• 20 Feb. 2023
  • 4 min

Nu ai trecut de primul interviu? Merită să afli de ce!

feedback

Un interviu de angajare nereușit se poate transforma într-o experiență benefică pentru candidații care aleg să ceară feedback despre eșecul lor la interviul de angajare. De aceea, ar fi bine să obții o părere din partea angajatorului care te-a refuzat, chiar dacă simți că ți-a fost afectată încrederea în propriile forțe. Despre cum să soliciți feedback ca un adevărat profesionist, îți dezvăluim în continuarea acestui articol!

Se poate întâmpla să rămâi cu impresia că totul a decurs foarte bine la interviul de angajare, dar totuși să nu treci în următoarea etapă a procesului de recrutare. Iar până să afli cum să ceri feedback, e important să cunoști care sunt cele mai frecvente motive pentru care recrutorii aleg alți candidați, chiar și după un interviu excelent.

 

Motivele pentru care nu ai trecut în următoarea etapă

Nu te potrivești cu cultura organizațională 

Chiar dacă oferi răspunsuri bune la întrebările din timpul interviului, ai o ținută adecvată, iar experiența anterioară se potrivește de minune cu cerințele jobului scos la bătaie, este posibil să nu te califici în următoarea etapă, dacă recrutorul consideră că nu ești potrivit culturii organizaționale. 

Uneori, personalitatea sau valorile unui candidat foarte bun, nu se aliniază neapărat cu modul în care funcționează organizația. Spre exemplu, dacă ești o fire creativă și foarte activă, este posibil să nu evoluezi într-o companie care funcționează într-un mod foarte structurat. 

 

Concurența pentru rol este mare

Indiferent de cât de bună a fost prestația ta la interviu, trebuie să știi că pentru jobul vacant candidează mai multe persoane. Acestea pot avea mai multă experiență anterioară sau anumite abilități căutate de angajator, dar pe care tu nu le deții. Asta însă nu ar trebui să te descurajeze. Aflând feedback-ul recrutorului vei ști exact ce aspecte să îmbunătățești.

 

Limbajul corpului dezvăluie punctele slabe 

Intervievatorii se uită adesea la limbajul corpului într-un interviu de angajare, pentru a afla mai multe despre personalitatea candidatului. Chiar dacă comunicarea verbală este excelentă, limbajul corpului poate să-i descurajeze. Privirea, spre exemplu, este un indiciu în funcție de care un recrutor poate evalua onestitatea candidatului. Și chiar dacă reușești să impresionezi cu un discurs bine pus la punct, în care poate îți supraevaluezi abilitățile, riști să fii deconspirat în timpul unei evaluări.

 

Postările tale de pe rețelele de socializare sunt compromițătoare

După un interviu reușit, angajatorul cu siguranță va încerca să afle mai multe despre tine și îți va cerceta prezența pe rețelele de socializare. Astfel, oricât de bine a mers interviul, dacă pe rețelele de socializare ai poze compromițătoare, recrutorii se vor gândi cum acest aspect ar putea influența imaginea compania. Nu uita să revizuiești albumele foto, dar fii atent și la postări, expunerea unor păreri sau comentarii, ca să eviți orice posibilă neînțelegere din acest punct de vedere.

 

Depășești granițele profesionale

E important să construiești o relație bună cu intervievatorul, dar e bine să te poziționezi în anumite limite profesionale. Discutarea problemelor personale în timpul unui interviu poate indica o lipsă de limite profesionale. Deși, scopul tău este să fii sincer și să creezi o relație de încredere cu potențialul angajator, gândește-te dacă detaliile pe care le împărtășești într-un interviu adaugă valoare reputației tale profesionale.

 

Nu te vezi în companie pe termen lung

Intervievatorii evaluează multe aspecte de potrivire a candidatului cu organizația, inclusiv se uită la cum vezi evoluția ta în cadrul acesteia. Dacă precizezi că planifici să migrezi într-o altă țară, să începi o facultate și să nu te poți concentra 100% pe task-urile de la job, recrutorul cel mai probabil va alege un candidat care dorește să rămână pentru mult timp în companie. 

