De ce să pleci în SUA cu programul work and travel, care sunt avantajele, dezavantajele, costurile și ce vei obține dintr-o astfel de experiență sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le vei afla în cele ce urmează.
Au trecut aproape șase ani din ziua în care prietena și colega mea de cămin se întorcea din Statele Unite. În timp ce ea îmi povestea prin ce a trecut în cele trei luni în care a lucrat în SUA, eu simțeam că mă teleportez când pe undeva prin Las Vegas, când pe străzile din micile orășe americane, despre care auzisem doar în filme. În ciuda anilor ce au trecut, nu o să uit sclipirea din ochii ei atunci când ardea de nerăbdare să-mi povestească ce a făcut în acea perioadă în timp ce eu, studentă în anul întâi, încercam să-mi construiesc un drum spre piața muncii.
Programul work and travel e destinat studenților care vor să călătorească și să experimenteze stilul de viață din SUA. Se desfășoară pe perioada vacanței de vară (iunie-septembrie), timp în care studenții lucrează la jobul pe care l-au obținut, iar luna octombrie e pentru călătorii.
Oricine a fost în Statele Unite în acest fel îți va spune cu entuziasm despre munca de acolo, despre călătoriile sau interacțiunile zilnice cu oameni noi. Exact așa cum îmi povestea și prietena mea în urmă cu șase ani.
Jumătate de an mai târziu, când eram în plină sesiune de iarnă, îmi trecea prin minte și mie ideea de a mă înscrie în programul work and travel.
Recunosc că frica de necunoscut m-a determinat să-mi găsesc scuze și să renunț la acel „American dream” la care visează o mulțime de studenți. O spun cu un mare regret și sunt sigură că, dacă aș întoarce timpul, aș avea mai mult curaj. Dar despre regretele studenției am vorbit într-un alt articol, îl ai aici: Dacă aș fi din nou studentă!
Nu sunt în măsură să te conving să încerci o astfel de experiență de student travel, dar am stat de vorbă cu alți oameni care sper s-o facă!
În 2017, aproximativ 7.300 de studenți români au intrat în Statele Unite prin viza J1 (viza specială acordată vizitatorilor pentru schimburi culturale), majoritatea fiind înscriși în programul work and travel club, potrivit informațiilor furnizate pentru eJobs România de reprezentanții secției consulare din cadrul Ambasadei SUA din București. An de an, acești tineri parcurg mii de km în zbor până în celalalt capăt de lume pentru a cunoaște o cultură nouă, a munci și pentru a te întoarce cu o mulțime de amintiri.
„Din anul 2017 suntem cea mai mare piață de Summer Work and Travel. La nivel Mondial, România trimite cei mai mulți studenți prin acest program”, spun reprezentanții GoToSUA, companie care se ocupă de găsirea de joburi și consilierea tinerilor care vor să-și găsească un loc de muncă în SUA.
Pentru cei care doresc să treacă printr-o astfel de experiență, astăzi există multe companii care organizează programe de schimb cultural. Acestea se ocupă de aproape tot ce ai nevoie pentru a pleca: de la bilet de avion până la viză, găsirea joburilor sau la alegerea destinațiilor. Printre ele se numără: Adira, American Adventure, GoToSUA, Belrao Group, US Travel, Zip Travel sau American Experience.
Tipul jobului pe care îl poți obține prin programul work and travel usa variază în funcție de zona țării în care vrei să călătorești. Astfel, în anumite regiuni sunt disponibile posturi în parcuri de distracție și restaurante, în timp ce în altele sunt disponibile joburi în industria hotelieră. „Studenții pot accesa joburi din domeniul turismului și serviciilor, mai exact joburi pe care le au și studenții americani”, mai spun cei de la GoToSUA.
Cei care au mai fost în SUA au ales să meargă în parcuri de distracții, restaurante, hoteluri, resorturi sau în Parcurile Naționale pentru a se bucura de o autentică american experience.
„Unii au preferințe bazate pe filmele vizionate sau pe ceea ce le-au povestit prietenii, alții preferă orașele mari sau aleg destinațiile liniștite. Din fericire, Statele Unite oferă o gamă foarte variată de locuri de vizitat și de joburi disponibile pe perioada verii”, au mai spus reprezentanții Ambasadei SUA.
