• 11 May. 2022
  • 3 min

4 obstacole care stau în calea evoluției tale profesionale

4 obstacole care stau în calea evoluției tale profesionale

De cele mai multe ori, succesul nu te găsește el. Trebuie să pornești tu în căutarea lui. Și fiecare om își dorește o viață profesională de succes, un salariu pe măsură, o poziție satisfăcătoare, dar nu oricine își poate îndeplini aceste visuri.

Cum poți bifa măcar o parte dintre aceste dorințe? În primul rând trebuie să identifici și să înțelegi obstacolele din fața unei evoluții profesionale satisfăcătoare. 

 

Îți lipsește capacitatea de autoanaliză

Înțelegerea propriei personalități nu este o sarcină ușoară. Dar ea poate reprezenta un obstacol major care nu îți va permite niciodată să avansezi în viața profesională. Trebuie să fii capabil să-ți evaluezi punctele forte și slăbiciunile. De abia atunci vei putea evolua. Prin urmare, pentru a crește la job, fiecare profesionist trebuie să-și facă o analiză SWOT. Analiza SWOT este o planificare strategică utilizată pentru a ajuta o persoană sau o organizație să identifice punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și amenințările din interiorul său. O astfel de analiză conduce la identificarea lacunelor și te va ajuta să înțelegi ce-ți oprește creșterea profesională.

Te-ai oprit din învățare

Nu există nicio limită de vârstă când vine vorba de rafinarea abilităților. Îmbunătățirea competențelor nu este o muncă pe o perioadă bine delimitată de timp, ci mai degrabă un proces continuu. Iar dacă nu-ți faci upgrade-uri periodice îți vei da seama, la un moment dat, că nu mai ești competitiv. Așa că acum, după ce ți-ai făcut analiza SWOT, notează lucrurile pe care le-ai identificat și demarează procesul de perfecționare. Dacă te ții de singura abilitate pentru care ai fost angajat, atunci vei pierde în timp trenul! Rolurile din industrie și locurile de muncă se schimbă de la un an la altul, iar angajatorii apreciază adeseori mai multe competențe la un singur angajat.

Poți alege pentru început proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching).

Ai ocazia ca în timpul cursurilor să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. Detalii despre cursuri aici.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Ai o atitudine (mult prea) relaxată

Atitudinea mult prea relaxată poate fi considerată de mulți și un semn pentru neprofesionalism. Iar ea nu conduce nici măcar pe cea mai inteligentă persoană către obiectivul ei. Este esențial să ai disciplină în viață și să fii serios când vine vorba de muncă pentru a reuși. Personalitatea ta este cel mai important aspect pe care toată lumea îl remarcă atunci când începi să lucrezi într-o organizație. În plus, o atitudine excesiv de relaxată trădează faptul că nu înțelegi importanța sarcinilor tale și de ce ai fost angajat pentru a le îndeplini. Prin urmare, este esențial să fii dedicat muncii tale și să arăți că ești un profesionist desăvârșit, primind feedback-ul într-un mod pozitiv.

Nu ai scopuri bine stabilite

Când nu știi cu exactitate care este destinația ta, atunci drumul către ea ar putea părea lung și fără sfârșit. O situație similară se întâmplă și atunci când îți lipsesc obiectivele în viața profesională. Fără un scop, nu vei putea obține rezultatele dorite. Prin urmare, stabilește o țintă și urmărește-o. Și odată ce ai pus ochii pe un anumit obiectiv, lucrează în direcția lui. Împarte-ți obiectivul major în obiective mai mici pe termen lung și pe termen scurt! Este un pas crucial care-ți va contura un plan bine definit.

 

Ți-a plăcut acest articol despre diversele obstacole care stau în calea evoluției tale profesionale? Citește și:

Cum te decizi între două oferte de muncă?

Cărți care te ajută să-ți sporești potențialul creativ

Curajul pentru mai bine vine din tine

A fost util articolul? 1
obstacole evoluție profesională

Leave a Reply