Când te gândești la o schimbare în carieră, este firesc să-ți dorești ca aceasta să fie una de succes. Să-ți ofere satisfacții în plan profesional, personal și financiar, să ajungi într-o echipă în care ideile îți sunt ascultate și apreciate, și să ai un manager care te susține în evoluție.
E unul dintre cele mai bune momente pentru a aplica la joburile care ți se potrivesc și pentru a face o schimbare în carieră. Mii de joburi sunt disponibile acum pe eJobs.ro, cele mai multe în domeniul vânzărilor, în retail, transport, BPO/call-center. Cum te diferențiezi în acest context? Cum ai succes în carieră 2024? Cum poți face o schimbare reușită în carieră? Afli în cele ce urmează!
Succesul în carieră este o combinație între plăcerea de a lucra și de a contribui la anumite proiecte și atingerea unui nivel rezonabil de stabilitate financiară. Dacă îți place meseria, dar descoperi că nu îți aduce și satisfacție financiară, succesul în carieră este diminuat, iar dacă ești plătit foarte bine, dar îți lipsește bucuria sau interesul pentru job, succesul în carieră este, de asemenea, diminuat. Adevăratul succes în carieră necesită o aliniere între cele două aspecte, pasiune și satisfacție financiară.
Avem tendința de a pune semnul egal între succes și realizări. Dar există o diferență între cele două. Mulți oameni sunt realizați. Își iau certificări, promovează în carieră și au venituri peste medie. Și acesta poate fi un standard după care poți defini succesul în carieră. Dar aceste elemente – diplome, funcții și salarii grozave reprezintă realizări. Și realizările în sine nu echivalează neapărat cu succesul în carieră.
Succesul înseamnă o stare de fericire și mulțumire. Iar fericirea apare atunci când preiei controlul asupra vieții tale și îți aliniezi scopul, pasiunea și principiile cu deciziile, comportamentul și alegerile în carieră.
Motivul pentru care atât de puțini oameni experimentează succesul în carieră este că nu își fac niciodată timp pentru a defini ce înseamnă de fapt succesul pentru ei. Omit un aspect important: să se gândească cum arăta o viață fericită. O astfel de abordare te poate duce spre o carieră în care nu te regăsești și nu îți aduce satisfacții.
Succesul depinde de abordarea pe care o ai. Nu poate fi garantat, dar atenția pe dezvoltarea cunoștințelor și abilităților, stabilirea unor obiective clare, o strategie prin care te poți pune în valoare la interviu pot reprezenta pașii care te conduc spre o carieră de succes.
Dezvoltă o mentalitate de creștere
O mentalitate de creștere este convingerea că îți poți îmbunătăți abilitățile prin efort și dăruire. Această atitudine te menține deschis pentru noi provocări și oportunități. În cartea „Mindset: The New Psychology of Success”, autoarea Carol Dweck menționează că abilitățile tale pot fi dezvoltate prin muncă și prin învățare. În schimb, dacă ai o mentalitate fixă îți va fi greu să evoluezi la nivelul următor. Abordarea călătoriei tale în carieră cu o mentalitate de creștere poate duce la îmbunătățirea adaptabilități, în situații în care te confrunți cu provocări și eșecuri. În loc să renunți în fața situațiilor mai dificile, perseverezi. Partea frumoasă a unei mentalități de creștere este că perfecționismul și, de altfel, părerea oricui altcuiva, sunt irelevante. Ceea ce contează este că te concentrezi pe îmbunătățirea ta prin învățare și dezvoltarea abilităților.
Stabilește obiective clare
Stabilirea obiectivelor în carieră îți oferă o viziune clară asupra modalităților de a-ți atinge scopul. Metoda SMART (specific, măsurabil, realist și limitat în timp) te ajută să-ți stabilești mai ușor obiectivele și să le respecți. În loc să setezi un obiectiv vag precum „Să obțin un nou loc de muncă înainte de ziua mea de naștere”, alege un obiectiv mai specific: „Să obțin un nou loc de muncă ca manager într-o companie de tehnologie până la sfârșitul anului 2024. Pentru a face acest lucru, voi aplica la trei locuri de muncă în fiecare săptămână, începând din ianuarie 2024.”
Fii proactiv și pledează pentru tine la locul de muncă
Pe o piață a muncii competitivă, să-ți cunoști punctele forte și să vorbești despre ele este abordarea care te poate ajuta să obții jobul dorit. Dacă o ofertă nu reflectă această valoare, negociază pentru o compensație mai bună și pentru oportunități care să te ajute să evoluezi.Să-ți recunoști valoarea înseamnă să fii calculat și strategic, să-ți folosești abilitățile pentru a te remarca la job.
