• 13 Oct. 2022
  • 10 min

Curajul de a îndrăzni mai mult în carieră

curajul

Trebuie să recunoaștem că cele mai plăcute momente în echipa eJobs sunt brainstorming-urile, în care vorbim despre sursele noastre de inspirație și despre cine am adăugat pe lista noastră de following în ultimul timp. Poate că și tu ai oameni pe care îi admiri pentru curajul lor: sportivi, actori, lideri în diferite industrii. Cum e firesc, ai petrecut ceva timp pe paginile lor în social media sau ai căutat cursuri în cadrul cărora să înveți puțin din secretul meseriilor lor.

Dar te-ai întrebat de ce îi urmezi și mai ales, de ce ai nevoie pentru a face un salt curajos în carieră? Acela de a trece din rolul în care nu vezi practic decât universul tău în rolul de lider, în care te dezvolți mult ca om și ca profesionist. 

Georgiana, Mircea și Raluca au acceptat provocarea de a face acest salt curajos în cariera lor la eJobs. Au în palmares mulți ani de lucru în recrutare, design sau content marketing și o propunere care a venit cumva firesc, aceea de a fi lideri pentru echipele lor. Când îi întrebi cum au ajuns aici și cum își motivează oamenii să-i urmeze, îți vor spune că nu au prea mult timp să se gândească, ci să construiască baza relației lor cu echipa: încrederea. Sunt transparenți și sinceri cu oamenii lor, și cu această abordare, au câștigat încrederea celorlalți.

Cum au trecut de temerile firești unui nou început, ce fac concret când trebuie să-și asume riscuri și cum insuflă curajul oamenilor din echipele lor? Despre toate aceste provocări normale povestim alături de o parte dintre liderii din echipa eJobs, în cele ce urmează. 

 

 

Georgiana Uzun - Talent Development Manager Skilld

 

Georgiana Uzun – Talent Development Manager Skilld

Georgiana a venit în echipa eJobs cu experiență atât pe partea de recrutare, cât și pe partea de leadership, acumulată în cadrul unor companii internaționale. De 9 luni este Team Leaderul echipei Skilld, un proiect nou marca eJobs, în care a crezut și pe care are curajul de a-l duce mai departe. Este animată de misiunea sa de a oferi angajatorilor nu numai talente cheie într-un timp record, ci și insight-uri prețioase despre piața muncii, iar entuziasmul său îl transmite zilnic și echipei sale, alături de valori precum pasiunea, curiozitatea, dorința de a învăța și de a valorifica fiecare oportunitate. Despre trăsăturile au contribuit la calificarea sa pentru rolul de lider, dar și despre cât de important este curajul în cultura eJobs, Georgiana ne povestește în cele ce urmează.

 

Ce trăsături consideri că te-au ajutat să devii lider pentru echipa ta?

Parcursul meu profesional a început și este susținut de pasiunea pentru recrutare. Sunt un ambasador al curiozității, al deschiderii către nou și m-am asigurat că aduc vizibilitate și o înțelegere corectă a pieței, atât de efervescentă în ultimii ani. Am valorificat fiecare oportunitate de a învăța, de a mă expune situațiilor neobișnuite, de a primi informații și de a asculta experiențele oamenilor alături de care am colaborat, încercând să-i conduc către următorii pași pe care și-i doreau să-i facă în carieră. Rolul de lider pentru echipa Skilld, din cadrul eJobs, a venit cumva natural, pasiunea pentru a cunoaște oameni și pentru a crea relații sănătoase cu aceștia se reflectă și în relația pe care o am cu echipa mea.

 

Cum ai defini relația cu oamenii din echipa ta?

Zilnic fac un exercițiu, acela de a-mi traduce cunoștințele, deschiderea către oameni și experiența în energie și direcție pentru ei. Doar împreună am reușit să creăm un spațiu pentru discuții deschise (uneori contradictorii), unde ne-am putut cunoaște într-un mod autentic. Cred că este o relație pe care am început-o de la nivelul reacțiilor, dar am dezvoltat-o către găsirea de soluții și sharing. Ceea ce cunoaștem fiecare dintre noi, devine cu adevărat valoros, atunci când îi ajută și îi dezvoltă și pe ceilalți.

 

Cât de mult este apreciat curajul în cultura eJobs?

eJobs este un laborator de experiențe profesionale, unde, nu de puține ori, ideile și inițiativele angajaților se transformă în proiecte de succes pentru noi și pentru clienții noștri. Atunci când primim încredere, resurse și contextul de a încerca (și uneori de a greși), toți putem deveni curajoși.

 

Care au fost riscurile pe care ți le-ai asumat până acum, din poziția de lider?