Potrivit acestora, printre cele mai populare destinații se numără Ocean City, Wisconsin Dells și Jackson. Dacă îți dorești o anumită destinație sau un anumit loc de muncă, ei recomandă să te înscrii în program cât mai devreme.
Trebuie să cunoști limba engleză cât să poți vorbi despre tine și familia ta, despre ceea ce studiezi în facultate și să poți susține o conversație despre lucruri simple. Spre exemplu, vremea sau motivul pentru care vrei să meargi în SUA.
„În ultimă instanță, ofițerul consular cu care vei susține interviul va decide dacă nivelul limbii engleze este satisfăcător, însă se întâmplă foarte rar ca studenții din România să fie refuzați din cauza că nu stăpânesc bine limba engleză”, spun reprezentanții Ambasadei SUA.
Tinerii din România stau bine la capitolul limbi străine, iar asta se poate observa și din studii. Spre exemplu, potrivit Eurostat, peste 95% dintre elevii din România studiau în 2015 două sau mai multe limbi străine, acesta fiind cel mai ridicat procent din țările din regiune. Limba engleză este cea mai studiată de elevi, urmată de franceză.
Dar, până să ajungi la consulat pentru a obține viza, treci printr-un mini-test sau interviu organizat de compania prin care te-ai hotărât să te înscrii în programul de student travel.
Iar dacă vrei să-ți îmbunătățești cunoștințele de limbă engleză, fii sigur că o vei face din mers când vei ajunge la destinație.
Pentru a participa în programul Summer Work and Travel trebuie să fii student/ masterand/doctorand la zi la o facultate acreditată de Ministerul Educației. Să ai cel mult 30 de ani și să cunoști limba engleză la nivel conversațional, potrivit GoToSUA.
Costul programului este de aproximativ 2.600 dolari, resurse care includ costul programului, biletul de avion, taxa interviului pentru obținerea vizei J1 și bani de buzunar.
„Am investit în experiența din SUA până în 3.000 de dolari, dar m-am întors acasă cu o mie în plus”, spune Ciprian A., 28 de ani, un tânăr care a fost în SUA prin programul work and travel usa în urmă cu circa șapte ani. El a fost brutar, iar acasă s-a întors cu o mulțime de amintiri plăcute și o mie de dolari în buzunar.
Alexandru D. (26 de ani) e un alt tânăr care a fost în Statele Unite, iar această primă american experience l-a convins să mai meargă de două ori. „Costul programului diferă de la o agenție la alta, dar nu foarte mult. E important un research înainte ca să afli și ce anume intră în prețul respectiv”.
Gândul că nu ai suficiente resurse financiare te oprește din drumul către experiența la care visezi de mult timp? Atunci trebuie să știi că, dacă nu ai destule fonduri pentru a investi în acest program, poți apela la un credit bancar. Mai multe bănci din România sprijină tinerii care vor să plece în State prin programul work and travel club și le oferă credite. Spre exemplu, Banca Transilvania (BT) sau BRD.
La BT poți să-ți faci un credit de până la 3.500 de euro. Mai exact, BT îți oferă acești bani pentru o durată de până la 24 de luni, iar rata lunară a creditului e de 160 de euro/lună. Titularul creditului poți fi chiar tu, dacă realizezi venituri, sau părinții tăi dacă încă nu ai încă venituri.
Astfel, BT îți finanțează taxa de înscriere în program, dar și alte taxe precum costul biletului de avion și cheltuielile de buzunar (maxim 15% din valoarea creditului).
Ce trebuie să știi? Pentru a primi banii trebuie să fii înscris într-un program educațional de stat sau privat, la zi sau la distanță, la buget sau cu plată, atât în România, cât și în străinătate, și să dovedești că ai fost acceptat în programul work and travel usa.
Avantajul acestui credit e că, în primele șase luni din momentul în care ți se acordă creditul, poți să alegi să nu plătești nimic, nici rata, nici dobânda aferentă.