Ai răbdare, respingerea înseamnă redirecționare
Poate ai primit e-mailuri care încep cu „Vă mulțumim pentru participarea la interviul pentru postul X, dar am ales o altă persoană pentru acest job.” sau poate ai aplicat, dar nu ai fost invitat la interviu. Căutarea unui nou loc de muncă poate fi stresantă și provocatoare, mai ales când te confrunți cu răspunsuri negative. Desigur, este normal să te simți descurajat, dar nu-ți pierde motivația chiar și atunci când ți se spune că nu ești potrivit pentru un anumit rol. Analizează, poate că nici acel rol nu era potrivit pentru tine.
Răspunsurile negative sunt inevitabile în procesul de căutare a unui loc de muncă. Ai mai mult succes dacă le abordezi ca pe o oportunitate de a învăța și de a crește. Reflectă la feedback-ul primit de la interviuri și ia în considerare modalități prin care-ți poți îmbunătăți abordarea pentru următorul interviu.
Partea teoretică despre cum să ai succes la job, sună bine, dar ce ar trebui să faci concret pentru a avea succes anul acesta în schimbarea jobului? Începe prin a te familiariza cu piața muncii în acest moment. Din primăvara lui 2021, am remarcat un număr tot mai mare de angajați care își părăseau voluntar locurile de muncă într-un ritm fără precedent, ritm care crescut în 2022. Iar această tendință arată o înclinare a balanței în favoarea candidaților și angajaților, care va continua și în 2023 și 2024. Studiile eJobs din arată că românii caută în mod activ ceva mai bun de la viața lor profesională, dând dovadă de curaj.
56% dintre participanții la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că, pentru 2024, au în plan o schimbare de job.
O treime dintre cei care vor să-și schimbe jobul se așteaptă să își găsească un nou loc de muncă într-un interval cuprins între una și trei luni.
(* Sondaj eJobs realizat în perioada octombrie-noiembrie 2023, pe un eșantion de 1.250 de respondenți)
În acest context, află cum te poți diferenția și cum poți face o schimbare de succes în carieră:
Analizează punctele tale forte
O reflectare atentă asupra abilităților și talentelor tale te va ajuta să identifici ceea ce îți place să faci și unde poți adăuga valoare. Astfel vei putea să-ți dai seama în ce tipuri de roluri și medii ai putea să fii potrivit și să evoluezi.
Răspunde la aceste întrebări:
Pe măsură ce răspunzi la aceste întrebări, notează plusurile pe care le poți identifica în răspunsurile tale. Astfel vei obține o listă bună la care să apelezi atunci când evaluezi oportunitățile în carieră.
Identifică zonele de creștere și dezvoltare
Atunci când alegi un nou job sau o nouă cale în carieră, nu ar trebui să ții cont doar de punctele tale forte actuale. Aceasta este o abordare foarte limitativă. Contează să analizezi și noile abilități pe care le poți deprinde și cum poți poți evolua.
Ia în considerare aceste întrebări:
Acest exercițiu îți permite să descoperi câteva zone clare pentru creștere și dezvoltare. Notează-le și păstrează-le în minte; te vor ghida în alegerea noului job.
Evaluează-ți cariera de până acum
Când planifici ce vei face în viitor în carieră, este util să înveți și din trecut. Gândește-te la ceea ce ți-a plăcut cel mai mult să faci, precum și la aspectele pe care ai dori să le lași în urmă. Dacă nu ai o carieră anterioară din care să te bazezi, concentrează-te pe studiile tale sau pe experiențele de viață
Poți crea o listă cu aspectele care îți plac și cu aspectele care nu-ți plac la un job:
Notează-ți toate ideile care îți vin. Nu există un răspuns corect sau greșit aici – scopul este să te gândești la ceea ce îți place și la ceea ce nu-ți place în carieră. Astfel vei putea avea mai multe informații pentru a face o schimbare de succes în viața profesională.
Identifică și prioritizează ceea ce te motivează
După ce îți conturezi o imagine despre cum ți-ar plăcea să arate cariera ta, gândește-te și la ce îți dorești să obții? La factorii motivatori. Ai la îndemână o listă cu factori motivatori din care poți alege:
Prioritățile tale se pot schimba pe măsură ce cariera ta evoluează. Contează să le evaluezi constant pentru a identifica jobul care ți se potrivește și pentru ca schimbarea să fie una de succes.
Analizează opțiunile de carieră
Te-ai gândit mult la punctele tale forte, la domeniile în care te poți dezvolta, precum și la preferințele tale, acum este timpul să explorezi diferite căi în carieră. Cum poți restrânge căutarea? Pune accent pe următoarele aspecte:
Pe măsură explorezi posibile căi în carieră, gândește-te mereu la punctele tale forte, la zonele de creștere, la nevoile și factorii de motivare. Alege un rol care te entuziasmează și reflectă obiectivele și interesele tale.
