• 11 Dec. 2023
  • 3 min

Cum reduci stresul la job înainte de Crăciun

stresul

Cele mai așteptate zile din perioada următoare, sărbătorile de iarnă, sunt precedate de obicei de un volum mare de sarcini la job. Ceea ce poate fi un motiv de bucurie, dar și de oboseală sau de stres. Și este important să acorzi atenție stării tale emoționale, pentru a putea finaliza sarcinile de lucru, dar și pentru a profita din plin de concediu.

Să descoperim cum putem gestiona mai bine stresul într-o perioadă destul de aglomerată la job.

 

Stabilește prioritățile

Discută cu echipa și cu managerul tău pentru a avea o imagine cât mai clară asupra sarcinilor care au întâietate în perioada următoare. Fii pregătit să ceri ajutor acolo unde este necesar și să pui întrebări dacă există vreo incertitudine cu privire la munca pe care o desfășori. Deseori, petrecem sfârșitul anului stresându-ne că nu am terminat anumite sarcini care, la o analiză mai atentă a situației, pot fi amânate. De data aceasta, poți aborda situația astfel: „Este o prioritate care are impact asupra jobului meu și asupra companiei sau poate aștepta?”. Pentru acele sarcini care nu sunt urgente, discută cu managerul pentru termene mai rezonabile în care să le poți realiza.

 

Este în regulă să spui (și) Nu

Să fii un bun jucător de echipă este o abilitate apreciată la job, însă trebuie să găsești și un echilibru între a fi de ajutor și a fi întotdeauna o persoană care spune „da”. Să analizezi dacă decizia de a-i ajuta pe ceilalți va avea impact asupra activității tale, rezultatelor tale la job și asupra companiei. Înainte de a spune „da”, ia în considerare ce priorități ai și dacă a ajuta pe cineva va fi prea solicitant. În cazul în care ajungi la această concluzie, este normal să refuzi o responsabilitate nouă, explicând că ești la capacitate maximă în perioada următoare.

 

Ia pauze de respirație, pentru a evita stresul

Este greu de crezut că biroul poate fi un loc de respiro în agitația sărbătorilor, de aceea merită să găsești modalități de a lua o pauză pe parcursul zilei. Va avea efecte bune asupra sănătății tale mintale. Poți să faci o plimbare, să asculți muzică sau să te retragi într-un loc mai liniștit pentru a respira.
Să-ți faci timp să respiri la propriu și să incluzi acest obicei în rutina ta zilnică este cel mai simplu și mai ușor mod pentru a deprinde o stare de bine. Încearcă să setezi alarma telefonului de câteva ori pe zi pentru o astfel de pauză, mută atenția asupra momentului prezent și bucură-te de el. 

 

Apreciază experiențele pozitive la job

Sfârșitul anului este întotdeauna un moment bun pentru a reflecta, așa că fă-ți timp să te uiți la momentele bune pe care le-ai trăit la job. Pot fi evenimentele organizate de companie în această perioadă în care te poți implica, sarcinile de la job pe care le-ai terminat cu brio sau relațiile pe care le-ai dezvoltat și ți-au îmbunătățit experiența de lucru. Notează-ți aceste punctele bune care te pot ajuta să-ți manifești recunoștința față de tine și să ai o gândire pozitivă, reducând astfel stresul. 

 

Evită să lucrezi în timpul tău liber

Sunt studii care arată că 50% dintre angajați și-au luat cel puțin o dată sarcinile de la job acasă. Însă să transformi această excepție într-un obicei poate avea efecte negative asupra ta, pe mai multe planuri. Să muncești în afara orelor de program în mod constant îți poate menține nivelul de stres ridicat, conducând la o stare de epuizare. Îți distrage atenția de la odihnă și de la relaxare, iar a doua zi, la job, vei fi mai obosit și mai puțin productiv. Ce poți face? Stabilește-ți obiective la începutul fiecărei zile și concentrează-te asupra lor, evitând distragerile. Discută cu managerul tău și explică-i faptul că, deși te dedici activității tale 8-9 ore pe zi, nu reușești să finalizezi sarcinile. Împreună puteți găsi soluții precum prioritizarea, delegarea sau negocierea unor termene limită mai prietenoase. 

Sunt anumite perioade la job, intense din punct de vedere emoțional, pe care e nevoie să le controlezi pentru a putea să ai rezultatele dorite. În acest sens, am pregătit campania eJobs x Hilio pentru sănătatea emoțională la job, unde am pus cap la cap zeci de resurse, video-uri cu sfaturi de la specialiști, precum și articole de tipul „cum să”, ca de acum înainte să știi exact ce să faci când jobul devine copleșitor. Află mai multe pe cariera.ejobs.ro/wellbeing!

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să reduci stresul la job înainte de Crăciun? Citește și: 

 

Zile libere în 2022. Află când e următoarea minivacanță!

 

Ce salarii se câștigă în merchandising și promoții

A fost util articolul? 1
stresul la job

Leave a Reply