• 27 Jul. 2018
  • 2 min

Următoarea generație de meseriași, pregătită în Tabăra Meseriașilor

Tabăra Meseriași Țara lui Andrei
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

240 de elevi viitori meseriași și 40 de profesori din 21 de școli profesionale și licee tehnologice din județul Gorj vor participa anul acesta în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, un proiect OMV Petrom bazat pe ateliere de dezvoltare profesională și personală pentru elevii și profesorii din clasele X-XI din licee tehnologice și școli profesionale. Acțiunea face parte din „România Meseriașă”, un program de susținere a educației profesionale din România, și se află la a patra ediție.

Elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din județul Gorj, care studiază în domeniile mecanică, electric, electronică și automatizări, electromecanică, turism și alimentație, respectiv construcții, instalații și lucrări publice, vor parcurge câte o săptămână de pregătire profesională și personală, în care vor învăța că un meseriaș adevărat face lucrurile #DeMeserieNuDeMântuială.

În același timp, 40 de profesori, selectați în urma unui concurs de proiecte pentru dezvoltarea învățământului profesional, vor participa la cursuri de management de proiect și dezvoltare profesională și vor putea câștiga granturi în valoare totală de 40.000 de euro pentru implementarea proiectelor propuse pentru școlile lor.

„Cu fiecare ediție a Taberei Meseriașilor, ne reînnoim promisiunea de a ajuta viitorii meseriași pentru a fi mai bine pregătiți pentru piața muncii. Pentru asta, au nevoie atât de profesori mai bine pregătiți, cât și de ateliere practice dotate corespunzător. Aceasta îi va aduce alături și pe angajatori, care trebuie să se implice și să ofere stagii de practică elevilor. Așa că anul acesta am provocat și cadrele didactice să participe alături de noi la acest demers al schimbării, iar cele mai relevante proiecte propuse de ei pentru îmbunatățirea învățământului profesional vor primi din partea OMV Petrom finanțări în valoare totală de 40.000 de euro. Ne dorim să aducem împreună cei mai importanți actori pentru schimbarea în educație: școala, autoritățile locale, angajatori și părinți”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Programul Taberei Meseriașilor

În tabără, elevii vor participa la un program intens de dezvoltare, alături de mentori, de la care vor învăța ce înseamnă cu adevărat meseria aleasă. În cadrul atelierelor de dezvoltare personală, elevii își vor dezvolta abilitățile de comunicare, lucru în echipă, angajabilitate, spirit antreprenorial și încrederea în sine. Atelierele practice vor simula un program de lucru real, în care elevii vor munci cot la cot cu mentorii pentru realizarea unor proiecte de absolvire:  

  • Seria Mecanicilor, 29 iulie – 4 august. Elevii vor lucra alături de președintele Federației Române de Drift, Gabriel Onofrei, pentru recondiționarea bicicletelor donate de români. Acestea vor fi dăruite pe 3 august unor copii din centrele de plasament din Brașov.
  • Seria Constructorilor, 5 – 11 august. Elevii vor lucra alături de arhitecții Ina German (Zest) și Zoran Popovici (Edukube) și vor construi un StudyMobil- un spațiu de studiu și lucru destinat publicului larg.
  • Seria Electricienilor, 19 – 25 august. Elevii vor lucra alături de inițiatorii proiectului EFdeN, Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, pentru a construi o stație de încărcare pentru biciclete, trotinete și alte dispozitive electrice.
  • Seria Bucătarilor și Ospătarilor, 26 august – 1 septembrie. Elevii vor lucra alături de Chef Cezar Munteanu și traineri de la Cool Academy Brașov.

Tot în această perioadă şi cei 27 de tineri care formează Liga Elevilor Meseriaşi vor participa la Școala de Vară, care îi va pregăti să devină lideri în societate, să aducă pe agenda publică locală, județeană sau națională problemele elevilor din învățământul profesional și tehnic.  

A fost util articolul? 0

    Leave a Reply