• 18 Nov. 2020
 • 5 min

Zile libere în 2021. Câte sărbători legale vom avea

zile libere

Anul 2020 a adus mai multe zile petrecute acasă decât ne-am fi așteptat. Nu au fost zile libere, ci zile în care poate am lucrat mai mult decât la birou, în care poate nu am îndrăznit să ne facem planuri prea îndrăznețe de vacanțe. Dar în ciuda acestui liber forțat, ne-am bucurat și de zilele libere legale. Și asta nu poate decât să ne facă optimiști pentru 2021. Noul An vine cu același număr de zile libere ca 2020: vom avea 15 zile libere, majoritatea de sărbătoare. Perspectiva unor scurte vacanțe sau unor punți pe care le putem face între zilele libere, fără a consuma zile de concediu, este mai mult decât motivantă în această perioadă.

Cele 15 zile libere legale le poți folosi pentru a te odihni, pentru plimbări sau pentru scurte vacanțe, în cazul în care situația va permite. Dintre acestea, opt sunt în zilele de weekend și șapte în timpul săptămânii. 

 

Află ce zile libere legale te așteaptă în 2021. Iată ce să bifezi în calendar:

 • 1 ianuarie (Anul Nou) – vineri,
 • 2 ianuarie (A doua zi după Anul Nou) – sâmbătă,
 • 24 ianuarie (Ziua Principatelor Române) – duminică,
 • 30 aprilie (Vinerea mare) – vineri,
 • 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă,
 • 2 mai (Paște Ortodox) – duminică,
 • 3 mai (A doua zi de Paște Ortodox) – luni;
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – marți,
 • 20 iunie (Rusalii) – duminică,
 • 21 iunie (A doua zi de Rusalii) – luni,
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – duminică,
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – marți,
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – miercuri,
 • 25 decembrie (Crăciunul) – sâmbătă,
 • 26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – duminică


Zile libere 2021 pentru bugetari

Este de așteptat ca Guvernul să facă poduri între unele sărbători și weekend, astfel că românii care lucrează în institutțiile de stat să se bucure de mai multe zile libere, însă acestea, de multe ori, se recuperează. Guvernul va anunța aceste noi zile libere în primele două săptămâni ale anului care vine.

 

calendar

 

Cum poți crea punți între zile libere legale în 2021

În 2021 poți avea cinci minivacanțe, unind  zilele libere legale cu cele de weekend. Iată ce să bifezi în calendar:

1. 1-2-3 ianuarie. Anul începe cu o scurtă și binemeritată vacanță. Ai trei zile libere de vineri până luni.

2. Paștele ortodox se sărbătorește anul acesta pe 2 Mai (duminica) și zilele libere de Paște se suprapun și cu 1 Mai. Poți să-ți iei 4 zile libere de vineri,  de pe 30 aprilie, până luni, 3 mai (inclusiv). 

3. 1 Iunie este marți, prin urmare poți planifica în calendar o scurtă vacanță de 4 zile, de pe 29 mai (sâmbăta) până pe 1 iunie (marți, inclusiv). 

4. O altă scurtă vacanță este de Rusalii. Acestea sunt pe  20 iunie (duminica) și pe 21 iunie (luni), prin urmare ai 3 zile libere, de sâmbâta, de pe 19 iunie, până luni pe 21 iunie, inclusiv.

5. Ceva mai generoasă în 2021 este vacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie. Având în vedere că Sf Andrei se sărbătorește într-o zi de marți, poți avea 5 zile libere legate, de pe 27 noiembrie (sâmbâta) până pe 1 Decembrie (miercuri, inclusiv). 

 

Ce spune Codul Muncii despre zile libere legale

Dacă te numeri însă printre angajații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza specificului jobului, atunci angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile, potrivit prevederilor  din Codul Muncii.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, în compania în care lucrezi nu se acordă acele zile libere legale, prevăzute mai sus, în calendar, atunci beneficiezi, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Prin contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte zile libere, în urma negocierilor între angajator și salariați/reprezentanții salariaților. De aceea este bine să te informezi despre ele încă din momentul în care semnezi actele cu angajatorul.

