• 21 Aug. 2017
  • 2 min

Știai că mii de oameni suferă de sindromul impostorului la job?

eJobs Sindromul Impostorului Job

Ai impresia uneori că nu ai ce căuta la jobul tău actual? Că cineva s-ar putea să descopere că de fapt tu nu știi ce faci și că poziția ta este mai mult sau mai puțin un accident în companie? Ei bine, s-ar putea ca această frică să nu reflecte de fapt adevărul competențelor tale, ci să fie un simptom a ceea ce oamenii de știință numesc Sindromul Impostorului.

 

În 1978, psihiatrii Pauline Clance și Suzanne Imes au surprins un tipar în rândul persoanelor cu rezultate socio-profesionale excepționale: acestea erau incapabile să își recunoască meritele, chiar dacă erau puși față în față cu rezultatele obiective. Indiferent de nivelul de senioritate al pacienților, aceștia continuau să considere că situația lor era pur și simplu un rezultat al norocului.

 

Pe termen lung, Sindromul Impostorului poate cauza anxietate și atacuri de panică, așa că dacă și tu resimți aceeași frică, oricât de intens, iată câteva metode practice de a-ți depăși teama și de a te dezvolta pe plan personal și profesional:

1. Acceptă complimentele

Chiar dacă ți se pare că nu e cazul să primești un compliment pentru ceva ce ai făcut, învață să spui „mulțumesc” și doar atât și să nu desconsideri aprecierea colegilor tăi. Un compliment fugitiv înmulțit de 100 de ori are un impact enorm asupra încrederii de sine.

2. Creează-ți o rețea de susținere

Discută cu oamenii din jurul tău despre ceea ce te frământă, atât la birou, cât și acasă. De multe ori dubiile au tendința să ne controleze acțiunile și nu vrei ca teama să se implice prea tare în deciziile tale la job. Nu trebuie să îți faci fricile publice întregului birou, dar un coleg binevoitor, înțelegător și empatic te poate ajuta să vezi obiectiv situația reală mai bine decât oricine altcineva.

3. Ai încredere în ceea ce spui și în ceea ce faci

Chiar dacă la început trebuie să te prefaci că ai cea mai mare încredere în deciziile luate, la un moment chiar vei începe să le crezi, în special când vezi că toate acțiunile tale au rezultate excepționale.

4. Nu te lăsa blocat de micile eșecuri

Desigur, în orice job, indiferent de nivelul de experiență, mai luăm și decizii greșite și de cele mai multe ori rezultatele acestora ne afectează mai mult decât cele bune. Din acest motiv e important să ții un jurnal cu toate efectele bune ale acțiunilor tale și de fiecare dată când ceva nu iese așa cum ți-ai fi dorit, să privești înapoi la toate realizările tale care te-au adus aici.

 

Nu în ultimul rând, atunci când te răscolesc dubiile și fricile caracteristice pentru Sindromul Impostorului, adu-ți aminte ce îți place cel mai mult la jobul tău actual și pemite-i acelei pasiuni să te ghideze în continuare!

A fost util articolul? 3

Leave a Reply