La un moment dat în carieră, fiecare persoană își dă seama cam cât timp durează să ducă la bun sfârșit o sarcină la job. Desigur, durata variază nu doar de la om la om, dar și de la zi la zi pentru aceeași persoană. Uneori te concentrezi cu ușurință și termini task-ul foarte repede. Alteori parcă îți lipsește orice urmă de productivitate. Dar dacă ți-am spune că ți-ai putea crește randamentul la job cu ajutorul câtorva exerciții de eficiență?
Uită de munca peste program și stresul din weekend! Aceste trei metode sunt esențiale pentru cei care vor să termine tot ce au de făcut în timp record:
Tocmai te-ai întors din pauza de masă și vrei să te apuci de lucru. Desigur, îți verifici mailul înainte, te uiți puțin pe Instagram, poate postezi ce-ai mâncat la prânz și-apoi intri și pe Facebook ca să afli ce-au mai zis prietenii. Și când ai impresia că de abia au trecut zece minute de când te-ai întors de la masă, apare un coleg care te întreabă dacă vrei să ieși la o pauză pentru că deja a trecut o oră! Dacă și tu ai trăit astfel de momente, încearcă Tehnica Pomodoro care te poate ajuta să-ți mărești productivitatea la job! Iată cum funcționează:
Chiar dacă nu termini task-ul în 25 minute și ai nevoie de mai multe intervale, această tehnică îți va permite să lucrezi eficient fără să te epuizezi și îți va lăsa suficient timp liber la finalul zilei pentru a te relaxa.
„Eat that frog!” este o carte scrisă de Brian Tracy (și tradusă în română cu numele „Începe cu ce nu-ți place”), care te învață cum să scapi de sarcinile acelea pe care le amâni întotdeauna și care te forțează, la rândul lor, să amâni orice altceva. Tehnica e simplă, dar poate fi destul de neplăcută pentru cei care s-au obișnuit să procrastineze:
Completând sarcinile cele mai neplăcute la începutul zilei îți va oferi încrederea necesară pentru a duce la bun sfârșit întreaga listă de task-uri și-ți va mări productivitatea la job.
Cel mai ușor mod de a te dezobișnui de pauzele lungi și dese (care uneori nu sunt cheia marilor succese) este să îți măsori timpul de lucru. E adevărat că vii la birou la 9:00 și pleci la 18:00, cu excepțiile de rigoare, dar știi de fapt cât lucrezi în acest interval? Pentru a cronometra cât timp muncești la fiecare task, în special dacă ai multiple proiecte și uneori simți că te pierzi printre ele, îți recomandăm site-ul timecamp.com cu ajutorul căruia poți face rapoarte zilnice, săptămânale și lunare. Așa știi exact cât durează fiecare task și cum să îți eficientizezi timpul.
Totuși, dacă odată cu aceste liste de task-uri descoperi că ai multe sarcini care nu îți fac plăcere, nu ezita să descoperi jobul care ți se potrivește pe www.ejobs.ro!
Citești și:
Cum poți să obții jobul dorit dacă nu ai experiență
Ce facem cu timpul liber la job?
Pașii esențiali în managementul performanței