• 16 Mar. 2017
  • 2 min

Studiu: Șapte din zece români se simt vulnerabili în fața unui atac cibernetic

Hacker barbat care se uita pe un monitor

Accesul la informație și educarea utilizatorilor de Internet pot limita efectele atacurilor cibernetice asupra românilor.

Trei din zece români au fost victime ale atacurilor informatice, arată sondajul „Siguranța pe Internet”, realizat de StarTech Team, brandul sub care este comunicată activitatea companiilor Class IT Outsourcing (servicii de suport IT) și Class IT Hardware (consultanță IT). De asemenea, sondajul evidențiază că şapte din zece români se simt vulnerabili în faţa unui atac cibernetic. Totodată, peste 90% dintre intervievaţi consideră că reușitele atacurilor cibernetice ar scădea dacă oamenii ar fi mai bine informați în legătură cu pericolele la care se expun pe Internet.

Comportamentul utilizatorilor este adesea vulnerabilitatea cel mai mult exploatată de către atacatorii cibernetici. Astfel, peste 70% dintre respondenţi admit că au divulgat informaţii personale prin e-mail, iar 30% dintre ei susţin că au vost victime ale atacurilor informatice.

Infografic sondaj Siguranta Pe Internet

Infografic sondaj „Siguranța pe Internet”

 

Totuși, peste 92% dintre respondenți sunt familiarizați cu termenul de „criminalitate informatică”, iar aproape 56% dintre ei se consideră bine informaţi cu privire la riscurile la care se expun atunci când folosesc Internetul. Cât despre situaţiile la care se simt cel mai expuşi, 82% dintre respondenţi au menţionat riscul de infectare cu viruşi şi programe malware, iar 56% au menţionat furtul de date personale.

Sigurantapenet.ro, platforma care pune accent pe protejarea utilizatorilor împotriva atacurilor cibernetice

 

În contextul vulnerabilității românilor în fața atacurilor cibernetice, StartTech Team a lansat Sigurantapenet.ro, o platformă de educare a utilizatorilor de Internet din România, care pune accent pe protejarea împotriva fraudelor informatice. „Securitatea informatică este cea mai importantă provocare a erei digitale în care ne aflăm, iar creşterea accelerată a fenomenului criminalităţii informatice, cât şi slaba conştientizare a riscurilor la care se expun utilizatorii de Internet au fost principalele argumente pentru care am luat această iniţiativă. Intrând pe Sigurantapenet.ro, utilizatorii vor afla cum să se protejeze atunci când navighează pe Internet, cum acţionează hackerii, care sunt vulnerabilităţile la care se expun copiii pe Internet şi programele dăunătoare pe care le folosesc zilnic”, spune Bogdan Tudor, CEO StarTech Team.

El precizează că platforma poate deveni un instrument util și pentru segmentul de business.

Platforma cuprinde şase module de certificare. Fiecare modul conține un material video şi un suport de curs, urmat de un test care permite utilizatorilor să avanseze la modulul următor.

Sondajul „Siguranţa pe Internet” a fost realizat în intervalul 9 – 13 martie, pe un eşantion de 830 de respondenţi, cu vârste peste 18 ani, cu preponderenţă din mediul urban (80%), cu venituri medii şi peste medii.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply