• 8 May. 2023
  • 3 min

Șef nou, reguli noi? Cum te adaptezi la schimbare

Șef nou, reguli noi Cum te adaptezi la schimbare

Deseori se spune „că nu-ți dai demisia neapărat de la un job în sine, ci pleci din cauza managerului tău”. Chiar dacă ești mulțumit cu jobul tău pe anumite planuri, dacă relația ta cu superiorul este una deficitară sau ai o problemă cu stilul lui de management, astfel de lucruri și-ar putea pune amprenta asupra satisfacției tale la muncă.

Deși este posibil să apară probleme în timp cu un manager pe care îl ai de ceva timp, mai multe obstacole sunt resimțite de cei nevoiți să se adapteze cu un șef nou. Oamenii diferiți au stiluri diferite, așa că poate fi nevoie de o perioadă de timp pentru ca lucrurile să se regleze. Dacă ai un șef nou, iată câteva sfaturi pentru a te adapta la situația curentă.

 

Mizează pe o comunicare eficientă

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să comunici eficient cu noul tău șef. Înțelege în primă fază care sunt preferințele lui în materie de comunicare și adaptează-ți stilul în funcție de acestea. Unii lideri preferă să primească actualizări în scris, în timp ce alții preferă să aibă discuții personale. Învață să descifrezi indiciile nonverbale și să fii atent la limbajul corpului noului tău șef pentru a înțelege mai bine ce apreciază și ce-i displace.

 

Fii proactiv atunci când ai un șef nou și nu numai

Un nou lider poate aduce cu sine o altă viziune și o strategie diferită. Caută să fii proactiv și încearcă să înțelegi obiectivele și direcțiile pe care și le-a setat noul tău superior. Înainte ca acesta să-ți spună negru pe alb ce să faci și ce așteptări are de la tine, gândește-te la posibilele soluții pentru problemele curente și propune-le în mod activ.

 

Încearcă să primești schimbările cu brațele deschise

Fiecare lider are propria sa abordare și preferă un anumit stil de management. Fii deschis la schimbare și încearcă să înțelegi noile metodologii pe care a ales să le adopte managerul tău. Asumă-ți faptul că schimbările pot fi dificile, dar că pot fi însoțite totodată și de beneficii majore.

 

Ai puțintică răbdare!

Știm, ușor de zis, dar mai greu de făcut. Chiar dacă îți este superior, pentru că este un membru nou în echipă, sunt șanse mari să-i ia și lui ceva timp să se adapteze. Poate va comite chiar câteva greșeli la început sau va dura ceva până va găsi tacticile care dau cele mai bune roade pentru echipa ta. Deci nu te pripii să-l judeci chiar din prima!

 

Adaptează-te la o nouă metodă de lucru în echipă

Un nou lider poate aduce cu sine o nouă dinamică în echipa ta. Învață să lucrezi în echipă încercând să urmezi totodată direcțiile sugerate de noul tău șef. Fii pregătit să împărtășești informațiile de care acesta are nevoie pentru a lua cele mai bune decizii și să lucrezi împreună cu el pentru a atinge obiectivele comune.

 

Întreabă și ascultă

Întotdeauna este bine să pui întrebări pentru a clarifica lucrurile și să asculți activ. Întreabă-l pe noul tău șef despre așteptările sale, obiectivele și modul în care își dorește să colaboreze cu echipa. Ascultă cu atenție, citește și printre rânduri dacă e cazul și fii pregătit să acționezi în consecință.

 

Nu-l compara cu șeful de dinainte

Indiferent dacă ai fost cel mai bun prieten cu șeful tău anterior sau nu te înțelegeai deloc cu acesta, ar trebui să-i permiți noului manager să o ia de la zero, fără a fi pus în oglindă cu altcineva. Tratează totul ca pe un nou început, unul care-ți permite să construiești o legătură complet diferită. Lasă deoparte orice nemulțumiri ai avut în trecut și, în egală măsură, nu-l pune nici pe un piedestal pe cel care ți-a fost superior înainte.

În concluzie, adaptarea la un nou șef poate reprezenta o provocare, dar urmând regulile de bază, te poți obișnui rapid cu schimbarea, ba chiar o poți folosi ca o treaptă pentru o evoluție în carieră. Profită de acest moment pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare, fii proactiv, deschis la schimbare și învață să lucrezi în noua formulă din echipă. Nu uita să pui întrebări ori de câte ori ai o nelămurire și să asculți cu atenție pentru a înțelege mai bine nevoile și preferințele noului tău șef. Doar în acest fel, vei fi în măsură să dezvolți o relație armonioasă de lucru și să bifezi, în timp, obiectivele comune. Fiind deschis la schimbare și adaptându-te la noul tău șef, vei avea șansa de a te dezvolta pe plan profesional.

Ce e de făcut, totuși, dacă noul șef nu e tocmai pe placul tău și multe dintre aspectele care-ți plăceau la jobul tău s-au schimbat peste noapte? Găsești și alte oportunități profesionale care se mulează probabil mai bine profilul tău.

 

Ți-a plăcut articolul Șef nou, reguli noi? Cum te adaptezi la schimbare? Citește și:

7 din 10 angajați primesc beneficii extrasalariale

Model de scrisoare de recomandare: tot ce ar trebui să știi despre ea

Ce ar trebui să știi despre profesia de designer de interior

A fost util articolul? 11
adaptare la schimbareșef nou

Leave a Reply