• 29 Aug. 2017
  • 2 min

Absolvent, caut job, încotro?

Absolvent caut job
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Ești absolvent de facultate, nu știi ce vrei să faci pe termen lung, spre ce job sau companie să te orientezi? Ideal este să știi încă de pe băncile facultății ce vrei să lucrezi și care este compania pe care o țintești, însă recrutorii spun că nu este o tragedie dacă ai terminat studiile și nu ai nicio idee unde vrei să lucrezi.

Pasiunile, obiectivele personale și abilitățile pe care le deții sunt doar câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când ești în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, programele de internship din timpul facultății te vor ajuta să înțelegi ce se întâmplă în mediul de business și care este compania potrivită pentru tine.

 

„Abilitățile și pasiunile vin din trecut, dar nu este important să se transforme într-o alegere profesională pentru viitor. Spre exemplu, cineva se poate pricepe foarte bine la gătit, dar nu înseamnă că trebuie neapărat să devină bucătar de profesie. Nici invers nu funcționează: alegerea unui domeniu de activitate doar din rațiuni practice, spre exemplu să meargă la informatică doar pentru că se cere și se plătește bine, dacă tânărul nu are nici un fel înclinații, aptitudini în acest sens. De asemenea, banii nu vor întârzia să apară pentru cei care iubesc ceea ce fac”, explică a explicat Sorin Faur, fondator al Academiei de HR.

 

Un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi viitorul job, e ca domeniul să fie viabil peste 10-15 ani pe fondul dinamicii pe care a adus-o tehnologia.

 

„Să ne gândim la conceptul de cloud care până acum 5-6 ani era complet necunoscut. Acum există zeci de mii de oameni care lucrează în IT pe zona de cloud. De asemenea, unele dintre meseriile de azi vor dispărea în viitorul apropiat, de exemplu cea de șofer, în momentul în care mașinile autonome vor prinde tot mai mult teren”, a precizat Sorin Faur.

 

Cât despre organizația în care vrei să îți începi cariera, aceasta trebuie să te ajute să te împlinești atât din punct de vedere personal, cât și profesional.

„Sunt multe start-up-uri încă anonime pentru că sunt mici, dar în care este senzațional să lucrezi. O companie tânără oferă energie și entuziasm, flexibilitate și multe oportunități. Pe de altă parte, o multinațională oferă sedii mai frumoase, poate mai multă stabilitate și ordine, poate chiar și ceva mai mulți bani”, spune Sorin Faur.

 

Consilierea profesională încă din timpul liceului sau al facultății este una dintre soluțiile propuse de recrutori ca să fii sigur de domeniul în care vrei să îți construiești cariera.

 

„Cadrele didactice din învățământul superior trebuie să meargă în licee pentru a explica viitorilor studenți ce înseamnă domeniul în care vor să se specializeze și ce vor putea să facă după ce termină studiile. Am întâlnit mulți candidați care sunt acum anul II sau III de facultate și ei nu știu de ce au ales acel domeniu de studiu”, a explică Raluca Peneș, HR Coordonator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree.

De aceeași părere este și Sorin Faur care spune că lipsa consilierilor școlari e unul dintre motivele pentru care nu îți cunoști suficient de bine aptitudinile. „Pentru tinerii care și-au dat seama că au greșit domeniul în care au terminat facultatea, ideal este să caute un consilier vocațional specializat care să îi ajute prin teste specializate. Recomandarea este să se reorienteze către ceea ce le place cu adevărat, pentru că este mai bine îți corectezi greșeala decât să persiști în ea”, e de părere Sorin Faur.

 

Pe lângă acestea, programele de internship te vor ajuta să cunoști cultura organizațională, echipa și responsabilitățile pe care le implică un anumit job sau domeniu.

 

„Încurajez tinerii să facă internship-uri în timpul facultății și să se angajeze în regim part-time, în funcție de programul lor, astfel încât să înțeleagă ce se întâmplă în mediul de business real, în diferite tipuri de companii, pentru ca atunci când va trebui să își aleagă direcția, să știe ce li se potrivește”, precizează Cristina Postolache, manager partner Big4HR, companie cu activități în domeniul resurselor umane.

A fost util articolul? 5
model cv

Leave a Reply