• 19 Mar. 2021
  • 8 min

Reconversie profesională sau cum te pot ajuta schimbările în carieră

schimbare

Venim în întâmpinarea cititorilor constant cu cele mai bune și eficiente sfaturi pentru evoluția în carieră. Abordăm subiecte diverse precum cele legate de redactarea CV-ului, negocierea salariului, aplanarea conflictelor de la job sau chiar despre schimbările în carieră. 

Cel din urmă însă este în continuare privit cu reticență de către candidați. E o reacție normală la nou, căci nu știm exact pe ce tărâmuri ne poate duce și prin ce provocări vom fi determinați să trecem în acest proces de schimbare. Cu toate acestea, nu este un motiv bun de a sta la un loc de muncă care nu ne mai împlinește. 

Poveștile oamenilor sunt de departe cele mai bune surse de inspirație, de aceea am hotărât să stăm de vorbă cu trei tineri ambițioși care nu doar că au avut curajul să se reorienteze în carieră, dar oricând sunt gata să facă o schimbare, dacă simt că nu se află în locul potrivit sau nu mai sunt provocați de jobul actual. Nu le-a fost teamă de noi orizonturi, iar asta datorită conștientizării faptului că fără schimbări nu pot să evolueze în carieră. 

E important să găsești acea activitate pe care să o faci cu plăcere, chiar dacă resursele financiare, uneori, nu sunt pe măsură, aceasta este una dintre concluziile pe care le-am extras din discuțiile cu ei. Dar te lăsăm să le cunoști poveștile în ceea ce urmează și să tragi concluziile potrivite pentru tine.

 

De la statistică la vânzări

reconversie profesionala

Ciprian A., 30 de ani, e un tânăr ce ne-a surprins cu al său curaj de a nu sta într-un loc în care nu se regăsește și nu mai este provocat. Experiența lui de muncă este una diversificată, din care a învățat multe lucruri noi. Toate acestea cumulate l-au adus în punctul în care se află astăzi, mai exact în vânzări. Spune că atunci când vrei să faci o schimbare în carieră, e important să-ți răspunzi onest la întrebarea „De ce îți dorești schimbarea?”. Răspunsul este menit să te sprijine atunci când vei călca pe un tărâm nou. 

 

Povestește-ne mai multe despre experiența ta profesională.

Am făcut schimbări profesionale bazate pe circumstanțe, nu am avut o traiectorie clară în minte de la început de carieră. Înainte să ajung în domeniul vânzărilor, unde lucrez de mai bine de doi ani, am activat timp de trei ani într-o companie de cercetare de piață. Între cele două joburi, am mai încercat și alte roluri pe o perioadă mai scurtă de timp, dar mi-am dat seama destul de repede că nu sunt potrivite pentru mine. 

 

Ce te-a făcut să înțelegi că ai nevoie de o schimbare?

Funcționez mai bine atunci când îmi setez obiective clare: la început mi-am dat seama că trebuie să fac o schimbare, când nu îmi mai ajungeau resursele financiare. Am început să aplic la diverse joburi, deoarece consideram că nu sunt plătit pe măsura potențialului meu. Ulterior, am ajuns la joburi remunerate mai bine, dar mi-am dat seama că activitatea pe care o desfășor nu îmi place. Așa că am căutat un job bine plătit, dar la care să-mi placă ceea ce fac. Așa am ajuns în vânzări.

 

Cum a fost pentru tine această tranziție?

Nu a fost una ușoară, asta e clar. Având niște schimbări profesionale bazate mai mult pe circumstanțe, niciun job nu semăna cu celălalt și de fiecare dată simțeam că o iau de la zero. Până am ajuns în vânzări, domeniu cu care simt că mă potrivesc. Totuși nici aici nu am fost lipsit de provocări, cea mai mare fiind lipsa de seriozitate a multor persoane cu care intram în contact la început de drum. Acest aspect îmi afecta rezultatele, cifrele și, implicit, bonusul.

 

Pe parcursul schimbării ai regretat decizia?

Nu am regretat nicio clipă, nici măcar în lunile când nu mi-am atins targetul, iar salariul pentru luna respectivă era cu un procent semnificativ sub salariul de la jobul precedent. Mi-a plăcut întotdeauna ideea de job de teren și asta m-a convins că este domeniul potrivit pentru mine.

 

Ce sfaturi ai oferi unei persoane care vrea să facă o schimbare, dar nu are curaj?

În primul rând, e important să-și caute „De ce-ul?”. Să-și răspundă onest la întrebarea: „De ce vreau să fac o schimbare?”. Motivele principale ale dorinței de schimbare sunt de cele mai multe ori aceleași, lipsa motivației financiare, plafonarea la job, lipsa oportunităților de dezvoltare, o relație deficitară cu managerul sau colegii. În niciuna dintre aceste situații nu mai este cazul să stea pe gânduri, ci trebuie să ia atitudine. Fiecare zi pe care o petreci într-un loc de munca în care nu mai ești fericit este o zi pierdută. 

 

Ce rol are curajul atunci când vine vorba despre schimbare?

Faptul că multe persoane nu-și doresc schimbări, nu ține de lipsa de curaj, ci mai degrabă este din cauza capcanei create de zona de confort. Mai este vorba și despre lipsa de asumare. E mai ușor să spui că nu ai curaj decât să îți asumi faptul că nu vrei să ieși din zona de confort. 

 

Cât de important este să experimentezi mai multe domenii de activitate? 

Niciodată nu vei ști ce ți se potrivește și vei trăi într-o realitate limitată, dacă nu experimentezi mai multe domenii de activitate. Riști să rămâi blocat într-un loc, crezând că doar acesta poate fi viitorul tău. Schimbările sunt absolut necesare, mai ales pentru că odată cu trecerea timpului avem așteptări mai mari, ne dorim un salariu mai bun, colegi ce ne pot deveni prieteni și poate chiar un echilibru mai bun între viața personală și job. 

Din păcate, trăim într-o țara în care nu suntem neapărat încurajați să experimentăm diverse domenii de activitatea, mai ales dacă nu mai suntem la început de carieră. Chiar și așa, cunosc oameni care au făcut schimbări importante și la 30 de ani. Din nou, este vorba despre asumare. 

Aș încuraja oamenii, de asemenea, să-și facă un test de personalitate. Dacă răspunzi sincer la întrebări, pe baza acestui test îți vei afla tipul de personalitate și mai multe despre tine, inclusiv domenii de activitate în care te-ai potrivi.

 

De la Marketing la domeniul naval

schimbare

Poate cea mai neobișnuită reconversie profesionala am identificat-o în situația Raminei D., (32 de ani). După șase ani de experiență într-o companie de Marketing s-a orientat spre domeniul naval. Spune că nici ea nu se gândea că traseul ei profesional va lua o astfel de întorsătură, dar a fost deschisă atunci când oportunitatea a apărut. Desigur, a ajutat-o și facultate de inginerie pe care o absolvise cu ani în urmă și pe care o lăsase demult uitării.

 

Povestește-ne mai multe de traseul tău profesional.

M-am angajat pentru prima dată în timpul facultății într-o companie mică, în cadrul departamentului financiar, unde mi-am aprofundat cunoștințele dobândite în cadrul liceului economic pe care l-am urmat. Domeniul companiei era marketing și publicitate, atunci am fost atrasă de această arie de activitate. Drept urmare am început să mă implic și eu în proiecte alături de ai mei colegi. Pe parcurs am absolvit mai multe cursuri de formare de project management și odată cu acestea am preluat primul meu proiect de sine stătător. 

Am dus proiectul până la bun sfârșit, dar a fost și momentul în care mi-am dat seama că mi-am îndeplinit misiunea în acest domeniu și că aș vrea un job mai provocator. Și pentru că absolvisem Universitatea Politehnica din București am decis că este timpul să fructific anii petrecuți pe băncile facultății și am hotărât să pornesc de la zero într-o companie din domeniul ingineriei navale.

 

Cum a fost pentru tine această tranziție?

Perioada de început a fost destul de dificilă, deoarece noul job a solicitat și o relocare într-un alt oraș, iar domeniul de activitate era total diferit față de ce făceam până în acel moment.

Cu mult efort și studiu individual în afara orelor de muncă am reușit să mă aliniez într-o perioadă destul de scurtă la standardul așteptat pentru poziția mea.

Provocările au fost legate de noul mediu de lucru, noii colegi, abordările diferite conform tipului de proiect, comunicarea predominant în limba engleză și nevoia de a învăța diverse softuri inginerești. 

 

Pe parcursul schimbării ai regretat decizia? 

Nu. După doi ani și jumătate de muncă în acest domeniu pot spune că este rolul în care mă regăsesc în totalitate și care nu mă lasă să mă plictisesc nicio clipă, datorită provocărilor zilnice pe care trebuie să le soluționez. 

 

Cum ai fost sprijinită de noua companie pe parcursul procesului de onboarding?

Acomodarea a fost relativ ușoară, iar onboarding-ul a constat în familiarizarea cu activitatea companiei, dar și un training pe o perioadă de o lună. Ulterior, am început munca efectivă, primind constant suportul și feedback-ul colegilor și managerului.

 

Ce sfaturi ai oferi unei persoane care vrea să facă o schimbare?

Orice schimbare implică un efort, dar acel efort este răsplătit cu dezvoltare personală și profesională, șansa de a te redescoperi și de a face ceea ce-ți place. 

 

Cât de important este să experimentezi mai multe domenii de activitate și de ce?

Sunt importante mai ales la începutul carierei, când încă nu-ți dai seama la ce ești bun, ce-ți place și în ce mediu ți-ai dori să lucrezi. Schimbările te ajută să acumulezi experiență, să descoperi unde te regăsești și să alegi un domeniu pe care apoi să-l aprofundezi.

 

 

Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg

reconversie profesionala

Maria H., în vârstă de 28 de ani, este absolventa facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori. A decis să se angajeze pentru prima dată în domeniul în care se specializase în timpul studiilor, în scurt timp însă și-a dat seama că nu i se potrivește. A lucrat într-un departament financiar, iar apoi pe un rol de secretară în cadrul Ambasadei Republicii Kazahstan. Iar anul trecut, chiar în plină pandemie a decis că experiențele prin care a trecut nu se pliază pe așteptările și obiectivele ei personale. Astăzi lucrează într-o companie de IT,  pe o poziție de technical support. Este pasionată de experimente, încearcă să guste din toate și spune că ori de câte ori va simți că nu se află în locul potrivit nu va sta prea mult pe gânduri. Singurul lucru pe care l-ar schimba dacă ar putea urca în mașina timpului este să facă lucrurile cu mai mult curaj și încredere în destinația în care urmează să ajungă.

 

Povestește-ne mai multe despre experiența ta profesională. 

În anul 2014, în anul doi de facultate, ca orice student dornic să experimenteze am plecat în SUA. Aceasta a fost prima mea experiența de muncă. Recomand tuturor studenților să profite de astfel de oportunități pe care le pot accesa în timpul facultății. 

Primul meu job, după reîntoarcerea din State, a fost de asistent contabil. Am avut noroc de colegi prietenoși și un mentor nemaipomenit. M-au ajutat să învăț și să înțeleg mai multe despre contabilitatea financiară și de gestiune. Iar cel mai important, acolo am descoperit că nu este domeniul în care mă văd și peste ani. 

Apoi, am lucrat pe o poziție de secretară în cadrul Ambasadei Republicii Kazahstan. Aceasta experiența a mai durat timp de trei ani și nu a fost deloc ușoară. După care am decis să mai plec pentru o vară în SUA, iar la întoarcere mi-am încercat abilitățile de freelancer. 

Toate aceste experiențe m-au adus mai aproape de ceea ce fac astăzi, mai exact activez într-o companie de software, pe o poziție de technical support. 

 

Cum ți-ai dat seama că e momentul să faci o schimbare?

Schimbările din viața mea sunt destul de dese, cred că se poate observa, iar eu am considerat întotdeauna că doar așa pot aduce mai multă culoare vieții. 

 

Cum a fost pentru tine această tranziție?

M-am adaptat destul de ușor, dar sigur a durat ceva timp să mă integrez în noua echipă, noul birou și noul domeniu de activitatea. Primele trei luni au fost mai dificile pentru că aveam de acumulat un volum mare de informație. Dar m-am adaptat destul de rapid inclusiv datorită colegilor mei foarte receptivi și care întotdeauna au fost și sunt gata să-mi sară în ajutor.

 

Ce sfaturi ai oferi unei persoane care vrea să facă o schimbare în carieră?

Le-aș spune să prindă mai mult curaj. Mi-am schimbat jobul în luna august anul trecut, în plină pandemie, iar asta demonstrează că indiferent de contextul în care te afli, schimbarea e posibilă. Așa că dacă-ți dorești cu adevărat o schimbare just do it! 

 

Ești mulțumită de decizia pe care ai luat-o în privința carierei tale?

Acest job a fost un pas înainte pe plan financiar, dar îmi oferă și diverse oportunități de avansare. În momentul de față țintesc o promovare, desigur după ce voi acumula experiența necesară. În ultimul an investesc foarte mult în dezvoltarea mea personală și încerc să înțeleg cu adevărat care este predestinarea mea și ce aș putea face astfel încât să-mi aducă plăcere, bani, dar prin care să fiu utilă celor din jur. Momentan, mă simt în locul potrivit, dar lucrurile se schimbă de la o zi la alta și nu aș putea spune spre ce destinație mă va duce viitorul.

 

Cât de important este să experimentezi mai multe domenii de activitate și de ce?

Schimbările sunt foarte importante pentru a evolua, dar depinde de personalitatea fiecăruia în parte. Cunosc oameni care lucrează în același rol de mai mulți ani și sunt împliniți cu jobul lor. Totuși, consider că e bine să faci schimbări, căci ai ocazia să cunoști oameni noi, de la care poți învăța multe lucruri utile pentru traseul tău profesional. 

 

Ți-a plăcut articolul despre schimbare în carieră? Citește și: 

Șase întrebări la care ar trebui să răspundă CV-ul tău

Cum primesc recomandări de joburi noi potrivite pentru mine?

Abilități care nu ar trebui să-ți lipsească în perioada de probă 

A fost util articolul? 4

Leave a Reply