 

Cum să soliciți un feedback ca un adevărat profesionist 

Solicitarea unui feedback funcționează similar unui proces de învățare. Toate aspectele pe care le afli de la angajator, le poți aplica la viitoarele interviuri, iar asta îți va crește șansele de a trece în următoarea etapă a procesului de recrutare. Mai mult, trebuie să știi că mulți angajatori sunt deschiși să-și spună punctul de vedere. Într-o piață a muncii în care companiile luptă să-și întărească brandul de angajator, un scurt feedback oferit aplicanților care nu au trecut în următoarea etapă a interviului poate consolida imaginea organizației. 

 

Autoevaluează-ți prestația la interviu 

Așadar, înainte de a cere feedback, e important să-ți răspunzi la câteva întrebări: „Îmi doream cu adevărat jobul respectiv?”, „Eram un candidat potrivit pentru el?” și „Am avut o prestație reușită din punctul meu de vedere?”. Dacă toate răspunsurile la aceste întrebări sunt pozitive, continuă demersul. Este important să afli dacă există diferențe între percepțiile tale și ale recrutorilor, dar și motivele pentru care nu ai avut succes la interviu.

 

Arată dorința de a te alătura echipei, chiar și pe viitor

E important ca recrutorii să sesizeze dorința și determinarea de a te alătura echipei lor. Așadar, trimite-le un mesaj sau un e-mail în care să-ți exprimi dezamăgirea că nu ai fost selectat pentru următoarea etapă a procesului de recrutare, dar și că îți dorești să obții un feedback, pentru a îmbunătăți anumite aspecte și a lucra împreună pe viitor. Angajatorii își vor face timp să răspundă în măsura în care se simt apreciați și văd potențialul tău de a le deveni un viitor coleg.

 

Evită să ai o atitudine critică

Evită să ai o atitudine critică sau defensivă la adresa angajatorului care ți-a oferit feedback, chiar dacă nu ești de acord cu răspunsul primit. Poți încerca să-i contrazici, dar e important să vii în acest caz cu argumente solide. Totodată, roagă-i pe recrutori să compare evoluția ta de la interviu cu cea a altor candidați care au continuat procesul de recrutare. De asemenea, este util să închei discuția cu o întrebare: „Aș putea să fac ceva anume pentru a-mi crește șansele de a fi acceptat pentru un job similar pe care ați putea să-l deschideți în viitor?”. Și nu în ultimul rând, nu uita să-i mulțumești recrutorului pentru timpul acordat.

 

Fii profesionist

Dacă ai avut o prestație nu neapărat strălucitoare la interviu, nu trebuie să te scuzi în fața recrutorului. Totuși, dacă îți dorești să lucrezi în compania respectivă în viitor, gestionează cererea ta de feedback foarte serios, astfel încât să reiasă că ești profesionist și că ai abilități interpersonale foarte bine conturate. Roagă-i pe reprezentanții companiei să te ia în considerare pentru oportunități viitoare și, cine știe, poate că peste o perioadă vei fi chemat din nou la un interviu.

În cazul în care ai fost respins de mai multe ori în ultima vreme la interviuri de angajare, poate că ar fi bine să susții un interviu test cu un prieten sau un consultant în resurse umane. Astfel, vei afla ce nu merge bine, dacă pare că nu ești tocmai stăpân pe cunoștințele tale ori dacă răspunsurile pe care le oferi nu sunt suficient de detaliate. 

Obținerea unui loc de muncă nu este un proces ușor, căci vine la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum îți pui în valoare personalitatea atunci când cauți un job

Faci parte din Generația Z? Află în cât timp îți poți găsi un job

Cum să ai succes în carieră în 2023: idei pentru satisfacție la job

A fost util articolul? 10
esecul la interviufeedbackinterviu de angajare

Leave a Reply