• 29 Nov. 2018
  • 3 min

Cum să obții feedback din comportamentul nonverbal al recrutorului

feedback

Cel puțin unul dintre interviurile la care ai fost s-a terminat pentru tine cu o scurtă evaluare: „Totul a mers atât de bine, dar totuși de ce nu m-a ales pe mine?” Ți-ai fi dorit să afli un răspuns din partea recrutorului poate chiar din timpul interviului, dar fără a-l întreba explicit. Puțină știință în citirea feței și posturii recrutorului te ajută în acest caz să comunici mai bine și să faci din interviu cel mai bun moment al tău.

Să luăm situația când la interviu merge totul bine, recrutorul este drăguț, chiar zâmbește, te ascultă cu atenție și la final promite că revine cu un feedback. În cele din urmă afli că a ales un alt candidat deși erai convins că te va alege pe tine. Cum ai fi putut însă să-ți dai seama de ce gândește în timpul interviului astfel încât să poți corecta ceva sau să investești energia în căutarea unui alt job?

 

Cum să citești comportamentul nonverbal al recrutorilor

Se spune că până la 80% din comunicare este nonverbală. Asta înseamnă că poți citi recrutorul din expresia facială și din gesturi mai degrabă decât prin ceea ce spune. Dacă simte că poate nu te potrivești jobului pentru care v-ați întâlnit, comunicarea nonverbală e mult mai grăitoare decât cea verbală. Primul semn în acest caz este să evite contactul vizual cu tine. Dacă, din contră, se uită în ochii tăi înseamnă că este interesat de ceea ce spui și chiar te vede într-un animit rol în companie. Când un recrutor este încântat de tine, vei observa chiar modificări la nivelul obrajilor și nu numai, așa cum descrie Cristian Dumitrache, profesor în Al Ferasa, o știință străveche de citire a feței.


Așadar, fii atent la mimică. Pe lângă obraji, și zâmbetul este important. Poate fi un zâmbet larg care înseamnă aprobarea punctului tău de vedere și dorința recrutorului de a te asculta în continuare sau poate fi un zâmbet de complezență. Dacă intervievatorul se încruntă sau își atinge în mod repetat fața ar putea însemna că nu este de acord cu ceea ce zici. Alteori, poate să dea din cap, însă gestul acesta nu înseamnă întotdeauna că sunteți pe aceeași lungime de undă, mai ales dacă nu păstrează contactul vizual cu tine. Așadar, poți obține un feedback imediat din partea recrutorului analizând comportamentul său nonverbal, mimica, precum și aspecte ce țin de sistemul nervos și de sistemul circulator care influențează expresia feței.

După limbajul feței, contează și limbajul corpului. Sunt câteva semnale clare pentru înțelegerea cărora nu ai nevoie de cărți. Dacă recrutorul are o postură deschisă și relaxată, chiar e de bine. În cazul în care recrutorul își ține mâinile încrucișate e ca și cum ar crea un zid între voi și clar e un semn că nu e de acord cu ceea ce spui sau nu e ceea ce se așteaptă. Și umerii spun ceva despre starea lui, dacă sunt relaxați, atunci clar e vorba de o discuție ca între prieteni care au ceva în comun. Dacă umerii sunt ridicați atunci e vorba de o oarecare stare de nervozitate. De asemenea, și schimbarea poziției pe scaun în mod repetat arată nervozitatea sa.

Iată și alte indicii ale unui feedback negativ:

 

  • Se uită în mod repetat la ieșire, parchet, ceas de mână, telefon
  • Nu îți mai parcurge CV-ul
  • Termină interviul mai repede decât te-ai fi așteptat


Feedback-ul pozitiv îți poți recunoaște astfel: 

  • Contact vizual constant
  • Înclinarea corpului înainte pentru a asculta cu atenție
  • Zâmbet larg
  • Te conduce spre ușă și-ți strânge mâna ferm în văzul colegilor

 

Cum influențezi comportamentul nonverbal al recrutorilor:

Așa cum tu poți citi comportamentul nonverbal al recrutorului, la fel și el va citi comportamentul tău nonverbal. Cum prima impresie contează, este bine să te asiguri că transmiți încredere și interes pentru job prin vestimentația aleasă. Arată-i recrutorului că te-ai preocupat pentru întâlnirea cu el și va fi mult mai dispus să zâmbească și să nu fie atât de riguros în analiza ta!

Încearcă pe cât posibil să nu fii tu cel care are un comportament nonverbal nepotrivit. E tare bine să acorzi atenție și poziției pe scaun, să menții un ton plăcut al vocii și să privești recrutorul timp ce vorbești. Evită să-ți miști prea mult corpul sau mâinile sau să privești în altă parte.

Apoi acordă aceeași atenție și întrebărilor. Cu răspunsuri oneste și exemple concrete ai mai multe șanse să câștigi recrutorul de partea ta. Dacă te abați de la subiect și oferi informații irelevante, cel mai probabil se va plictisi sau se va enerva. Acestea sunt semnele care îâi spun că este timpul să te concentrezi și eventual chiar să pui întrebări care te ajută să-ți formulezi un răspuns concret. Chiar dacă apar și întrebări mai dificile în timpul interviului, e important să acorzi atenție comportamentului tău nonverbal, dar să te adaptezi și în funcție de comportamentul nonverbal al recrutorului. E cumva aceeași experiență pe care o trăiesc actorii care încearcă să-și joace rolul cât mai bine, dar îl adaptează și în funcție de reacțiile spectatorilor.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și alte articole pe aceeași temă:

Cum să ceri feedback după un interviu nereușit
4 sfaturi esențiale pentru un interviu de angajare 
Ferește-te de cele mai comune 7 greșeli la interviu!

A fost util articolul? 37
feedbackinterviu de angajare
  • AvatarPopescu Daniela zice

    Bună!Sunteți minunați!Îmi place sa vă citesc…sunteți o carte deschisa.Foarte interesantă și captivantă!
    Mulțumesc pentru că, sunteți prezenți!

    • Bună, Daniela,

      Îți mulțumim pentru aprecieri! Te invităm să te abonezi și la newsltterul de carieră dacă nu ai făcut deja asta. Găsești formularul de înscriere în home page pe https://cariera.ejobs.ro/

Leave a Reply