• 21 Sep. 2023
  • 3 min

Cât de mulțumit ești de salariul tău?

salariul

Cât ar trebui să câștigi pentru a fi motivat? Ai putea spune că mereu e loc de mai bine pe partea financiară. Dar te-ai gândit să ai o discuție cu managerul tău și să negociezi? Poate nu e cea mai plăcută strategie, dar nici nu ai nimic de pierdut. În cel mai recent sondaj eJobs, am vrut să aflăm care este percepția românilor despre salariu, ce îi împiedică să ceară o mărire, dar și strategiile pe care le folosesc pentru a discuta despre venituri mai mari decât cele actuale.

Descoperă ce am aflat în cele ce urmează și pregătește-te să-ți negociezi salariul!

Care este percepția ta despre salariul pe care îl câștigi?

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o soluție pentru un procent destul de mic de angajați, în condițiile în care nu cred că ar putea veni cu argumente care să-i convingă pe manageri să acorde majorarea dorită. Astfel, 42% spun că, o discuție în acest sens, ar putea să le aducă un plus de maximum 10%, 37,7% cred că ar putea obține între 10% și 20%, iar 13,1% între 20% și 30%. 3,1% au încredere că o renegociere le-ar putea crește salariul cu 30% – 40%, 2% între 40% și 50% și 2,1% peste 50%.

 

Ce te poate împiedica să ceri o mărire de salariu

Negocierea nu este un moment tocmai plăcut, dar merită să o încerci pentru că nu poți avea nimic de pierdut:

„Mulți candidați se plâng de faptul că nu sunt buni negociatori ai propriilor salarii și că o astfel de discuție cu managerul lor le provoacă o stare accentuată de disconfort. Asta se întâmplă nu doar atunci când poartă discuția din poziția de angajat, ci și în fazele finale ale recrutării. De asta, spre exemplu, aproape jumătate dintre respondenți au spus că, de-a lungul carierei, cele mai multe majorări salariale le-au primit fără să le ceară. 35,3% le-au primit doar după ce le-au cerut, în timp ce pentru 16,6% este greu să facă o estimare”, declară Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

32,1% dintre respondenți se plâng de faptul că, deși încearcă să negocieze, rar li se întâmplă să obțină suma dorită. 20,9% recunosc că nu le place și nu se descurcă deloc să negocieze, de aceea acceptă mereu oferta propusă de angajator. Mai puțin de o treime au încredere în ei înșiși că se descurcă foarte bine, de vreme ce aproape întotdeauna au reușit să obțină sumele dorite, în timp ce pentru 20,7% este greu să facă o evaluarea a capacităților de negociere pe care le au.

 

De când nu ți-ai mai negociat veniturile?

În plus, sondajul mai arată că 39,6% dintre participanți nu și-au mai negociat salariul de la angajare, în timp de 19,5% au făcut acest lucru la începutul anului. Pentru 18,4% a trecut mai mult de un an de la ultima negociere, iar 6,5% au trecut prin această etapă în ultima lună. 15,8% spun că nici nu-și mai amintesc când s-a întâmplat ultima oară acest lucru.

 

Strategii de negociere pentru a obține un salariu mai mare decât cel actual

Atunci când vor să obțină o mărire salarială, 54,6% adoptă metoda clasică de a prezenta managerului realizările profesionale pe care le-au avut în ultima perioadă. 14,8% spun direct că nu se mai simt motivați de salariul actual, 10% justifică această cerere prin creșterea prețurilor din ultimul an și tot atâți fac o cercetare prealabilă asupra salariilor care se oferă în piață, pentru aceeași poziție, și prezintă datele managerului.

„O altă strategie la care angajații au apelat destul de mult în ultimul an a fost aceea de a veni cu o contraofertă primită din partea unui alt angajator. Nu este neapărat o variantă câștigătoare și mulți manageri tind să aibă o reacție adversă față de angajații care procedează astfel”, explică Ana Călugăru.

 

Ce soluții ai dacă nu primești mărirea salarială dorită

Pe de altă parte, în cazul în care nu primesc mărirea salarială așteptată, 41% dintre angajați încep să își caute un job nou, iar 23,9% chiar îi spun textual managerului că vor începe să facă demersuri în acest sens. 22,6% declară că înțeleg situația și, în consecință, așteaptă o perioadă în care lucrurile să meargă mai bine din punct de vedere financiar pentru companie. Aproape 10% privesc un refuz din partea managerului ca pe un puternic factor demotivator.

 

Pentru ce sumă ai accepta un job nou?

Cu toate acestea, cei mai mulți dintre respondenți nu s-ar grăbi să accepte un nou job dacă oferta salarială nu ar fi de cel puțin 30% peste salariul actual – asta declară o treime dintre participanții la sondaj. 22,6% ar pleca în altă parte pentru cel puțin 20% și 14,3% pentru cel puțin 50% în plus. 12,2% nu ar face schimbarea pentru mai puțin de 40%, iar 10,2% și-ar da demisia doar dacă ar avea în față o ofertă dublă. Cei foarte nemulțumiți de jobul actual (11,2%) ar accepta și un salariu cu maximum 10% mai mare.

Sondajul a fost realizat în luna septembrie a acestui an, pe un eșantion de 1.389 de respondenți. 

 

Ai descoperit informații utile în articol? Citește și: 

Ce salarii se oferă în sistemul privat de învățământ

Cât câștigă angajații din domeniile care vor rămâne fără facilități fiscale

A fost util articolul? 0
salariul

Leave a Reply