• 13 Feb. 2023
  • 3 min

Ce câștigi dacă te concentrezi asupra procesului și nu asupra rezultatelor

Ce câștigi dacă te concentrezi asupra procesului și nu asupra rezultatelor

Într-o finală a unui campionat de tenis, nu doar unul dintre jucători vrea să câștige. Ambii își doresc să ridice trofeul deasupra capului la încheierea competiției. Iar cea mai bună șansă de a-și crește șansele de câștig este să se concentreze pe ceea ce trebuie să facă în drumul către rezultatul dorit. Să se concentreze asupra meciului punct cu punct. Să treacă cu brio peste mingi date în out, peste lovituri care nu au adus punctul mult visat, peste strategii care poate au lăsat de dorit în anumite momente ale partidei. Astfel s-ar putea rezuma îndemnul de a te concentra asupra procesului și nu a rezultatului.

Iar concentrarea asupra procesului în viața profesională poate aduce numeroase avantaje, ajutându-te să te bucuri, exact ca-n cazul unui jucător de tenis, de un mai mare succes pe termen lung. În primul rând, concentrarea asupra procesului înseamnă să te axezi pe îmbunătățirea continuă a abilităților tale, indiferent dacă acest lucru se traduce imediat într-un rezultat sau nu. Acest demers poate fi considerat drept o investiție pe termen lung în cariera ta, care poate fi valorificată în viitor.

De asemenea, concentrarea asupra procesului poate reduce stresul și anxietatea asociate în mod normal cu obținerea unui anumit rezultat. Când te concentrezi asupra procesului, îți dai seama că învățarea și evoluția sunt esențiale în sine, dar și că rezultatele vor veni în mod natural în timp. Această abordare poate contribui la îmbunătățirea stării tale de spirit și a motivației, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra performanței tale profesionale.

Concentrarea asupra procesului poate, de asemenea, ajuta la dezvoltarea unei atitudini pozitive și asta deoarece atunci când te concentrezi pe călătorie și nu pe destinație, îți dai seama că nu există eșecuri, ci doar oportunități de creștere și învățare. Această atitudine se poate extinde și la nivelul întregii echipe din care faci parte, contribuind la crearea unui mediu de lucru pozitiv și motivant.

În plus, concentrarea asupra procesului poate influența dezvoltarea unui portofoliu diversificat de abilități și competențe, iar acesta va fi extrem de valoros pentru cariera ta pe termen lung. Când te concentrezi asupra procesului, îți dai seama că învățarea și dezvoltarea unor noi abilități sunt la fel de importante ca obținerea unor rezultate cât mai satisfăcătoare.

 

Ce beneficii au cei care se bucură mai mult de proces decât de obținerea unui rezultat

Pot face față mai bine greșelilor

Greșelile fac parte din viață, iar realitatea arată că nimeni nu este perfect. Tot greșelile te ajută să înveți să evoluezi. Când ești concentrat pe obținerea unui anumit rezultat, ești mai puțin dispus să experimentezi sau să-ți asumi riscuri care ar putea să te propulseze înspre un rezultat mai bun chiar decât cel vizat inițial.

 

Se simt motivați mai mult pe parcursul întregului drum

Succesul este mai degrabă o călătorie decât o destinație. Când ești concentrat asupra procesului, ești ancorat în prezent și savurezi fiecare mică victorie. Ești implicat și vrei să profiți din plin de acele oportunități care-ți ies în cale pentru a învăța mai repede și a câștiga experiență.

 

Aceste persoane pot fi mai greu distrase de la traseul lor

Să recunoaștem: există presiune atunci când vine vorba de obținerea rezultatelor. Când te concentrezi asupra procesului, elimini zgomotul factorilor externi. Și o dată cu acesta și o parte din presiune. Nu mai este despre a câștiga sau a pierde, ci despre a dobândi controlul asupra unei situații.

 

Obțin satisfacție dând tot ce e mai bun

Nimic nu se compară cu a te bucura de rodul muncii tale. Iar astfel de momente îți oferă concentrarea asupra procesului. Dorințele din viața profesională s-ar putea să nu se materializeze mereu sub forma dorită, dar ești fericit că te-ai dedicat procesului și că ai câștigat. Nu are rost să-ți bazezi succesul doar pe un anumit rezultat, acest mindset poate conduce doar la frustrare și dezamăgire. În loc să permiți ca fericirea ta să fie condiționată de obținerea unui anumit rezultat, lasă-ți fericirea să depindă de cât de mult ai muncit pentru a-ți atinge obiectivul.

Dacă în urma lecturii acestui articol simți că ești pregătit să te dedici procesului aplicării la un nou loc de muncă, pe eJobs.ro găsești în prezent peste 30.000 de joburi, o parte dintre ele având chiar și salariile afișate. Aplică la cele care răspund cel mai bine dorințelor tale!

 

Ți-a plăcut articolul Ce câștigi dacă te concentrezi asupra procesului și nu asupra rezultatelor? Citește și:

Cum te ajută scrierea creativă în viața profesională și nu numai

De ce se pierde entuziasmul la nivelul echipei

Ce avantaje ai când ești sincer la interviu

A fost util articolul? 4
concentrarea asupra procesuluiproces vs rezultate

Leave a Reply