Ce acte trebuie să ai atunci când mergi la bancă? Dosarul cu acte trebuie să conțină: actul tău de identitate, acordul de la ANAF (îți verifică veniturile), certificatul de naștere, de căsătorie (dacă e cazul) și alte acte specifice: adeverință eliberată de unitatea de învățământ din care reiese statutul tău de student.
Cam asta e tot!
Se spune că dacă vrei să te întorci cu banii investiți, dar și cu ceva în plus, e bine să ai două joburi. Am vorbit cu cei care au fost într-o astfel de experiență și am aflat cum au reușit ei să câștige suficient cât să-și acopere investiția iniațială.
„Dacă vrei să câștigi mai mult trebuie să ai două joburi. Eu am avut doar unul la care nu era justificat overtime-ul, de asta m-am întors și cu mai puțini bani. Partea bună însă e că am vizitat America la puțin peste 20 de ani, am văzut mentalități și culturi diferite și mi-am făcut cunoștințe cu care țin legătura și acum”, spune Ciprian A.
Alexandru a plecat prima oară cu un obiectiv clar stabilit, adică să se întoarcă cu bani. Spune însă că atunci când a ajuns acolo și-a modificat obiectivul. „Aveam undeva la 35-50 de ore pe săptămână asigurate de angajator prin contract și eram plătit cu 8,55 dolari pe oră. Am făcut un calcul și nu prea mi-a ieșit bine. Atunci am început să-mi caut cel de-al doilea job, însă era dificil din punctul de vedere al programului, căci nu aveam un program fix la job. Așa că am început să cer ore suplimentate și așa am ajuns la 60-70 de ore pe săptămână, fără să mai am nevoie de un alt job”, își amintește Alexandru.
Printre părțile mai puțin bune, Ciprian amintește agenția cu care a colaborat. Din punctul lui de vedere, reprezentanții acesteia nu erau suficient de interesați să-l ajute. Dar chiar și așa, Ciprian povestește cu atâta entuziasm despre această autentică american experience, încât parcă nu au mai contat acele provocări. „E bine să ai grijă cu ce agenție pleci, să te informezi despre locul unde vei ajunge înainte să pleci și să ceri cât mai multe sfaturi celor care au mai fost plecați”, recomandă Ciprian tinerilor care sunt în fața deciziei de a se înscrie în acest program travel.
În aceeași situație e și Alexandru. El spune că acum nu-i mai vin în minte părțile negative. „Eu le-am privit ca pe mici obstacole care m-au maturizat și m-au făcut mai responsabil. Poate partea mai puțin bună e dorul de casă. E o perioadă destul de lungă de timp și e cu atât mai greu pentru cei care nu au fost plecați niciodată de acasă pe mai mult de o săptămână”, explică Alexandru.
„L-am cunoscut pe Sam în acea vară, un englez care m-a impresionat cu bunătatea lui și cu care sper să rămân prieten pentru totdeauna. Am mers în călătorii în toată America, am văzut ce nu visam vreodată”, spune Alexandru, care a vizitat Coasta de Vest, Los Angeles, Las Vegas, San Diego, dar și Coasta de est, Washington, New York, Ocean City sau Virginia Beach.
Alexandru a lucrat într-un parc alături de alți circa 6.000 de angajați. Avea un job de „food handler”, adică pregătea mâncarea din spatele liniei de servire și spune că principalul avantaj de acolo era că avea contact direct cu oaspeții și afla lucruri interesante de la ei.
„Credem că orice student trebuie să încerce măcar o dată experiența Summer Work and Travel. E o experiență culturală care te maturizează, îți deschide orizonturile și te ajută să-ți faci prieteni oriunde în lume”, spun și cei de la GTS.
Cu toate că, de multe ori, orele grele de muncă din SUA te vor epuiza și vei simți impulsul să lași totul baltă și să te întorci acasă, experiența de us travel pe care o vei obține va fi pe măsura așteptărilor. Vei cunoaște oameni sau chiar prieteni noi, vei învăța engleza mult mai bine și vei locui timp de trei luni într-o țară cu o altă cultură.
Cum să-ți dezvolți competențe noi pentru a face față unui job
Cum alegi facultatea potrivită când ești atras de mai multe domenii