Deprinde noi abilități necesare și ia în considerare o calificare formală
Odată ce ți-ai dat seama ce ți se potrivește în carieră, poți începe să lucrezi cu pași concreți pentru a realiza acest lucru. Poți începe cu învățarea independentă, cu:
Dacă dorești reconversia într-un domeniu nou, cea mai eficientă cale este să urmezi cursuri acreditate. Când vine vorba de alegerea unui curs sau a unei calificări, există anumiți factori pe care trebuie să îi iei în considerare: Este acreditat? Cât timp poți dedica formării? Cum îți vei finanța formarea?
Evidențiază abilitățile tale transferabile
Când te gândești la schimbarea carierei, poți avea tendința de a te concentra pe ceea ce îți lipsește în ceea ce privește abilitățile și experiența. Însă te-ai gândit cum poți valorifica abilitățile existente în noua carieră? Cum te pot echipa rolurile actuale sau anterioare pentru viitoarea carieră? Acest pas este important, deoarece te ajută să înțelegi valoarea pe care o poți aduce noii cariere. S-ar putea să simți că pornești de la zero, dar, în realitate, aduci cu tine multe abilități transferabile. Evidențiază aceste abilități în CV, în scrisoarea de intenție, în profilul profesional și la interviu.
Alege un mentor și creează conexiuni cu oameni din domeniul de interes
Un mentor îți poate oferi o perspectivă directă despre domeniul în care îți dorești să lucrezi și sfaturi despre carieră. Îți va oferi feedback pentru munca ta, te va ajuta să-și dezvolți rețeaua de prieteni și să descoperi oportunități de angajare. Unde poți găsi un mentor? Caută cursuri de formare care includ și mentorat și îți oferă ocazia de a învăța de la experții din industrie. O altă modalitate este să te conectezi pe rețelele profesionale cu oameni din industria ta sau să participi la conferințe și workshop-uri.
Succesul pare să facă parte din ADN-ul nostru. Dopamina („hormonul fericirii”) ne determină să ne atingem obiectivele și atingem succesul. Primim în schimb un sentiment de plăcere. Dar această plăcere este de scurtă durată, deoarece creierul nostru caută echilibrul din stările emoționale. Astfel rămânem cu dorința de a repeta orice experiență ne-a adus acea plăcere. De aceea, deși știm intuitiv că fericirea nu se realizează prin căutarea banilor, realizărilor sau recunoașterii celorlalți nu ne putem opri să încercăm. Însă dacă îți dorești o stare de satisfacție de durată, merită să schimbi unghiul de abordare.
Analizează așteptările financiare
Potrivit unui studiu realizat în 2021, în America și prezentat în cartea Things That Matter: Overcoming Distraction to Pursue a More Meaningful Life, 79% dintre americani cred că ar fi mai fericiți dacă ar avea mai mulți bani. Da, este adevărat, există un anumit grad de satisfacție pe care banii o pot aduce. Dar, practica a dovedit că banii nu aduc fericirea. Iată câteva întrebări pentru a începe să redefinești relația ta cu banii:
Analizează abordarea ta față de realizări
Ai poate o satisfacție mare când remarci că ai realizări în carieră, însă când aceste realizări te consumă, îți afectează plăcerea muncii și a vieții, dar și relațiile, devin nesănătoase. Iată câteva întrebări pentru a începe să-ți redefinești relația cu realizările:
Analizează percepția ta asupra recunoașterii
Admirația și aprecierile celor din jur te fac să te simți bine. Iar rețelele de socializare îți oferă satisfacții instantanee. Like-urile, click-urile au devenit o dovadă a recunoașterii. Dar dacă pentru tine succesul înseamnă aceste recunoașteri instantanee și îți faci probleme că nu le primești, această abordare te poate afecta. Iată câteva întrebări pentru a începe să-ți redefinești percepția asupra recunoașterii:
De la comparație la recunoștință
Psihologii spun că o comparație cu ceilalți duce la o degradare a stării emoționale. Atenția asupra realizărilor celorlalți poate fi o barieră în calea dezvoltării tale. Ai mai multă satisfacție când îți arăți recunoștință pentru munca pe care o faci, pentru experiențele pozitive și chiar pentru eșecuri. În loc să cuantifici ce ai realizat, gândește-te: cum ai făcut o diferență pozitivă în viața cuiva? Ce oportunități de creștere ai creat? Acestea sunt experiențele care îți aduc bucurie de durată.
Ce câștigi dacă te concentrezi asupra procesului și nu asupra rezultatelor
Caut un loc de munca
Bună,
În ce oraș și în ce domeniu?
Poți suna la 0219124 și colegii te vor îndruma spre locurile de muncă care se potrivesc experienței și intereselor tale.