• 15 May. 2018
  • 3 min

7 sfaturi pentru a începe o carieră în domeniul IT

Domeniul IT Sfaturi Cariera

Îndrumările spre startul unei cariere în domeniul IT sunt multe, fără doar și poate. Totuși, ne-am gândit să îți redăm ce considerăm noi ca fiind cei mai importanți pași de urmat pentru a demara procesul în forță și pentru a-ți spori șansele de a obține jobul mult-visat.

Iată 7 idei principale, tocmai bune de urmat:

1. Urmează studii superioare în domeniu

E drept că studiile superioare în domeniul IT reprezintă o tendință în scădere, diploma de licență fiind înlocuită de certificări specifice ariei din domeniul IT  în care vrei să activezi, însă și acestea contează în procesul de selecție al anumitor angajatori, motiv pentru care acest aspect este important să apară și în CV-ul tău.

2. Fii un bun cunoscător al limbii engleze

Toate lucrurile de care te vei lovi în IT vor fi, în cea mai mare măsură, în limba engleză. De la cursuri, documentație, mesaje și erori întâmpinate, comenzi și sintaxe, denumiri ale echipamentelor, sisteme de operare, până la conversațiile pe care le vei purta cu colegii de departament, cu clienții sau chiar cu furnizorii, aproape tot jobul tău va decurge în engleză; cu atât mai mult cu cât țintești spre o companie multinațională. Așa că perfecționează-ți nivelul de engleză pe cât posibil!

3. Participă la traininguri de specialitate

Dacă mai devreme spuneam despre diploma de studii superioare că începe să piardă teren în fața angajatorului, balanța înclină în direcția opusă în ceea ce privește trainingurile, specializările și certificările. Cu cât ai mai multe cursuri în portofoliu, cu atât cresc șansele de a fi apreciat de către recrutori și de a fi chemat la interviu.

 

Atunci când aplici pentru o poziție în IT este important să ai în spate un background care să te recomande, iar trainingurile pot suplimenta lipsa experienței. Pentru început, recrutorul poate citi dorința ta de dezvoltare și de aprofundare în acest domeniu prin certificările pe care le ai în CV, iar pentru o poziție entry-level, faptul că deții aceste certificări ce presupun o experiență, fie ea și virtuală, prin intermediul simulărilor din cadrul cursurilor, reprezintă un avantaj major.

4. Fii perseverent și autodidact

IT-ul este un domeniu într-o continuă evoluție. Doar învățând constant poți rămâne la curent cu noile tehnologii și upgrade-uri. Este important să dezvolți această calitate de a rămâne angajat în activitatea de a învăța constant tot ce este nou în domeniul în care vrei să activezi. Doar așa vei progresa și te vei dezvolta. Acest aspect nu se aplică doar în situația în care te afli la începutul carierei tale în domeniul IT, ci trebuie menținut și dezvoltat pe măsură ce evoluezi și capeți tot mai multă experiență pe activitatea aleasă.

5. Găsește un mentor

Ai nevoie de o persoană sau de un centru de training care să te îndrume; să te ajute să selectezi lucrurile cu adevărat relevante din abundența de informații din jur. Fie că vorbim despre cărți, site-uri, articole, lideri din domeniu sau traineri, ai nevoie de o persoană împreună cu care să definești pe ce anume trebuie să te axezi. Avantajul tău va fi acela că vei avea disponibilitatea cuiva de la care vei avea de învățat. Îți va oferi sfaturi utile și, mai mult decât atât, vei avea ocazia să înveți din experiența mentorului. Vei economisi timp și vei fi ghidat și încurajat cu fiecare progres. Cu puțin noroc, dacă te afli în preajma persoanei sau a centrului de training potrivit, vei putea fi recomandat și către primul tău job în domeniul IT.

6. Nu lua în considerare venitul la început

Nu te descuraja dacă, în prima parte a activității tale, veniturile nu vor fi pe măsura așteptărilor. Lucrurile se vor schimba. Dacă ai pornit pe drumul acesta, fii răbdător pentru că la început experiența este cea de care ai nevoie. Faptul că ai primit un job fără experiență practică este prima ta răsplată, una care trebuie fructificată la maximum. Creează-ți o bază solidă de informații care să te ajute să evoluezi și să te dezvolți. Nu te îngrijora! Va fi nevoie de muncă și dedicare, dar de îndată ce lucrurile vor deveni mai clare pentru tine, iar tu vei deveni din ce în ce mai priceput, și răsplata financiară va fi pe măsură.

7. Nu mai amâna!

Gata, te-ai hotărât să începi o carieră în IT. Dar de mâine. Sau poate de săptămâna viitoare. Sau mai bine peste 2 luni…

 

Nu! Startul are loc azi și acum. Începe să înveți, să cauți traininguri pentru dezvoltarea ta și fă primul pas! IT-ul se adresează celor dornici să învețe, să se dezvolte, să fie cu cel puțin 1% mai buni în fiecare zi. Viitorul te așteaptă, decizia îți aparține!

 

Citește și:

Importanța specializării pentru a obține un job în IT

Să mă angajez din timpul facultății?

Cum să-ți alegi corect programul de masterat

A fost util articolul? 5
angajarecarierajoburitraining

Leave a Reply