Formarea unei echipe noi implica riscuri. Iar atunci când echipa este parte a unui produs nou, așa cum este Skilld, recrutarea oamenilor este esențială. La fel de important este să înțelegem că experiența și cunoștințele recrutorilor trebuie completate cu motivația lor, cu adaptabilitate, pasiunea pentru ceea ce fac și cu reziliență, iar acestea din urma pot fi riscante pe parcursul dezvoltării unei echipe și a unui produs nou. 

 

Ce i-ai povesti celui mai bun prieten din experiența ta de lider în eJobs?

Este un mediul de lucru, exact așa cum mi-a fost prezentat la interviu: deschis și creativ, cu un „work-life balance” real, cu o cultură construită pe respect (fata de angajați și clienți). Rolul meu că lider este să dezvolt relația dintre oamenii din echipa mea, urmând aceleași valori: colaborare, respect, dinamism.

 

Mircea Iancu - Head of User Experience & Design

 

Mircea Iancu – Head of User Experience & Design

Mircea s-a alăturat echipei eJobs în 2017, în rolul de designer, fiind responsabil de redesenarea zonei pentru candidați în platforma eJobs. Determinarea, curiozitatea, gândirea strategică, dar și faptul că încă de la început și-a construit o relație apropiată cu ai săi colegi au contat mult în momentul în care echipa de Product a avut nevoie de un nou lider. Propunerea a venit în 2019, oarecum pe neașteptate și a avut curajul să spună Da la scurt timp. Despre provocarea de a trece de la a investi în succesul personal la a investi în succesul echipei, despre temeri, dar și despre curajul de a-și motiva echipa să îndrăznească mai mult, Mircea ne povestește în continuare.  

 

Povestește-ne despre parcursul tău în eJobs. Cum ai evoluat profesional?

Parcursul meu în eJobs a început în urmă cu 5 ani, când m-am alăturat echipei de Product, în rolul de User Experience Designer. Am acceptat această provocare în primul rând pentru că eram foarte curios să văd ce se află în spatele unei platforme de recrutare și, în al doilea rând, pentru că urma să lucrez într-o echipă multidisciplinară (colegi cu experiență în Visual Design, User Experience și Research), de la care puteam să învăț atât de multe lucruri. Prima parte a acestui parcurs l-am petrecut redesenând practic complet toata zona pentru candidați a platformei eJobs, zonă care este acum live. 

Schimbarea majoră pe plan profesional s-a întâmplat în 2019, când lead-ul de la vremea respectivă mi-a propus să preiau eu echipă, întrucât urma să plece, tocmai acceptase o nouă provocare pe plan profesional. Propunerea a venit într-o zi de vineri, iar răspunsul meu nu a venit pe loc. Nu a fost o decizie ușor de luat pentru nu aveam deloc experiență în zona management, dar, la scurt timp, am acceptat provocarea.

Din acel moment dinamica de lucru s-a schimbat radical pentru mine: succesul meu nu a mai fost definit doar de abilitățile mele tehnice / profesionale sau de „micile victorii” ale proiectelor la care lucram. Succesul meu acum era definit de succesul echipei, de interacțiunile dintre membrii echipei, de modul și viteza cu care ai mei colegi cresc din punct de vedere profesional. Nu mai sunt responsabil doar pentru succesul meu profesional, ci și pentru succesul profesional al celorlalți membrii din echipă.

 

Cât de mult este apreciat curajul în cultura eJobs?

Curajul este pus pe primul loc în eJobs. Nu este doar o idee pe care o împingem doar în campaniile noastre de brand. Credem cu tărie că toate inițiativele și direcțiile mișto vin dintr-o abordare îndrăzneață și toți cei care lucrăm la eJobs suntem încurajați să îndrăznim mai mult și să ieșim din zona de confort.

 

Ce lider îți este model? Pentru ce îl admiri?

Cred că în continuare oamenii pe care îi admir cei mai mult, sunt cei care m-au format în domeniul în zona aceasta, de User Experience și Product Design. Și aici am să menționez două persoane. Unul dintre ei, a fost chiar lead-ul echipei.

Am apreciat încrederea pe care mi-a acordat-o atunci când mi-a propus să mă alătur echipei lui, în rolul de Junior UX și am admirat întotdeauna capacitatea lui de a coordona o echipă formată din 9 designeri, punând întotdeauna accent pe dezvoltarea noastră.

A doua persoană care a avut impact asupra parcursului meu profesional a fost mentorul care mi-a fost asignat. De la el am învățat probabil cele mai multe lucruri. M-a inspirat etica profesională de care a dat dovadă, dar și modul de abordare a oricărui challenge de care ne loveam. Chiar și după atâta timp, încă păstrăm legătura și mai dezbatem de câte ori avem ocazia aspecte din zonele profesionale.

