• 20 Nov. 2019
  • 3 min

De ce să-ți iei un job part-time în studenție?

job-part-time
Autor
Andreea Baudici
Andreea Baudici În cei 8 ani de carieră în Marketing și Comunicare, Andr... Arată mai mult

Să lucrezi în timpul studenției nu e neapărat ușor, în special după ce mergi la cursuri aproximativ 6-8 ore pe zi. În schimb, un job part-time vine la pachet cu o grămadă de beneficii. De la sume de bani pe care le poți câștiga, până la obținerea experienței de muncă.

Câteva motive ca să-ți iei un job part-time în timpul studenției!

Câștigi bani de buzunar

A fi student înseamnă să ai bani de buzunar puțini spre deloc, dar dacă ai un job part-time, ai putea să îți acoperi cel puțin minimul necesar sau nu ar trebui să te bazezi integral pe ajutorul părinților.

Poți să începi să îți permiți mici distracții, cum ar fi să ieși în oraș mai des cu prietenii sau să îți cumperi ceva pentru tine. Poți de asemenea, să folosești banii pentru a-ți plăti taxele la facultate.

Ideea principală este că lucrând și câștigând o sumă de bani începi să simți sentimentul libertății și al independenței, acesta ajută foarte mult la încrederea în sine și la dezvoltarea ta personală.

 

Înveți să îți gestionezi banii

Când începi să câștigi bani, începi să devii mult mai conștient de valoarea banilor și de efortul pentru a-i obține. Astfel, începi să devii mai precaut la felul în care îi cheltui.

Pentru că începi să câștigi bani destul devreme, ai avantajul de a învăța cum să economisești banii și cum să-i pui deoparte la fel de devreme.

Acest lucru te ajuta să îți dezvolți un skill esențial de la o vârstă destul de mică. Mai exact, te va ajuta pe viitor să îți manageriezi foarte bine bugetul și să eviți „capcanele” financiare de mai târziu, cum ar fi să cheltui lunar mai mult decât câștigi.

 

Îți dezvolți cunoștințe și aptitudini transferabile

La primul job part-time poți să îți dezvolți abilități pe care nu le poți învăța în școală, ci doar „în lumea reală”, interacționând cu oameni și făcând parte dintr-o echipă.

De asemenea, indiferent ce job part-time ai avea, înveți să îți dezvolți simțul inițiativei și o atenție sporită la detalii. Dar afli și cum funcționează societatea în afara porților facultății.

 

Devii mult mai încrezător în forțele proprii

Dacă ești introvertit sau mai rușinos, un job part-time îți poate oferi prilejul perfect de a exersa comunicarea cu oamenii în diferite situații.

Iar pentru că foarte mulți studenți lucrează în industria ospitalieră sau retail, amândouă fiind domenii unde e nevoie să interacționezi în fiecare zi cu clienții, te va determina să vorbești cu oameni cu care în mod normal nu ai vorbi. Astfel, vei deveni mult mai încrezător și te vei simți mult mai confortabil în preajma oamenilor după o astfel de experiență.

 

Înveți să îți manageriezi timpul mult mai bine

Faptul că mergi la cursuri, apoi la job, mai socializezi cu prietenii și îți mai faci timp și de un hobby, înseamnă că ai un program încărcat și va fi nevoie să devii mai conștient de trecerea timpului pentru a le putea manageria pe toate.

 

Primești acces la discount-uri și alte beneficii

În mod normal, o să vrei să îți găseșți un job la unul dintre magazinele sau restaurantele tale favorite. Iar dacă reușești să lucrezi pentru ei, o să ai o mulțime de beneficii de angajat și reduceri substanțiale. Deci, nu o să fii doar plătit să lucrezi într-unul din locurile tale preferate, ci o să reușești să economisești bani dacă faci cumpărăturile la ei.

 

Îți dezvolți o rețea de contacte din lumea profesională

Indiferent unde lucrezi, un job part-time îți dă șansa să cunoști mulți oameni. Deci, chiar dacă nu dobândești experiență într-un domeniu în care ai dori să-ți dezvolți o carieră, sunt șanse mari să cunoști oameni care lucrează deja în acea industrie. Niciodată nu știi cu cine stai de vorbă, deci încearcă să  tratezi fiecare conversație ca pe o șansă să progresezi în carieră și încearcă mereu să lași uși deschise pentru conversații viitoare.

 

Îți faci prieteni noi

Dacă te-ai mutat într-un alt oraș sau într-o altă țară pentru studii, un job part-time poate să-ți îmbogățească viața socială. La orice loc de muncă există foarte multe oportunități de conectare cu alți oameni, inclusiv să îți faci noi prieteni. Vei căută și te vei simți atras de persoanele cu interese și hobby-uri comune cu ale tale.

 

Câștigi experiență de lucru pe piața muncii

Experiența în orice domeniu îți oferă o importantă credibilitate în CV care te poate ajuta să te remarci în fața recrutorilor. Angajatorii preferă să lucreze cu oameni care au luat deja contact cu piața muncii și înțeleg cum e să lucrezi într-o companie, care sunt regulile de conduită și cum e să lucrezi în echipă. Orice experiență arată că ești muncitor și că ești bun la multitasking, deoarece ai reușit cu succes să echilibrezi jobul cu studiile.

Indiferent unde alegi să lucrezi, un job part-time îți aduce doar beneficii pe termen lung, chiar dacă la început ai putea să simți că ești compleșit de schimbarea stilului de viață. Faptul că trebuie să prioritizezi jobul și studiile în detrimentul timpului petrecut cu prietenii în fiecare seară ar putea fi resimțit că pe un sacrificiu, însă ca în orice schimbare, e nevoie să îi acordăm ceva timp înainte să ne facem o părere relevantă.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să-ți începi cariera de banker?

Locuri de muncă în București pentru persoanele fără experiență

Respins la jobul pe care ți-l doreai? Iată cum să treci peste!

A fost util articolul? 1
joburi part time

Leave a Reply