• 19 Oct. 2023
  • 3 min

Te tentează un job part-time? Află cum a evoluat numărul lor în 2023

job part-time

Ți-ai dori un job care să-ți ofere flexibilitate pentru a te dedica pasiunilor, studiilor sau familiei tale? Ei bine, un job part-time pot fi răspunsul pe care îl cauți. Cu el, poți câștiga un salariu și, totodată, să te bucuri de beneficiile de care ai nevoie, dar și de mai mult timp liber pentru tot ce îți dorești.

Și ce e și mai bine, în 2023 oferta de joburi part-time a crescut semnificativ, oferindu-ți mai multe opțiuni din care să alegi. Cel mai recent sondaj eJobs arată că angajatorii au scos în piață cu 10% mai multe locuri de muncă part-time decât în 2022. Mai exact, de la începutul anului și până acum, pe platforma eJobs au fost publicate peste 62.000 de noi locuri de muncă part-time.

2023 marchează o revenire a subiectului <<part-time>> în orizonturile de interes ale angajatorilor și candidaților, cu toate că principala direcție spre care vor să meargă în special candidații este cea a joburilor full time, care nu doar că vin și cu salarii mai mari, dar sunt și asociate cu ideea de stabilitate pe termen mai lung” spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

Ce planuri au concurenții tăi pentru un job part-time

Cererea pentru joburi part-time a crescut și ea proporțional cu oferta. Iar în 2023 au fost înregistrate 1,3 milioane de aplicări pentru aceste poziții. Asta înseamnă că ai toate șansele să găsești exact ceea ce îți dorești, dar că acum este poate cel mai potrivit moment să aplici.

Tot mai mulți candidați doresc un loc de muncă care să le ofere libertatea de a lucra de acasă. De fapt, aproximativ o treime dintre cei care au aplicat pentru astfel de joburi în 2023 au un lucru în comun: au vizat oportunități care permit munca remote.

Și o veste bună, angajatorii au răspuns la această cerere în creștere pentru joburi remote. Acest lucru se reflectă în cifrele noastre – aproape 15% din joburile part-time publicate începând cu 2023 sunt remote! Comparativ cu un procent de doar 7,4% pentru toate tipurile de joburi noi postate de la începutul anului și până acum. Deci, putem spune că joburile part-time remote sunt tot mai populare.

Este interesant faptul că vedem, în cazul joburilor cu jumătate de normă, o disponibilitate mai crescută a angajatorilor pentru munca remote. Foarte probabil acest lucru se întâmplă pentru că sunt conștienți că mulți își iau încă un job deoarece au nevoie de o suplimentare a veniturilor. Și singurul mod viabil în care pot face asta este să se angajeze part-time și să lucreze de acasă”, explică Bogdan Badea.

Cine sunt cei mai activi candidați

Cele mai multe aplicări au venit din partea candidaților entry – level și fără experiență, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Pe locurile doi și trei, se află cei cu vârste între 25 și 35 de ani, urmați de categoria 36 și 45 de ani. Candidații de peste 45 de ani sunt cei mai puțin reprezentați.

Joburile part-time rămân un apanaj al candidaților foarte tineri, care vor să acumuleze experiență în timpul studiilor, dar au devenit și o resursă extra la care apelează candidații cu experiență care vor să câștige mai mulți bani. Cu atât mai mult cu cât cel mai recent sondaj pe care l-am realizat ne-a arătat că una dintre principalele probleme ale românilor este faptul că nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au”, mai spune Bogdan Badea.

Domeniile unde este concurență mare pe job part-time

În ceea ce privește domeniile în care acești candidați aplică cel mai des, retailul ocupă prima poziție. Pe următoarele locuri se află: entertainment, servicii, advertising / marketing / PR, turism, industria alimentară, asigurări și call-center sau BPO.

Ce se mai întâmplă cu joburile sezoniere

Joburile sezoniere au avut o ușoară scădere față de anul trecut, cam de 5%. În același timp, și aplicările pentru aceste joburi au fost mai puține în 2023. Asta inclusiv în sezonul estival. Perioadă în care de obicei există o creștere a ofertelor de muncă sezonieră sau pe bază de proiect, față de celelalte luni ale anului.

Cu toate acestea, joburile sezoniere rămân o opțiune pentru cei care caută experiență temporară sau oportunități de câștig în anumite perioade ale anului. Dacă ești interesat de astfel de joburi, e bine să ții un ochi pe ofertele disponibile, chiar dacă numărul lor a avut o mică scădere.

În acest moment, peste 28.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro. Dintre acestea, mai bine de 5.600 sunt locuri de muncă part-time. Curaj, aplică!

 

 

Ai găsit informații utile în articol? Citește și:

Joburi part-time care-ți permit să te dedici și vieții de familie

De ce e bine să aplici pentru un job part-time

A fost util articolul? 3
joburi part timelocuri de munca part time

Leave a Reply