nivelul de carieră, nivelul de studii, tipul jobului, orașe de lucru, industrii. Click pe Salvează.
  • Selectează următoarea categorie: „Adaugă experiență”. Aici adaugă joburile în ordine invers cronologică, iar la fiecare poți alege perioada, funcția, numele companiei, orașul, departamentul, industria. Alege doar joburile care sunt relevante, care indică nivelul tău de pregătire și de profesionalism în fața unui angajator. Tot aici poți specifica salariul net dorit, precum și abilitățile/cunoștințele dobândite la un anumit job.
  • Educația. Menționează formele de învățământ relevante pentru experiența ta, dar și pentru joburile la care aplici (de exemplu, pentru traducător poți specifica că ai absolvit un liceu bilingv și Facultatea de Limbi Străine). La fel ca la joburi, poți să îți treci perioada de studii, tipul instituției, specializarea, numele școlii, orașul. La Observații poți pune în evidență pregătirea ta profesională și să specifici cursurile pe care le-ai urmat. Această secțiune merită detaliată dacă ești student și nu ai experiență în lucru.
  • Limbi străine. Adaugă limbile străine pe care le cunoști și la fiecare specifică nivelul de limbă: începător, mediu, avansat. Nivelul de limbă ales este practic o evaluare generală a abilităților tale de scriere, vorbire și citire în limba respectivă.
  • Abilități. Menționează ce competențe ai deprins în domeniile în care ai activat până acum, dar și programele în care știi să lucrezi.
  • Alte informații. Deși este ultima rubrică din CV-ul tău, te poate pune în valoare. Aici poți menționa premiile pe care le-ai luat în carieră, certificările, hobby-urile, activitățile de voluntariat. Specifică doar acele informații relevante pentru căutările tale de joburi.

Ține minte ca atunci când redactezi CV-ul să te pui în locul recrutorului care are de parcurs poate 1.000 de CV-uri pentru un job disponibil. Să încerci să faci CV-ul să iasă din anonimat prin conținut, prin scoaterea în față a acelor realizări care te pot ajuta să te califici pentru un nou job. Și nu uita să dai o notă personală CV-ului tău. Oricât de scorțos ar fi formatul. S-ar putea să te ajute un ton al vocii prietenos, jucăuș, axat pe crearea unei povești din cariera ta.

Și o să-ți spun un secret. Deloc neobișnuit având în vedere atitudinea mea relaxată față de CV, de care îți povesteam la începutul articolului. La eJobs nu am aplicat cu CV-ul eJobs, ci cu un CV care urmărea structura CV-ului eJobs. L-am realizat într-un Power Point și am avut astfel posibilitatea să mă joc vizual, să adaug culori, imagini și infografice. La schimb, am primit un e-mail tare simpatic: Steluța + eJobs = 💗


Ți-a plăcut articolul despre CV Europass? Citește și despre:

Model CV. Tot ce trebuie să știi în redactarea CV-ului

5 actualizări pe care le poți face rapid în CV

12 pași pentru un CV online profesionist

A fost util articolul? 17
curriculum vitaecv europass
  • AvatarSimona zice

    Buna ziua,
    Chiar am nevoie de un job bun.Nu am spus: “perfect”, foarte foarte bun, si nici macar excelent.Am nevoie de un job bun, bine platit.
    Cu respect,
    Simona Iliescu.
    Multumesc anticipat.

  • AvatarScarlet Ionel zice

    Astept un raspuns

  • AvatarSukhdev Singh zice

    I am looking for a job electrician my work experience in United Arab Emirates 18 years switches Box cable tray dB smdb mdb Lighting control panel lights installation cable glanding dB drssing cable pulling card reader data telecom cctv bms conducting accessories installation blue print Electrical codes single line diagram understand

Leave a Reply