Pare o dimineață ca oricare alta la birou. Ai pus haina în cuier, ai lăsat geanta sau rucsacul pe scaun și te-ai îndreptat spre bucătărie. Acolo cauți cu privirea cana ta (accesorii birou), cea care va transporta „prețiosul combustibil” care te va ajuta să treci cel puțin de prima jumătate a zilei.
Dar bătăile inimii se accelerează pe măsură ce privirea ta survolează rafturile și bufetul și nu găsești cana nici în locul obișnuit și nici în altă parte. După un scurt moment de panică și confuzie, întorcându-te la birou cu o cană străină și rece, localizezi frumoasa ta cană, vulnerabilă, pe biroul altui coleg. Ce început de zi!
Cana este un obiect care determină o anumită dinamică între colegi: fiecare își alege sau aduce o anumită cană din motive estetice, de identitate, dar și de igienă. Vrem să ne asigurăm că suntem doar noi cei care folosim acest obiect care ne încălzește diminețile și ne dă ocazia să ne hidratăm constant pe parcursul zilei. Legat de ceea ce se întâmplă cu substanțele care ajung pe căni la nivel microscopic, vom împărtăși în continuare una din concluziile profesorului Jeffrey Starke, profesor de pediatrie la Baylor College of Medicine din Houston și director pe partea de control al bolilor infecțioase la Spitalul de Copii din Texas vreme de 22 de ani.
Acesta afirmă că foarte puțini viruși pot exista mai mult de o oră pe un obiect inert. Mai mult, este dificil să te reinfectezi cu un virus pe care l-ai contractat deja. Cu toate acestea, în timpul sezonului rece și gripei, mi-aș păzi cana și m-aș asigura că nimeni altul nu o folosește, spune Dr. Starke. Un motiv în plus să fim protectivi cu acest obiect de ceramică îmbibat de personalitatea fiecăruia dintre noi.
Conform unui studiu realizat de Heinz Cup Soup, producătorul de sosuri și supe, aproximativ 60% dintre respondenți sunt atașați de cănile lor.
31% dintre participanții la studiu au fost atât de protectivi cu aceste accesorii birou, încât nu au permis altor persoane să bea din acestea. Același studiu a arătat că una din șase persoane s-ar îmbufna dacă altcineva i-ar folosi cana, iar 38% dintre cei a căror cană a fost folosită de altcineva la un momentdat ar încerca să o ascundă pe viitor.
Când e ziua unui coleg sau vrem să îi facem un cadou de Crăciun, în majoritatea cazurilor ne gândim prima dată la o cană. Uneori cana devine un suport al creativității noastre, atunci când alegem un mesaj sau o imagine care să transmită mesajul nostru către destinatarul cănii. Mesajele pe care le regăsim uneori pe căni ne fac să zâmbim sau ne amintesc de momente frumoase. Cana este prietenul pauzelor.
O bună parte de timp a fost și este încă promovată utilizarea paharelor de hârtie. În urma unei discuții recente cu un specialist în domeniul colectării selective și reciclării în Cluj-Napoca, am aflat că paharele de hârtie nu pot fi reciclate, datorită peliculei de ceară de pe interiorul lor. Această peliculă de ceară e menită să hidroizoleze paharul de impregnarea rapidă cu lichidul conținut în pahar. Așa se face că putem folosi de mai multe ori un astfel de pahar.
Așadar, ar fi un gest mai prietenos cu mediul dacă am servi un vizitator dintr-o cană sau ceașcă de ceramică. Chiar dacă avem un aparat de făcut cafea în bucătăria de la birou, putem pregăti cana preferată, în locul unui pahar de hârtie. Aceasta permițând un număr mult mai mare de utilizări.
De asemenea, este mai plăcut să consumăm o cafea sau un ceai cald într-o cafenea dacă avem ocazia, să savurăm o conversație cu un coleg sau colaborator la masă, în atmosfera pitorească a unui local care ne place.
De ce să-ți iei un job part-time în studenție
Discriminarea la angajare: e vârsta un impediment?
Ești în căutarea unui job nou? Cum faci față caruselului emoțional