• 13 May. 2019
  • 2 min

Cum să începi de la zero o carieră în IT?

cursuri IT
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Deficitul de forță de muncă din sectorul IT&C este resimțit din ce în ce mai mult de companiile din piața muncii. Facultățile livrează anual în piața muncii circa 8.000 de absolvenți de IT, necesarul din piață este însă dublu. Sunt aproximativ 20.000 de de specialiști de care companiile ar avea nevoie și pe care piața i-ar putea absorbi cu ușurință, în orice moment.

Principalele motive pentru care angajatorii nu reușesc să ocupă pozițiile în IT sunt migrația românilor în străinătate și un interes scăzut al tinerilor față de facultățile din acest domeniu. În plus, pentru candidați încă mai există percepția greșită că acesta este un domeniu dificil și și foarte greu accesibil, mai ales pentru cei care nu au terminat o facultate de profil. Asta deși, în ultimii ani au apărut o serie de alternative care permit, practic, oricui își dorește să se specializeze și să înceapă, de la zero, o carieră în IT.

Companiile caută astfel de candidați de zor. În acest moment, aproximativ 10% dintre joburile de pe ejobs.ro sunt pentru domeniul IT. Jumătate din acestea sunt pentru candidații din București. Capitala este urmată de marile centre de dezvoltare, precum Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Salariul mediu în industria IT&C este de 5.731 de lei. 

Deficitul acut de personal din domeniul IT a determinat companiile să apeleze la soluții alternative pentru a acoperi această lipsă. Mai ales pentru că tot mai mulți candidați își doresc să se reprofileze și să intre în această industrie.

 

Salariile de intrare în IT

Veniturile salariale oferite IT-iștilor sunt competitive pe piața forței de muncă. Spre exemplu, un angajat din sectorul IT care lcurează pe poziția de QA Tester (Quality Assurance Tester) câștigă peste 3.000 de lei net pe lună. Veniturile salariale pot însă varia în funcție de regiunea în care locuiesc, de nivelul de experiență pe care îl au în domeniu, dar și de dimensiunea companiei în care doresc să lucreze.

Totodată, salariul unui QA Tester care are o experiență cuprinsă între 3 și 5 ani este de peste 5.000 de lei net pe lună.

 

Cine sunt preferații companiilor pentru poziția de QA Tester?

Pentru poziția de QA Tester angajatorii caută oameni cu o gândire algoritmică, dar să fie și pasionați de tehnologie. Nu trebuie să-ți lipsească nici atenția la detalii și inițiativa de care ai nevoie pentru a îmbunătăți procesele existente.

Nu în ultimul rând, angajatorii caută oameni care cunosc instrumentele pentru managementul de testare.

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cât de nemulțumiți sunt românii de actualul job?

Familie și propria afacere? Se poate și așa!

Cum dezvolți competențe noi pentru a face față unui job 

A fost util articolul? 21
carieracursuri IT

Leave a Reply