• 4 Aug. 2023
  • 4 min

Negocierea salarială: tot ce voiai să știi despre gestionarea emoțiilor

Negocierea salarială tot ce voiai să știi despre gestionarea emoțiilor

Negocierea salarială reprezintă un moment crucial în cariera fiecărui individ, întrucât ea poate influența direct nivelul de compensație și beneficii pe care le va primi într-o funcție. În timpul unei astfel de negocieri, emoțiile pot juca un rol important și pot avea un impact major asupra rezultatului final.

În acest articol, Florina Cioagă, psiholog, ICH Coach, senior trainer și lector la Fundația Calea Victoriei, va explora importanța gestionării emoțiilor în timpul negocierilor salariale și va oferi sfaturi practice ce pot ajuta în navigarea cu ușurință prin acest proces. De asemenea, dacă vrei să aprofundezi subiectul, pe 21 august 2023, autoarea acestui material susține online cursul Cum să ne gestionăm emoțiile într-un mod sănătos.

 

Emoțiile în timpul negocierilor salariale

În timpul negocierilor salariale poate fi prezent un spectru larg de emoții, precum: anxietatea, nerăbdarea, frustrarea sau lipsa de încredere. Astfel de emoții pot apărea din diferite motive: teama de respingere, dorința de a fi apreciat, stresul financiar sau chiar lipsa informațiilor adecvate despre piața salarială.

Ce este important de înțeles este că emoțiile sunt normale și că fiecare persoană le trăiește într-un mod unic. Totuși, ceea ce contează cu adevărat este modul în care gestionăm aceste emoții și cum le putem folosi pentru a obține un rezultat favorabil într-o negociere salarială.

Pentru a reuși acest lucru, ne poate fi de folos să înțelegem structura logică a emoțiilor: povestea (ce ne transmite emoția), reacția sau răspunsul la emoție, și scopul emoției (de a avea grijă de noi făcându-ne atenți la un aspect al vieții noastre de care avem nevoie să ne îngrijim).

Integrarea structurii logice a emoțiilor în cunoștințele noastre despre gestionarea emoțiilor, în general, dar și în timpul negocierilor salariale, poate adăuga o perspectivă mai profundă și înțelegere asupra modului în care emoțiile ne modelează comportamentul și deciziile în astfel de situații importante.

Acum, vom explora cum se manifestă anumite emoții frecvente într-o negociere salarială și cum le putem gestiona pentru a obține rezultate favorabile.

 

Anxietatea

Ea poate apărea în timpul negocierilor salariale pe fondul incertitudinii cu privire la rezultate sau temerilor legate de respingere sau negativitate din partea angajatorului. Anxietatea ne poate face să fim preocupați și îngrijorați cu privire la posibilele consecințe ale negocierilor.

Cum o gestionăm: Înțelegem că anxietatea este un semnal de avertizare, dar că putem reduce incertitudinea prin pregătire temeinică și informare adecvată. Abordăm negocierea salarială cu încredere și ne asigurăm că avem argumente solide pentru solicitări.

 

Lipsa de încredere

Această emoție poate apărea când simțim că nu suntem suficient de pregătiți sau că nu avem îndeajuns de multă experiență pentru a negocia un salariu mai mare. Ea ne poate face să ne punem la îndoială abilitățile și să fim nesiguri în exprimarea cererilor noastre.

Cum o gestionăm: Înțelegem că lipsa de încredere este un semn că putem lucra la pregătirea noastră înainte de negocieri. Ne concentrăm pe calitățile și realizările noastre și găsim modalități de a ne întări încrederea în propriile capacități.

 

Frustrarea

Frustrarea poate apărea când negocierile nu progresează conform așteptărilor noastre sau când simțim că procesul este încetinit de obstacole neașteptate. Ea ne poate determina să căutăm soluții rapide sau să cădem în capcana de a încerca să găsim vinovați pentru situația noastră.

Cum o gestionăm: Înțelegem că frustrarea este o emoție firească, dar că trebuie să rămânem concentrați pe obiectivele noastre și să căutăm soluții alternative. Abordăm obstacolele cu răbdare și încercăm să găsim modalități constructive de a depăși dificultățile.

