Când găsești acel anunț de job care simți că ți se potrivește, poate cea mai mare tentație este să aplici imediat, cu un CV general. De regulă, nu ai prea mult timp să-l actualizezi, însă sunt câteva modificări pe care le poți face în numai 10 minute.
Contează să găsești un template de CV ușor de completat, cum este cel prezent pe eJobs.ro – unde ești și ghidat pentru a menționa acele informații care sunt relevante pentru angajatori. Odată ce ai ales formatul potrivit, în doar câteva minute poți face și aceste actualizări care te vor ajuta să faci diferența în recrutare.
Oricât de bine realizat ar fi CV-ul tău în cuprinsul său, ia în calcul faptul că recrutorii vor da o căutare după numele jobului sau după o specializare, atunci când vor dori să identifice candidatul potrivit în baza de date sau pe platformele de joburi. De aceea este important să-ți faci CV-ul ușor de găsit, adăugând, imediat după numele tău, și numele jobului tău actual (având totuși grijă să nu fie foarte specific), sau calificarea ta. Pentru a te asigura că faci alegerea corectă, poți intra pe eJobs.ro, pentru a vedea dacă găsești denumiri similare cu cea pe care o deții tu și care sunt cele mai folosite de angajatori pentru a descrie activitatea ta. Alege o denumire cunoscută, care arată clar ceea ce faci.
Este primul text pe care recrutorul îl citește despre tine și cel care poate convinge sau nu să continue parcurgerea CV-ului. Asigură-te că prezinți, în descriere, motivația ta pentru a lucra într-o anumită companie, pe un anumit post, experiența și abilitățile care te califică pentru jobul la care aplici, precum și cum poți contribui la dezvoltarea companiei. Descrierea nu ar trebui să aibă mai mult de 3 fraze, cuvintele alese ar trebui să fie convingătoare și să transmită un mesaj puternic.
Dacă ai aplicat pentru un job care solicită multe competențe tehnice, poate unele mai rar întâlnite, gândește-te că recrutorul va fi nerăbdător să le identifice cât mai repede în CV. De regulă rubrica Abilități este poziționată după Studii în template-urile de CV-uri, însă nu va fi greșit să menționezi competențele tale în rubrica Experiență, chiar la început. Optează pentru această variantă, mai ales dacă în ultimul timp ai deprins abilități noi sau dacă ai abilități care se potrivesc cu cele menționate în descrierea jobului. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți oferi și scurte exemple, care demonstrează că ai avut ocazia de a te confrunta cu diferite situații în plan profesional și ai deprins o anumită ușurință în lucrul cu anumite programe sau tehnologii.
Când îți analizează CV-ul recrutorii sunt atenți să identifice acele cuvinte pe care le folosesc și ei în descrierea jobului. Poate fi vorba despre studii, ani de experiență, abilități, limbi străine cunoscute. Sau folosesc sisteme automate pentru a identifica dacă CV-ul tău se potrivește cu cerințele din anunț. Prin urmare, este important să ții cont de această tehnică și să actualizezi CV-ul, folosind aceeași exprimare ca recrutorii. Desigur cuvintele alese ar trebui să se potrivească experienței tale și să se încadreze în mod natural în fraze. Nu e obligatoriu să le folosești pe toate din descrierea jobului, ci doar pe acelea pe care le poți susține și prin exemple.
Mai ai doar 2-3 minute și ar trebui să închizi CV-ul și să aplici? Aruncă o privire asupra verbelor folosite în Experiență și analizează dacă acestea sunt descriptive sau active. În loc de „am fost responsabil de…” sau „am făcut”, poți începe frazele cu verbe care au mai mult impact în a convinge recrutorul, precum: „am realizat”, „am rezolvat”, „am îmbunătățit”, „am crescut”, „am lansat”, „am câștigat”. Recrutorii vor vrea să vadă că ai avut inițiativa de a porni de la o idee sau de la un obiectiv și ai realizat ceva în stilul tău, mai degrabă decât să fi executat un plan deja decis. Astfel au o perspectivă despre realizările tale la viitorul job.
Ca să-ți fie mai ușoară tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu locurile de muncă potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!