 

Care au fost riscurile pe care ți le-ai asumat până acum, din poziția de lider? 

Cred că unul din riscurile pe care mi le-am asumat din poziția de lider a fost chiar faptul că am acceptat să preiau și să conduc echipa de Product. Pentru ca totul s-a întâmplat foarte repede, îmi era teamă de reacția colegilor pentru că mă așteptam ca, involuntar, să mă privească altfel, iar relațiile și interacțiunile dintre noi să se schimbe brusc. Perioada de tranziție a fost relativ scurtă, dar cred că am reușit să ne aliniem și ne obișnuim să lucrăm în noua formulă foarte repede.

Un alt risc pe care mi l-am asumat atât eu, cât și echipa pe care o conduc, a fost direcția în care am mers cu platforma nouă pentru candidați, platformă care nu mai fusese modificată substanțial de foarte mult timp. A fost un proces de lungă durată, cu multe iterații, user testing și dezvoltare, dar care, la final, a meritat pentru că a fost primit foarte bine de către utilizatori. Fundația pe care putem construi acum noi feature-uri este una solidă.

 

Cum îți determini colegii să adopte un mindset curajos și să-și depășească fricile?

În ultimii doi ani ne-am bucurat poate excesiv de lucrul de acasă, însă acesta nu a adus doar beneficii. Simt că noi, designerii, am avut de pierdut pe zona asta de interacțiune cu cei din jurul nostru și implicit am pierdut puțin încrederea în noi și în capacitatea de încerca lucruri noi.

Din punctul meu de vedere, una din cele mai importante calități pe care orice designer o posedă este curiozitatea. Îmi doresc ca oamenii din echipa mea să fie curioși, să exploreze, să interactioneze cu cei din jur, nu doar în ședințe video programate. Să consume content care să îi ajute să înțeleagă mai bine trendurile actuale, să înțeleagă mai bine contextul candidaților, dar și al angajatorilor.

Îmi încurajez colegii să fie curioși și să nu se limiteze la prima soluție care le vine în minte. Îi încurajez să preia ei inițiativa și să organizeze grupuri de discuții, când vine vorba de task-uri și de sesiuni de brainstorming.

 

Raluca Dumitra - Head of Marketing eJobs

 

Raluca Dumitra – Head of Marketing

Raluca s-a alăturat echipei eJobs în 2017, pe poziția de Chief Content Editor, rol din cadrul căruia a planificat atent și a lansat revista We Are HR, a creat o strategie coerentă de comunicare atât pentru publicul B2B, cât și pentru publicul B2C. Implicarea, dar și pasiunea pentru a da formă unor campanii curajoase de marketing, punând în valoare, personalitatea și atuurile fiecărui coleg, au contribuit la următorul rol în cariera sa, cel de lider al echipei de marketing. Despre ce înseamnă să ai curaj din postura de lider, dar și despre cele mai îndrăznețe decizii pe care le-a luat în cadrul eJobs, Raluca ne povestește în cele ce urmează.

Povestește-ne despre parcursul tău în eJobs. Cum ai evoluat profesional?

M-am alăturat echipei acum 5 ani și puțin, cu misiunea curajoasă de a crea o strategie de conținut coerentă atât pe B2B, cât și pe B2C, care să urmeze obiectivele de marketing eJobs. A fost o perioadă frumoasă, căci am avut libertatea să gândesc și să construiesc multe lucruri de la zero, strategie, brand, echipă. De mai bine de 2 ani am schimbat și rolul și conduc acum departamentul de marketing. Iar echipa a crescut frumos în ultimii ani, ajungând la 11 oameni și e în cea mai bună formă a sa. Am atins, zic eu, un nivel foarte sănătos de maturitate, autonomie și responsabilitate, la care se adaugă coloana vertebrală, element esențial la noi, și personalități foarte mișto. Nu doar că lucrăm bine împreună și fiecare e profesionist bun pe aria lui de expertiză, dar ne și place să fim unii pe lângă alții, iar ăsta e un lucru rar.

 

Cum îți determini colegii să adopte un mindset curajos și să-și depășească fricile?

Încercând să fac eu asta în primul rând, deși nu-mi vine mereu ușor. Cred foarte mult în leadership-ul prin exemplu, nu cred că poți avea pretenția de la echipa ta să facă ceva dacă nu faci și tu același lucru. Și am văzut chiar pe pielea mea cât se mult se pot schimba cultura organizațională, atitudinea, direcția, mindset-ul, echipa, tot în funcție de direcțiile pe care le trasează un om. E fascinant să vezi cum o întreagă și enormă echipă se poate întoarce la 180 de grade, desigur în timp, în funcție de ceea ce vede și primește de la lider. eJobs are o cultură foarte transparentă și încerc să aduc asta și la nivel de departament. Literalmente, cred că e unul dintre cei mai mișto angajatori din România, iar asta se datorează în primul rând oamenilor. În departament, încercăm să avem discuții la cald. Desigur, avem și întâlniri regulamentare 1:1, o dată la 3 luni, însă cea mai mare parte a feedback-ului o dau și o primesc punctual, atunci când se întâmplă. Cred foarte mult în încredere în orice fel de relații, nu numai la job. Nu cred că poți avea relații sănătoase, de niciun fel, fără să ai încredere reciprocă. La asta lucrez zi de zi, e un proces care nu se termină niciodată. Căci încrederea se câștigă uneori greu și se poate pierde într-o secundă.

