• 11 Apr. 2022
  • 2 min

Să îi spun angajatorului ce salariu am avut la fostul job?

salariu mai mare

Este una dintre acele întrebări care te poate pune în dificultate. Te întrebi cum e mai bine? Să-i spui angajatorului un salariu mai mare decât cel pe care îl câștigai la fostul job sau să fii sincer, pentru că poate verifica?

Care este cel mai potrivit răspuns la întrebarea despre salariu, îți dezvăluim în continuarea acestui articol.

 

Cum să gestionezi situația cu tact

Pentru a formula un răspuns corect la această întrebare, e nevoie să înțelegi care este rațiunea angajatorului, ce vrea să afle, de fapt. Salariul de la fostul loc de muncă poate fi un indicator al valorii tale pe piață. De asemenea, acesta vrea să știe și la ce salariu te aștepți. Dacă este vorba de o remunerație mai mare decât ceea ce-ți poate oferi pentru poziția scoasă la bătaie, discuția poate fi oprită și economisiți astfel timp și energie atât tu, cât și el.

 

Reformulează întrebarea

Cel mai bun lucru pe care îl poți face atunci când un angajator te întreabă despre istoria salariului este să reformulezi întrebarea și să precizezi intervalul salarial convenabil pentru tine. În multe cazuri, răspunsul tău va fi acceptat și conversația va merge mai departe.

 

Strategia care poate fi riscantă, dar eficientă

Abordarea în care alegi să nu-ți comunici salariul în CV sau la interviul de angajare poate fi riscantă. Unii angajatori pot alege să se concentreze asupra candidaților atenți să ofere detalii despre salariu. Însă, dacă ești un candidat calificat și angajatorul te ignoră pentru că nu ai menționat salariul, poate e mai bine să nu lucrezi pentru acea companie. Companiile pot determina dacă un candidat le aduce valoare și nu ar trebui să se uite la competitorii lor și la istoricul salariului pentru a stabili remunerația. În al doilea rând, un angajator pentru care merită să lucrezi este preocupat de fericirea ta și nu te întreabă de istoricul salariului, ci despre așteptările tale financiare.

 

Spune adevărul

Este bine să răspunzi cât mai sincer la întrebarea despre salariu pentru că, pe de o parte, istoricul remunerațiilor tale poate arăta progresul tău profesional, iar pe de altă parte poate fi verificat cu ușurință. Angajatorul poate cere referințe despre tine sau poate cunoaște salariile din compania în care ai lucrat, dacă are prieteni sau cunoștințe care lucrează acolo. Iar industria este mică și oamenii ajung să se cunoască prin colegi comuni.

Comunicarea cât mai sinceră a salariului avut și a salariului dorit poate fi primul pas spre jobul care te face fericit și te ajută să lucrezi cu motivație. Foarte important este să precizezi și bonusurile, dacă acestea au existat, ca parte a salariului tău și să formulezi răspunsul astfel: „Aveam un salariu fix de X lei, însă, cu tot cu bonusuri, ajungeam la X lei”. Este o modalitate eficientă pentru a determina angajatorul să te plătească mai bine.

În construirea celui mai bun răspuns, ar putea să te mai ajute Salario, comparatorul de salarii lansat de eJobs.ro cu peste 400.000 de date culese de la angajații autohtoni. Este un instrument ușor de folosit, care îți poate indica instant media pieței pentru poziția ta. Iar acesta există la un click distanță!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să dobândești noi abilități în afara jobului

Peste 11.000 de joburi remote în trimestrul I, în creștere față de 2021

Cum te pui în valoare la interviu. Idei pentru a convinge recrutorul

A fost util articolul? 4
oferta salarialasalariuvenituri

Leave a Reply