• 1 Oct. 2021
 • 2 min

Care sunt îndatoririle și responsabilitățile unui agent de pază

Care sunt îndatoririle și responsabilitățile unui agent de pază
Autor
Avatar
Diana Mărășoiu Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrar... Arată mai mult

Jobul de agent de paza este adeseori greșit înțeles, el fiind mult mai mult decât un simplu angajat care stă într-un anumit loc în uniformă.

Agenții de pază au numeroase atribuții și responsabilități care variază în funcție de mărimea companiei și de tipul de afacere pentru care lucrează, iar unele dintre acestea includ:

 • asigurarea siguranței la locul de muncă;
 • prevenirea furtului prin monitorizarea activității în zonele publice;
 • acordarea de asistență în caz de urgență sau situații medicale;
 • asigurarea ordinii.

Un agent de paza are misiunea de a proteja publicul și de a menține ordinea și pentru a aplica regulile și legile. El patrulează proprietăți precum școli, mall-uri și alte locuri cu scopul de prevenire a criminalității. El este, de asemenea, responsabil pentru controlul participanților la concerte sau evenimente sportive, astfel încât să poată proteja oamenii de potențialele daune. Un agent de paza are adeseori un job solicitant, care îl pune uneori în situații dificile în care poate intra în contact cu persoane care vor încălca legea.

Dacă te tentează să aplici la una dintre pozițiile de agent de paza scoase la bătaie pe eJobs, atunci acest articol îți va oferi o idee despre îndatoririle acestuia, dar și despre beneficiile de care se poate bucura:

Salariul tipic pentru un agent de paza depinde de industrie, de nivelul de experiență al acestuia și de orașul unde se află respectivul loc de muncă. Conform Salario, comparatorul de venituri lansat de eJobs România, salariu mediu pe această poziție este de 2.000 de lei, la această sumă adăugându-se în unele cazuri spor de vechime, tichete de masă, premii și bonusuri ocazionale (primă de vacanță, de sărbători, etc.), pachete medicale, discount-uri la produsele companiei, decontarea transportului. Atestatul de agent de paza este necesar, dar în majoritatea cazurilor el poate fi obținut și în cadrul companiei.

Un job de agent de paza poate reprezenta și o modalitate de a câștiga venituri suplimentare, pentru că există astfel de poziții și cu jumătate de normă. Deoarece acești profesioniști sunt necesari de obicei în permanență, acest lucru îți permite să lucrezi în ture și să fii în paralel angajat sau să urmezi anumite cursuri.

 

Ce abilități sunt necesare în cazul unui agent de paza:

 • Să fie capabil să comunice eficient verbal și în scris
 • Să fie capabil să ia decizii rapide și să gândească critic
 • Să fie atent cu persoanele pe care le întâlnește în timpul jobului său
 • Să aibă cunoștințe despre legile și reglementările în vigoare din domeniul securității
 • Să lucreze bine atât independent, cât și în echipă

 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, pozițiile de agent de paza reprezintă o alegere excelentă, deoarece mereu va exista o cerință crescută pe piața de recrutare pentru ele. Până la urmă, ori de câte ori se deschide un nou business, afacerea respectivă va trebui să angajeze și agenți de pază pentru a asigura siguranța proprietății lor, a clienților și a angajaților. Acesta este și motivul pentru care vei avea multe opțiuni la alegere dacă te decizi să începi o carieră ca agent de paza. În plus, o carieră în domeniu îți oferă posibilitatea de a-ți folosi multe dintre abilitățile tale naturale. De la forță, rezistență fizică și agilitate, până la gândirea rațională, aptitudinile tale pot fi pe deplin valorificate în cadrul acestui rol.

 

Ți-a plăcut acest articol despre îndatoririle și responsabilitățile agenților de pază? Citește și:

Cauți un job, dar nu ai o calificare? Iată unde te poți angaja acum

20 de lecții despre succes

Mituri despre negociere care te împiedică să crești profesional

A fost util articolul? 17
agent de pazaresponsabilitati agent de paza
 • AvatarBangaci Georgel Florinel zice

  Am atestat de agent Securitate ,liceul terminat la zi ,diploma de bacalaureat ,54 de ani , actualmente lucrez că și agent de paza dar as dori un alt post cu un salariu mai mare decât cel minim pe economie.Ofer seriozitate punctualitate,și asociatul cu ,colegii

 • AvatarSorin zice

  Buna ziua lucrez de 20 ani că agent paza că un agent de paza sa execute paza prima oara trebuie sa se păzească pe sine însuși în sensul că trebuie să observe și persoanele cu care interacționează des deci lucrul cu oamenii este cel mai greu lucru în sensul de munca servici

Leave a Reply