Urmează să ai un interviu important pentru un job pe care ți-l dorești tare mult? În cazul acesta special, întrebările mai jos subliniate te pot ajuta să faci diferența între tine și alți candidați!
Astfel, pregătirea pentru un interviu de angajare mai poate presupune câțiva pași care poate ți-au scăpat parțial și care te pot ajuta să treci cu mai multă lejeritate peste această etapă a procesului de angajare. Să vedem care sunt întrebările prin care ar trebui să treci înainte de a te prezenta în fața angajatorilor:
Înainte de un interviu important este indicat să-ți verifici din nou CV-ul și să-l corectezi, dacă este cazul, din punct de vedere gramatical, ortografic și structural. Verifică așadar ca acesta să nu conțină erori de exprimare sau de gramatică ori de așezare în pagină și totodată nu uita să iei cu tine cel puțin 2 exemplare fizice ale CV-ului. Chiar dacă angajatorul are CV-ul tău este posibil să nu-l poată accesa în ziua interviului din mai multe motive tehnice spre exemplu, așa că nu strică să-l ai și tu la tine. Astfel vei câștiga câteva puncte în plus pentru că arăți o bună organizare și planificare – elemente esențiale în numeroase companii. Totodată nu ar strica să ai cu tine și o agendă sau un carnețel de mare ajutor pentru momentele în care vei fi poate nevoit să-ți notezi anumite informații.
În cazul în care îți este solicitat de către potențialul angajator să prezinți la interviu anumite certificări profesionale sau școlare pe care poate le-ai dobândit în timp este de preferat să-ți organizezi pe un stick de memorie un folder în care să ai diplomele și documentele. Totodată este bine să le ai organizate și fizic într-un dosar.
Informează-te despre compania la care te duci să susții interviul. Verifică site-ul acesteia, poate anumite articole scrise despre companie și interviuri oferite presei pe care le poți găsi online. Sunt șanse să te întâlnești cu întrebarea: „Ce știi despre noi?” și-n astfel de situații ar fi minunat dacă ai putea să oferi câteva detalii dat fiind faptul că te-ai informat anterior. Din nou, vei câștiga puncte în plus.
După ce ai analizat descrierea job-ului pentru care ai fost chemat la interviu sigur anumite elemente din respectiva descriere rezonează foarte bine cu anumite abilități și experiențe pe care tu deja le ai. Gândește-te așadar la ce exemple poți da în cadrul interviului ce se pot lega de cel puțin o parte dintre cerințele job-ului respectiv.
Angajatorul va înțelege că ești cu adevărat interesat să lucrezi pentru el prin simplul fapt că dorești să afli mai multe informații despre companie și job. Spre exemplu, poți să întrebi despre cum arată efectiv o săptămână de lucru, cum vei fi evaluat și care sunt principalii indicatori de performanță ce vor fi urmăriți de către companie ori care este planul de dezvoltare al departamentului în care vei lucra.
Este posibil să-ți fie adresate întrebări precum „Care este motivul pentru care vrei să vii la noi?” sau „Ce te-a determinat să aplici la job-ul nostru?” ș.a.m.d. Este bine să te pregătești pentru astfel de întrebări și să schițezi câteva răspunsuri de acasă sau cel puțin să iei în calcul posibilele variante. Mai ales dacă ești o fire mai emotivă o astfel de pregătire minuțioasă te poate ajuta să te organizezi mai bine. Un răspuns ferm, direct, clar, cântărește mai greu decât un răspuns vag și neclar.
O să se ajungă negreșit și la discuția despre bani, așa că trebuie să stabilești ce salariu ți-ar oferi o satisfacție astfel încât să mergi motivat la muncă. Sigur, trebuie să analizezi responsabilitățile job-ului, perspectivele pe care le ai plus că vei mai ajusta bugetul și în funcție de ce afli la interviu, dar totuși este bine să ai măcar o sumă orientativă definită astfel încât rezultatul negocierii să te mulțumească.
Este posibil ca unele abiliăți cerute în descrierea job-ului să nu le stăpânești foarte bine sau chiar să nu le deții. Și angajatorul este posibil să fi observat acest lucru. De aceea, te poți gândi cum dorești să obții acele abilități și chiar să-i prezinți o propunere sau o strategie angajatorului. Sunt șanse mari ca el să aprecieze atât inițiativa ta cât și faptul că acorzi un interes crescut job-ului și că ai fost atent la cerințele punctate în cadrul anunțului.
Nu te stresa foarte mult la acest capitol. Chiar dacă vei spune că-ți dorești foarte mult acel job probabil că și alți candidați au afirmat același lucru. Poți însă face ceva mai bine de atât și anume să adresezi întrebări despre cum este mediul de lucru, ce așteptări are angajatorul de la viitorul om din echipă, care sunt principalele provocări cu care se confruntă departamentul (în care este posibil să lucrezi) în momentul de față și cum ai putea ajuta în primele săptămâni în cazul în care ați colabora? (aici chiar poți să și prezinți câteva idei ori pe loc ori să întrebi dacă poți transmite un plan de acțiune pe e-mail în următoarele zile astfel încât să ai timp să te organizezi) etc. De asemenea, după interviu, nu strică să transmiți în aceeași zi sau a doua zi un e-mail de mulțumire. Textul poate fi scurt și la obiect, pe un tipar de genul: „Mulțumesc frumos pentru interviul de ieri, mi-a făcut placere să ne cunoaștem și să discutăm despre job-ul X (menționezi efectiv numele job-ului). Toate cele bune și sper să ne auzim în curând, indiferent de răspuns!”. O astfel de abordare denotă maturitate, seriozitate, atenție, apreciere. Și poate cântări mult în fața angajatorului.
Încearcă înainte de interviu să te informezi asupra traseului, astfel încât să nu cauți adresa exact în ziua interviului. Poate sunt drumuri blocate spre exemplu și va trebui să folosești o altă rută pentru a ajunge la timp. Totodată, salvează numărul de telefon al persoanei care te-a chemat la interviu în cazul în care ai nevoie de indicații suplimentare sau te rătăcești și nu știi exact care este zona, clădirea în care vei susține interviul. Baftă!
Ce competențe de comunicare să pui în valoare în CV
Care sunt cele mai importante criterii de angajare ale generației Z