 

Nerăbdarea

Nerăbdarea poate apărea când suntem pregătiți să acționăm și să obținem rezultate, dar ceilalți participanți la negocierea salarială nu sunt la fel de rapizi sau deciși. Aceasta ne poate determina să căutăm modalități de a ocoli obstacolele sau de a grăbi procesul.

Cum o gestionăm: Înțelegem că nerăbdarea se bazează pe diferențe de ritm și priorități între părți. Să fim conștienți de nevoile și preocupările celorlalți și să încercăm să abordăm negocierile cu diplomație și răbdare, pentru a construi un consens satisfăcător pentru ambele părți.

 

De ce e important să ne gestionăm corect emoțiile în timpul negocierilor salariale?

Gestionarea emoțiilor în timpul negocierilor salariale este esențială din mai multe motive:

Claritatea comunicării: Emoțiile puternice ne pot afecta capacitatea de a comunica eficient și coerent. Gestionarea emoțiilor ne ajută să ne exprimăm gândurile și argumentele într-un mod clar și concis.

Luarea deciziilor raționale: Emoțiile intense pot influența procesul decizional, determinându-ne să acceptăm oferte sub nivelul așteptat sau să refuzăm o propunere favorabilă. Prin gestionarea emoțiilor, putem lua decizii bazate pe rațiune și informații concrete.

Păstrarea relației cu angajatorul: Negocierile salariale nu sunt doar despre a obține un salariu mai bun, ci și despre menținerea unei bune relații cu angajatorul. Prin gestionarea emoțiilor, putem evita conflictele inutile și putem păstra un mediu profesional și respectuos.

Creșterea încrederii în sine: Capacitatea de a ne gestiona emoțiile în timpul negocierilor salariale ne poate ajuta să câștigăm încrederea în sine și să ne simțim mai puternici în abordarea altor provocări profesionale.

 

Intervenții practice ce pot facilita gestionarea emoțiilor când ai o negociere salarială

În continuare, vom explora câteva intervenții practice ce pot facilita gestionarea emoțiilor în timpul negocierilor salariale:

Pregătirea temeinică: Cunoașterea detaliată a valorii noastre pe piața muncii și a mediilor de salarizare relevante pentru poziția vizată, ne va ajuta să fim mai încrezători și să reducem anxietatea în timpul negocierilor. Ea ne garantează că avem o bază solidă de argumente și date pentru a susține cererile salariale.

Practicarea comunicării asertive: Ne antrenăm în a ne exprima clar și direct punctele de vedere, astfel, vom dezvolta abilități asertive care ne vor ajuta să rămânem calmi și concentrați în timpul discuțiilor.

Controlul respirației și relaxarea: Dacă simțim că emoțiile ne copleșesc, ne concentrăm pe respirație și aplicăm tehnici de relaxare, precum meditația sau respirația profundă. Aceste tehnici simple pot ajuta la reducerea stresului și anxietății.

Ascultarea activă: În timpul negocierilor, să acordăm atenție nu numai propriilor emoții, ci și celor ale celorlalți participanți. Ascultarea activă ne va ajuta să înțelegem mai bine perspectiva celorlalți și să răspundem adecvat nevoilor și preocupărilor lor.

Acceptarea faptului că nu totul este controlabil: În negocieri, nu putem controla fiecare aspect al situației. Acceptăm că anumite lucruri pot să nu decurgă întocmai cum ne dorim și ne concentrăm pe ceea ce putem controla – argumentele noastre și modul în care le prezentăm.

Gestionarea emoțiilor în timpul negocierilor salariale reprezintă o abilitate esențială pentru a obține un salariu echitabil și pentru a menține o relație profesională sănătoasă cu angajatorul. Prin pregătirea temeinică, comunicarea asertivă, gestionarea sănătoasă a emoțiilor și ascultarea activă, vom avea mai multe șanse să obținem un salariu care să reflecte valorile și contribuția noastră în mod corect. Important să ne amintim că negocierile salariale nu sunt doar despre bani, ci și despre construirea unei cariere de succes și satisfăcătoare.

 

Ți-a plăcut articolul Negocierea salarială: tot ce voiai să știi despre gestionarea emoțiilor? Citește și:

Cu ce provocări vine un job nou și cum le faci față

Cum depășești o perioadă de stagnare în carieră

E-mailul Out of Office: Cum îl personalizezi pentru vacanța de vară

A fost util articolul? 2
emoții discuții salariinegocierea salarială

Leave a Reply