• 20 Apr. 2005
  • 2 min

Stabilirea salariilor pentru fiecare post

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Pana acum, in cadrul stabilirii sistemului de plata, ai fost nevoit sa privesti doar in interiorul companiei. Pentru a atribui o valoare fiecarui nivel salarial ar […]

Pana acum, in cadrul stabilirii sistemului de plata, ai fost nevoit sa privesti doar in interiorul companiei. Pentru a atribui o valoare fiecarui nivel salarial ar trebui sa privesti si in afara pentru a vedea care sunt ratele obisnuite pentru posturi similare in domeniu. Din moment ce ai ordonat si grupat posturile in nivele de plata, nu vei fi nevoit sa sondezi fiecare slujba in parte. Concentreaza-te asupra acelora din fiecare nivel salarial care sunt cel mai usor de descris si sunt cele mai comune in industria locala. Incearca, totusi, sa abordezi si acele slujbe care au mai multe nivele, de exemplu dactilograf junior si senior.

Un sondaj referitor la cine plateste, cat de mult si pentru ce, in zona ta de interes, este cea mai buna modalitate de a afla cat ar trebui sa platesti pentru fiecare post. Probabil ca nu ai nici timp si nici bani pentru a desfasura pe cont propriu un astfel de sondaj. Asta nu ar trebui sa fie o problema; poti obtine toate datele de care ai nevoie din surse precum Camera locala de comert, firme importante din zona, sau de la agentii guvernamentale. Daca esti inscris intr-o asociatie de comert s-ar putea sa poti obtine informatii de la ei in legatura cu rata normala pentru unul sau mai multe posturi din cadrul fiecarui nivel salarial.

Atunci cand studiezi nivelul salariilor din domeniul tau si aplici ceea ce inveti la posturile tale ai grija sa compari descrierile posturilor si nu doar titlurile lor. Titlurile posturilor pot fi inselatoare; pot exista diferente semnificative intre cum isi numeste o organizatie posturile si cum si le numeste o alta. Administratorul unei firme poate fi inginerul de control al mediului in alta firma.

Cand esti convins ca faci comparatii intre mere si mere, poti calcula o rata medie (mediile din ghid sunt pur arbitrare) pentru fiecare post, iar apoi o poti trece pe hartie dupa cum urmeaza:

Rata medie pentru fiecare nivel salarial

1 Functionar – dactilograf 974

2 Stenograf 1135

3 Functionar la intocmirea statelor de plata 1287

4 Secretara 1323

Functionar contabil 1380

5 Operator computer 1460

(si asa mai departe)

S-ar putea sa fie nevoie sa modifici ratele medii pentru a pastra diferentele necesare intre nivelele salariale pentru a le separa mai bine. Ratele actuale pe care le identifici pentru fiecare nivel salarial pot deveni punctele medii ale seriei nivelurilor tale salariale. (Iti poti stabili desigur aceste puncte medii peste sau sub mediile rezultate in urma sondajului, in functie de abilitatea de plata a companiei, durata saptamanii de munca, si tipul si valoarea programelor de beneficii ale companiei.)

In mod obisnuit, rata minima este la un nivel de 85% din rata medie, iar cea maxima la 115% din rata medie. Luand in considerare acest aranjament, un angajat nou isi poate mari castigurile cu 35% fara a-si schimba postul; avand astfel stimulente de performanta chiar daca nu obtine o promovare.

Acum ai o gama salariala pentru fiecare post din organizatie. O astfel de gama te va ajuta sa stabilesti cum se situeaza salariul angajatilor tai si salariul lor potential in raport cu ratele de pe piata pentru tipul lor de munca. Iti poate arata la prima vedere unde trebuie sa faci modificari pentru a obtine rate corecte pentru organizatie, si salarii competitive in raport cu firmele similare din comunitate.

In general, daca ai o structura salariala planificata ar trebui sa poti face legatura intre ratele salariale individuale si performanta la locul de munca si contributia fata de atingerea obiectivelor companiei. Aceasta structura ar trebui sa-ti ofere si suficienta flexibilitate pentru situatiile speciale.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply