• 4 Oct. 2021
  • 3 min

Ce faci dacă întârzii la interviul de angajare

interviul de angajare
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Pe lângă impresia negativă pe care o poți lăsa atunci când întârzii la interviul de angajare, se poate întâmpla chiar să ratezi întâlnirea dacă nu acorzi importanță acestui fapt și nu încerci să repari greșeala care se poate întâmpla oricui.

Îți punem la dispoziție câteva metode de abordare care ar putea să te ajute să salvezi situația. 

Întârzierile la interviu nu prea sunt tolerate de către recrutori, în special cele care depășesc sfertul academic. După mai mult de 15 minute, scuzele sunt mai greu de acceptat, iar interviul poate fi compromis. Cu toate acestea, situațiile excepționale se pot întâmpla oricui și oricând.

Pentru început, trebuie să știi că întârzierea la interviu poate fi interpretată de angajator în numeroase moduri: lipsă de respect și profesionalism, dezinteres, o slabă motivație, incapacitatea de a anticipa situațiile neprevăzute șamd. Iată ce trebuie să faci ca să eviți să lași o impresie total greșită angajatorului.

 

Cum ar trebui să anunț că întârzii la interviul de angajare?

Prima regulă pentru a nu obține o bilă neagră din partea recrutorului, este să anunți imediat ce, conform calculelor tale, îți dai seama că nu te vei încadra în timp. O poți face prin orice mijloc pe care îl ai la dispoziție, fie că este vorba despre un sms, un telefon, e-mail sau, în cazul în care nu ai un contact direct, poți suna la recepția companiei și să transmiți persoanei cu care ai stabilit interviul că vei întârzia. Important este ca aceasta să fie informată cât mai repede. În al doilea rând, în momentul în care anunți că întârzii, fii sincer și estimează corect durata. Este mai bine să spui că întârzii 20 minute dacă este cazul, decât să-l lași pe angajator să spere că vei ajunge în 5 minute.

 

Mai am șanse dacă întârzii o oră la interviul de angajare?

În cazul unei întârzieri serioase, mulți candidați sunt tentați să renunțe la interviu, crezând că nu mai au nicio șansă. Nu este un demers potrivit, nu ar trebui să-ți epuizezi șansele, ci să lași angajatorul să decide. Prezintă-te la interviu chiar și după o oră, cel puțin pentru a încerca să reprogramezi întâlnirea. Astfel, vei da dovadă de interes și de implicare. Într-o astfel de situație, ar fi bine să accepți data sau ora propusă de angajator. 

 

Trebuie să spun motivul întârzierii?

Precum în cazul oricărei întârzieri, scuzele sunt necesare. Cu toate acestea, angajatorii văd diferit problema: unii consideră că nu are rost ca un candidat să se scuze, pentru că oricum este vinovat că nu și-a luat măsuri pentru situațiile neprevăzute. Alții susțin că totul depinde de scuză: un incident în trafic, de exemplu, i se poate întâmpla oricui. Prin urmare, și înțelegerea situației în care te afli depinde de angajator.

 

Cum gestionez timpul rămas?

Dacă ai întârziat și totuși ești primit la interviul de angajare, este posibil ca responsabilul de recrutare să-ți acorde mai puțin timp decât celorlalți candidați. Încearcă de la început să afli cât timp ai la dispoziție și care sunt aspectele din CV pe care e nevoie să insiști.

Poți reuși la un interviu și în situația în care ai întârziat, dacă știi cum să gestionezi acest aspect. Ideal este însă să eviți să întârzii, pentru ca demersul tău să pornească cu dreptul.

Nu e ușor să-ți găsești un loc de muncă. O mulțime de interviuri offline sau online, vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu locurile de muncă potrivite pentru tine pe eJobs.ro! De partea ta rămâne să-ți organizezi timpul astfel încât să ajungi la discuții la timp. Iar dacă nu reușești să faci asta, acum știi cum să gestionezi o astfel de situație. Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul despre ce să faci dacă întârzii la interviul de angajare? Citește și:

Cum să fii eficient în căutarea unui job în IT

Care sunt îndatoririle și responsabilitățile unui agent de pază

Scrisoare de intenție – 5 modele din care merită să te inspiri

A fost util articolul? 0
angajareinterviul de angajaresansele de angajare

Leave a Reply