• 25 Jul. 2023
  • 3 min

Cum convingi angajatorul că ești potrivit când faci o schimbare de domeniu

schimbare
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Ai trecut peste toată munca grea, ai pregătit un CV bine pus la punct și o scrisoarea de intenție convingătoare. Și iată că te afli la interviul de angajare. Lucrurile ți se par complicate, mai ales pentru că, dincolo de schimbarea jobului care e în sine o provocare, vrei să migrezi către un domeniu de activitate complet diferit. Cum convingi angajatorul că ești candidatul ideal pentru rolul scos la bătaie și la care aspiri? Îți dezvăluim în continuarea acestui articol!

S-ar putea să ți se pară înspăimântător să faci o schimbare radicală în carieră, trecând de la un domeniu la altul. Ba mai mult, s-ar putea să ai senzația că trebuie să o iei complet de la zero. Într-adevăr, procesul de tranziție nu este ușor și necesită o investiție de resurse de timp și de energie. Cu toate acestea, reconversia profesională înseamnă să aplici cunoștințele și expertiza obținute într-un domeniu nou și să completezi lacunele acolo unde este cazul. Iar faptul că ai fost invitat la interviu, e un prim semnal că ești pe drumul cel bun. Acum misiunea ta este de a pune în evidență valoarea pe care o poți aduce companiei și viitoarei echipe. 

E important să-ți pregătești strategia înainte de interviu, ea te poate ajuta să-ți dai seama cum să obții jobul la care visezi. În acest demers, te pot ajuta abilitățile transferabile precum comunicarea interpersonală, gestionarea timpului sau rezolvarea conflictelor. Toate acestea sunt apreciate de angajatori, indiferent de industria în care activează. Iată câțiva pași pe care ar fi bine să-i urmezi și care te pot ajuta să treci cu brio prin procesul de recrutare.

 

Schimbare în carieră. Cum să convingi angajatorul că ești potrivit

Prezintă exemple pentru a-ți arăta valoarea

Pentru început, e important să fii chiar tu convins că ești candidatul potrivit și că te poți plia pe cerințele jobului deschis. Asta îți va oferi mai multă încredere, dar și argumente pe care să le poți prezenta angajatorului. Astfel, înainte de interviu, scrie pe o foaie tot ce ai făcut la fostele joburi în amănunte (toate sarcinile și realizările). Apoi, încearcă să extragi informațiile care ar putea să fie relevante pentru tranziția către noul job. Într-o reconversie profesională, exemplele ajută angajatorul să înțeleagă cum abilitățile tale se potrivesc noului rol. 

Spre exemplu, dacă ai fost întrebat despre abilitatea de a rezolva situații provocatoare, poți vorbi despre cum ai venit cu o soluție într-un astfel de caz. Chiar dacă industria în care ai lucrat este complet diferită, capacitatea de a gândi critic și de a rezolva probleme spune multe despre competențele tale și despre capacitatea de adaptare.

 

E ok să nu fii perfect

E normal să recunoști că nu le știi pe toate și că poate nu bifezi toate criteriile pe care le-a creionat noul angajator. E important însă modul în care o spui! Ar fi bine să eviți să răspunzi la o întrebare cu „Păi, nu știu” sau „Nu am făcut asta niciodată”. E ok să recunoști decalajul, dar amintește-i angajatorului despre o altă experiență similară prin care ai trecut și poate reprezenta un exemplu bun. Spre exemplu: „Deși nu am experiență în materie de X, sunt deschis și curios să aflu mai multe. Jobul meu anterior necesita o deosebită atenție la detalii și cred că această abilitate mă va ajuta să-mi însușesc repede noi skill-uri”.

 

Pregătește răspunsul pentru întrebarea: „De ce vrei să faci o schimbare?”

Cu siguranță, pe parcursul discuției, angajatorul va încerca să atingă acest subiect, iar tu e important să știi să răspunzi într-un mod în care să te pui într-o lumină favorabilă. Oricare ar fi motivul, fie că ai fost concediat sau pur și simplu ți-ai dat seama că nu ți se potrivește mediul de lucru, evită să-ți scoți în evidență frustrările legate de fostul manager, industrie sau colegi. Încearcă să răspunzi cât mai simplu și să rămâi orientat către viitor și cum îți vezi cariera din punctul în care te afli. Iar de acolo, poți duce discuția spre care este planul și cum vrei să-ți dezvolți abilitățile pentru noua ta carieră.

 

Pregătește răspunsuri la cele mai frecvente întrebări

Fă o listă de întrebări în prealabil, răspunsurile pregătite te vor ajuta să mergi la interviu cu o mai mare încredere în propria persoană. Chiar dacă intervievatorul nu-ți va pune întrebarea exactă pentru care te-ai pregătit, sigur va fi ceva asemănător. Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări la interviu: Care este cea mai mare slăbiciune a ta? Ce nu ți-a plăcut la poziția ta anterioară? De ce ai vrea să lucrezi pentru noi? Cum gestionezi o situație conflictuală cu un coleg de muncă? Care sunt punctele tale forte? Ce speri să realizezi în primele trei luni la noul loc de muncă?

 

Încearcă să-ți controlezi emoțiile

Schimbarea carierei este destul de stresantă și e normal să te simți ușor nervos sau că te afli într-o oală sub presiune. Asigură-te că te detașezi de toate situațiile care ar putea să-ți provoace un nivel ridicat de stres în ziua interviului. Află înainte adresa la care trebuie să ajungi, pregătește-ți ținuta cu o seară înainte, mănâncă bine. Practic, încearcă să elimini orice distragere a atenției, astfel încât să te poți concentra asupra interviului. De asemenea, poate funcționa și meditația sau ascultarea unei piese favorite. Există atât de multe moduri de a te relaxa, important e să găsești ceva potrivit pentru tine.

Migrarea către un alt job, dar mai ales către un alt domeniu de activitate, poate aduce după sine o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Întrebări pe care să ți le adresezi înainte să faci o schimbare în carieră

Cu ce provocari vine un job nou și cum le faci față

Ce nu-ți spune nimeni când îți dorești o promovare

 

A fost util articolul? 2

Leave a Reply