Dacă ai un cult religios legal în România, altul decât cel creștin, te bucuri de două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Mai exact, ai dreptul la zile libere pe care le au și ortodocșii, dar și la alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale specifice cultului tău.

Zile libere speciale

Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

 • căsătoria salariatului – 5 zile;
 • căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
 • nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura;
 • decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
 • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
 • donatorii de sânge – 1 zi;
 • schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
 • 30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

*În unele companii se acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 Martie sau se acordă zi libera plătită pentru ziua de naștere, așa că merită să le adaugi în calendar dacă sunt prevăzute în contractul de muncă.

 

 


 

Câte zile libere legale au alte țări din Europa

În 2021 angajații români au 15 zile libere legale în calendar și țara noastră stă destul de bine în clasamentul european. Este devansată de Spania cu 37 de zile libere, de Germania cu 19 zile libere și de Bulgaria cu 17 zile libere, conform datelor oferite de publicholidays.eu. Ne mândrim cu același număr de zile libere legale ca Finlanda și cu mai multe zile libere decât Italia (11) și Franța (14).
România stă mai bine chiar decât țările nordice. Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 12 zile libere legale.

 

 

Ce poți face în acele zile libere legale pentru a te încărca cu energie

În primul rând, încearcă să reduci timpul petrecut pe rețelele de socializare și chiar să-ți propui să închizi telefonul pentru a te bucura cu adevărat de concediu, oriunde l-ai petrece. Ai nevoie de deconectare completă pentru a reveni cu idei noi și energie la birou.

Un studiu anual realizat de Freizeit-Monitor arată că 61% dintre germani ar vrea ca în timpul liber să doarmă, 55% ar vrea să adauge în calendar excursii de weekend, 52% ar vrea să nu facă nimic, iar 46% să petreacă timp cu partenerul. „Cu cât viața devine mai complexă, mai planificată, cu atât simți nevoia de lucruri simple. La fel ca în copilărie, aș vrea să am libertatea să-mi urmez intuiția”, spune Ulrich Reinhardt, directorul științific al studiului.

Alege să faci acea activitate care știi că te relaxează și la care te gândești cu plăcere toată săptămâna. Iată ce merită să treci în calendar:

Exerciții. Vacanța ar trebui să fie relaxare, dar pentru starea ta fizică și psihică e bine să faci mai mult decât să stai întins  într-un hamac. „Nu înseamnă că trebuie să alergi în fiecare zi dacă nu ești în mod clar un alergător, ci să încerci activități noi și distractive, să mergi într-o drumeție sau la un nou curs de yoga”, spune Keri Gans, dietician și contributor la U.S. News. De asemenea, exercițiile fizice îți pot îmbunătăți starea de spirit și te pot ajuta să fii mai energic pe parcursul zilei.

Somn. Deși ai fi tentat ca în vacanță să nu ții cont de timp și nici de ora la care adormi, pentru o stare bună ar trebui să urmezi aceeași rutină din timpul unei săptămâni de lucru. Pune în calendar cel puțin 7 ore de somn – lucrul cel mai important de care ai nevoie 😊.

Reconectare și hygge. Știi de ce sunt danezii sunt printre cei mai fericiți oameni din lume? Pentru că pun mare preț pe hygge – acea stare de bine care este dată nu numai de o băutură caldă sau o prăjitură, ci și de timpul petrecut cu familia care îți dă o stare de bine și aprecierea de care ai nevoie. Așa că e momentul să pregătiți împreună ceva dulce.

O zi pentru tine înainte de a te întoarce la task-urile de la job. Dacă ai ocazia de a pleca într-o scurtă vacanță, planifică totul atent, astfel încât înainte de a începe treaba să ai câteva ore sau chiar o zi pentru a face trecerea spre job. Poți face ceva pentru tine, meditație sau pentru exerciții de respirație.

 

Articol de Steluța Năstase-Lupu și Mihaela Pascari. 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Șase tehnici pentru gestionarea conflictelor la job

Starea de prezență în timpul liber

A fost util articolul? 20
vacanțăzile libere
 • AvatarIleana zice

  Cele 15 zile libere sunt de fapt 10… Restul pica in week-end, când oricum erau libere.

Leave a Reply