• 15 Sep. 2021
  • 3 min

Vrei să devii contabil? Iată ce trebuie să știi despre acest domeniu

contabil

Ca orice profesie, cea de contabil are atât plusuri, cât și minusuri. Ce contează însă cel mai mult este să fii persoana potrivită în compania potrivită.

Dacă îți surâde ideea de a pune bazele unei cariere de contabil, trebuie să fii o persoană care iubește cifrele, calculele, Excel-ul. Faptul că îți place ceea ce faci și te atrage domeniul contabilității te va ajuta să vezi cu ușurință latura pozitivă în toate activitățile. Însă reușita depinde foarte mult și de personalitatea pe care o ai, de stilul de lucru, dar și de prioritățile tale.

În continuare vorbim despre ce presupune mai exact profesia de contabil, cu ce responsabilități vine la pachet, dar și cum să-ți dai seama dacă ești potrivit pentru a lucra pe o astfel de poziție.

Află oferta de locuri de munca Bucuresti pentru candidații fără experiență. Contabilii își pot găsi job fără a avea experiență. 

Ce presupune munca unui contabil? 

Un contabil folosește cifrele și situațiile financiare pentru a crea o imagine mai clară a „sănătății” unei companii. Mai exact, analizează profiturile și pierderile pe care le are o organizație. De aceste informații are nevoia managementul companiei pentru a vedea cum evoluează business-ul. 

Totuși, sarcinile pe care le poate avea un contabil variază în funcție de compania în care lucrează. Cele mai frecvente task-uri pe care le poate avea într-un astfel de rol sunt: 

  • Pregătirea rapoartelor financiare,
  • Asigurarea că documentele financiare sunt în conformitate cu legile în vigoare,
  • Evaluarea operațiunilor financiare pentru recomandarea celor mai bune practici,
  • Identificarea problemelor și soluționarea acestora, 
  • Oferirea de îndrumări privind reducerea costurilor, creșterea veniturilor și maximizarea profitului,
  • Efectuarea de prognoze și evaluări ale analizelor de risc.

„Munca de contabil pe de o parte presupune disciplină, cunoștințe, dedicare, rigurozitate, iar pe de altă parte presupune capacitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective. De asemenea, presupune capacitatea de a te adapta cazurilor specifice și nu în ultimul rând de a fi creativ, adică să știi să folosești toate instrumentele contabile puse la dispoziție în concordanță cu legislația în vigoare”, explică Viorica C., care lucrează de peste patru ani în domeniul contabilității. Ea a absolvit un Colegiul Economic, apoi Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune. Precizează că un rol important și decisiv în alegerea acestei meserii a fost stagiul de practică care i-a oferit oportunitatea de a-și contura aria de lucru. 

 

Ce ar trebui să conțină „bagajul” de cunoștințe al unui contabil? 

Există mai multe abilități de care are nevoie un contabil performant. Printre cele mai importante se numără atenția la detalii, cunoștințele informatice, chiar și cele de comunicare. Dar, hai să le luăm pe rând!

Atenția la detalii este necesară în cazul profesioniștilor în contabilitate, deoarece aceștia trebuie să raporteze informații corecte și organizate. E foarte simplu să greșești atunci când ești contabil, iar erorile se pot traduce în probleme serioase pentru companie. 

Cunoștințele informatice sunt necesare pentru că un contabil jonglează cu tool-uri avansate de contabilitate pentru a-și eficientiza munca.  

Abilitățile matematice. Ele sunt importante pentru a analiza, compara și interpreta date și cifre, dar nu ai nevoie de cunoștințe avansate de matematică pentru a face acest lucru. 

Gestionarea timpului este o abilitate extrem de importantă dacă vrei să devii contabil. Va trebui să rezolvi într-un timp scurt numeroase sarcini și să te descurci cu prioritizarea acestora.   

„În linii mari este important să cunoști și să înțelegi principiile care stau la baza contabilității care merg mână-n mână cu cadrul legislativ în vigoare”, mai precizează Viorica C. 

În ceea ce privește decizia de alege acest domeniu sau a te orienta spre altceva, ea spune că e important să gândești obiectiv, înlăturând stereotipurile. „Experiența practică din mai multe departamente ajută la crearea unei imagine de ansamblu a mecanismului de funcționare a unei societăți”, mai spune Viorica C. 

 

Află ce salariu câștigă un contabil!

Un contabil câștigă în România, în medie 2.900 de lei net. În București – Ilfov are cel mai mare salariu mediu net, acesta fiind de 3.600 de lei, iar în județul Satu Mare, cel mai mic salariu mediu net: 2.250 de lei, conform Salario, comparatorul de salarii lansat de eJobs.

„Există cerere mare de contabili pe piața muncii, pe eJobs, la o căutare după contabil vei găsi sute de locuri de muncă. Salariul crește în funcție de experiență, mărimea companiei, oraș și, de regulă,  este completat de un pachet de beneficii care include bonusuri, asigurare medicală, tichete de masă, reduceri la diverse produse, program flexibil, programe de dezvoltare profesională și personală”, explică Bogdan Badea, CEO la eJobs România.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Stress Management: cum să-ți gestionezi emoțiile la job

De ce abilități ai nevoie pentru a excela într-un job de agent vânzări 

Întrebări interviu telefonic: la ce să te aștepți?

 

A fost util articolul? 8
contabil șefMeserieprimul jobschimbare de profesie

Leave a Reply