• 7 Jun. 2023
  • 3 min

86% dintre angajați spun că le-au fost încălcate drepturile la job

86% dintre angajați spun că le-au fost încălcate drepturile la job

Exact cum atunci când dai de carnet trebuie să fii la curent cu partea legislativă pentru a-ți cunoaște drepturile și obligațiile în trafic și la job ar trebui să te familiarizezi cu această zonă. Ce am făcut pentru a te sprijini concret în acest demers, dar și date de interes dintr-un studiu recent realizat de eJobs descoperi în cele ce urmează!

Dacă ești curios câți dintre români își cunosc drepturile la job, îți putem dezvălui faptul că doar 1 din 2 participanți la cel mai recent sondaj derulat de eJobs susțin că le știu, în timp ce 86% dintre ei declară că au simțit, cel puțin o dată, pe parcursul carierei, că aceste drepturi le-au fost încălcate de angajatori. Te-ai confruntat și tu cu astfel de cazuri? Te invităm să parcurgi și alte rezultate ale acestui studiu pentru a vedea cum se prezintă situația la nivelul întregii țări.

Respondenții studiului nostru se declară cel mai mult afectați atunci când nu își pot lua concediu de odihnă când vor sau cât vor, după cum spun 25,4% dintre ei. 22% sunt deranjați de faptul că au fost obligați să facă ore suplimentare sau că acele ore nu au fost plătite extra (18,5%). 9,1% au fost chemați să lucreze și în weekenduri, deși jobul lor presupunea un program exclusiv de luni până vineri, 8,1% au fost plătiți la negru, iar lista drepturilor încălcate cel mai frecvent continuă cu concedieri fără preaviz, concedieri în perioada sarcinii sau imediat după revenirea din concediul de maternitate.

„Faptul că doar jumătate dintre angajați știu și se informează în legătură cu drepturile pe care le au reprezintă o realitate care, din păcate, a lăsat loc, de-a lungul timpului, multor abuzuri, dar a și creat un clivaj între angajați și angajatori și a format două tabere care, de multe ori, sunt adverse, deși nu ar trebui să fie. Este firesc să te revolți atunci când ți se încalcă un drept legal, însă la fel de firesc este să încerci să afli ce intră la categoria de <<așa da>> și ce intră la <<așa nu>> când vine vorba despre drepturile pe care le ai. Tocmai din acest motiv, îi încurajăm pe candidați să se pună la curent cu tot ce trebuie să știe din acest punct de vedere. Au acum la îndemână o platformă care conține toate informațiile despre drepturile pe care le au la job astfel încât să facă alegeri de carieră în cunoștință de cauză”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs România.

 

Descoperă și alte date din studiul care vizează încălcarea drepturilor la job!

Deși 86% dintre respondenți au simțit că le-au fost încălcate drepturile cel puțin o dată, doar 65% au discutat cu managerul direct despre acest lucru și au solicitat remedierea situației. În 9 din 10 cazuri, însă, rezultatul așteptat a întârziat să apară, iar problemele au persistat. „Astfel de situații îi descurajează, adesea, pe angajați, nu doar pentru că se simt nedreptățiți, ci și pentru că nu reușesc să găsească un aliat în managerul direct și se simt ignorați. Întrebați dacă și-au dat vreodată demisia din cauza faptului că angajatorul le-a încălcat drepturile, 44,2% au răspuns afirmativ, 32,9% au răspuns negativ, iar 22,9% au spus că nu, dar că, dacă ar fi acum puși într-o situație similară, nu ar ezita să renunțe la respectivul loc de muncă”, mai spune Raluca Dumitra.

Sunt, însă, și factori care i-ar putea face să treacă mai ușor cu vederea anumite abateri. Primul este nivelul salarial. O treime dintre participanții la sondaj au recunoscut că ar putea trece peste nerespectarea unor drepturi dacă ar avea un salariu foarte mare. 20% ar face acest lucru dacă respectivele drepturi nu ar fi cu adevărat importante pentru ei, în timp ce 36% cred că nimic nu i-ar putea face să accepte o astfel de situație.

Concediul de odihnă și posibilitatea de a-și lua zile libere oricând își doresc (în limita numărului care le revine în fiecare an) reprezintă dreptul la care angajații țin cel mai mult. Este urmat de respectarea programului de muncă, declararea întregului salariu în contractul de muncă, plata orelor suplimentare și dreptul de a nu fi supravegheat video fără acord.

Sondajul a fost realizat în luna mai a acestui an, pe un eșantion de 1.642 de angajați.

 

Ți s-au părut interesante datele furnizate de articolul 86% dintre angajați spun că le-au fost încălcate drepturile la job? Citește și:

Ce trebuie să știi despre un contract de prestări servicii

Cu ce evenimente te întâmpină sezonul de vară

Ce forme îmbracă flexibilitatea în echipa eJobs

A fost util articolul? 5
drepturile la jobîncălcarea drepturilor

Leave a Reply