 

echipa marketing eJobs

O parte din echipa eJobs într-o zi de lucru out-of-office 🙂


Ce înseamnă să ai curaj când ești lider? 

Principalul lucru pe care-l caut eu, când recrutez, e curiozitatea. Mă sperie oamenii care nu au curajul, nici curiozitatea să se uite mai departe de pătrățica lor, pentru că mi se pare că nu ai cum să evoluezi fără curiozitate. Cred că ea e și driverul pentru curaj. Nu cred în curajul orbesc sau, cel puțin nu sunt eu capabilă de el. Cred că curajul vine după ce treci prin multe frici și cred că ele nu dispar niciodată, cred că doar se liniștesc și că e bine să fie și ele acolo. Însă nu ca să te domine, ci ca să te facă să-ți pui întrebări, să-ți alimenteze curiozitatea. 

Pe mine transparența și încrederea – și cea primită, și cea câștigată – mă fac să urmez un lider. La polul opus, cele mai toxice medii profesionale în care am fost erau conduse de oameni atât de nesiguri pe ei că nu aveau încredere în nimeni din echipă. Cât despre mine, am cu siguranță multe zone unde mai am de lucrat, o fac în fiecare zi și și asta mi se pare o provocare mișto, ador să descopăr câte mai am de învățat. Îmi văd destul de bine minusurile, dar lucrez constant și intens cu ele. Prima oară am devenit manager la 22 de ani și credeam că sunt cea mai tare și știu tot. Acum îmi vine să râd. Evident că nu știam nimic, nici despre people management, nici despre viață, dar am învățat empiric destul de multe. Nici acum nu știu cât știu, dar știu că-mi place să învăț și zi de zi am ocazia și norocul s-o fac.

 

Cât de mult este apreciat curajul în cultura eJobs?

„Better live than perfect” e o mantră pe care o tot auzim din 2018 încoace, care, în primă fază, ca perfecționistă perfectă ce eram, mă enerva, îmi zgâria timpanele și îmi producea anxietate. Acum a ajuns atât de mult parte din cultura organizațională și din mine, că n-o mai văd, n-o mai aud, dar, cu siguranță, e mereu în capul meu ca un zgomot de fond, orice aș face. Să ai curajul să-ți asumi mai puțin decât perfecțiunea când ești lider de piață e un act de curaj în sine. Ce e frumos însă e că atunci când echipa ta e una mișto, chiar și nonperfecțiunea asta asumată ajunge să fie mai mult decât perfectă.

 

Care a fost cea mai curajoasă decizie luată ca lider, la eJobs? 

Să-mi recunosc propriile minusuri. Să accept că fac și alegeri proaste și să mi le rezolv tot eu. Să reduc toxicitatea în momente în care părea că n-am nicio șansă. Să vorbesc despre frici și să ascult și să încerc să le domolesc când mi-era și mie extrem de frică. Să încerc să dezvolt oamenii și să-i duc pe o direcție, când eu însămi mă simțeam în derivă. Să-mi asum noi roluri știind din start că-mi va fi greu pe drum, dar văzând frumosul și potențialul pentru care sunt încă aici.

 

Ce lideri admiri? 

Admir mult liderii care își păstrează coloana vertebrală și nu-și pierd mințile odată cu schimbarea unui rol. Care nu se lasă furați de putere și n-au agende personale. Care au ca valori principale onestitatea și transparența, tocmai pentru că-s lucruri atât de rare.

 

E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate când ai de făcut un salt important în carieră. Așa că aici intervenim noi și-ți facem drumul cât mai ușor. De un singur lucru avem nevoie, însă, de la tine. Adu curajul de a încerca ceva nou! De restul se ocupă eJobs.

Suntem aici cu zeci de mii de joburi și o mulțime de resurse online gândite să-ți simplifice căutarea unui nou loc de muncă, așa că intră cu încredere pe eJobs.ro și găsește-ți următorul tău job chiar în echipa eJobs!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

7 acte de curaj care îți vor transforma cariera

 

Curajul, abilitatea de viitor pe care merită să ți-o dezvolți de azi

 

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply