• 26 Jun. 2019
  • 3 min

Cum să-ți descoperi vocația?

Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Când ești în liceu sau în facultate ești pus adeseori în fața unor decizii importante pentru viitorul tău profesional. O alegere nepotrivită implică o decizie greșită în ceea ce privește cariera ta. 

Dacă te întrebi cum să-ți găsești vocatia ai nevoie de consiliere si orientare profesională. Îți venim în ajutor cu câteva sfaturi referitoare la viitoarea ta direcție în carieră. Un internship, un job de timp de vară sau orice altă activitate extrașcolară te pot ajuta să-ți dai seama ce abilități deții, dar și ce mai ai de îmbunătățit. 

Ai nevoie de consiliere si orientare in cariera!

Un proiect care te poate ajuta să-ți conturezi parcursul profesional este programul LEADERS Explore, dedicat elevilor care descoperă modelul de leadership colaborativ dezvoltat de Fundația LEADERS. Acesta completează experiența elevilor de liceu cu încă un an de școală nonformală, oferindu-le tinerilor prima certificare a competențelor în care se regăsește modelul de leadership LEADERS. 

Dacă te hotărăști să te înscrii beneficiezi de patru sesiuni de training de câte două zile și consiliere si orientare vocațională. Între sesiuni ai ocazia să pui în practică elementele descoperite în timpul cursului. Spre exemplu, în cadrul modulului de lucru în echipă, vei avea ca provocare să realizezi un proiect în comunitate ta. „Cele nouă luni de educație nonformală și leadership reprezintă perioadă în care elevii învață noțiuni teoretice și își dezvoltă competențe necesare pe piață muncii prin activități practice în contexte reale cu sprijinul comunității”, spune Beatrice Alexandrescu, Program Manager în cadrul Fundației LEADERS. Programul dedicat elevilor a apărut în urmă cu 11 ani, iar până în prezent, peste 6.500 de tineri au luat parte la această experiență educațională. 

Înscrierea în program este gratuită, rămâne doar să-ți faci timp și să investești cât mai multă energie. „Din punct de vedere financiar, în toți acești ani am reușit să identificăm companii implicate social, care-și doresc să sprijine educația tinerilor din România”, explică Beatrice Alexandrescu. 

 

Ce câștigi dacă intri în program?

Vei avea ocazia să te cunoști mai bine, să descoperi care sunt punctele tale forte și cum să le pui în valoare. Tot în cadrul programului vei avea parte de consiliere si orientare vocațională și vei fi pus în contact cu mentori din domeniu care te vor ajuta să-ți descoperi vocatia și să afli care sunt cele mai inspirate decizii pe care le poți lua pentru viitoarea ta direcție în carieră. 

Tudor Mihăilă este unul dintre tinerii care a trecut prin experiența LEADERS Explore. Este în clasa a XII-a și este îndrăgostit de actorie, pe care dorește să o fructifice pe viitor. Hai să vedem cum l-a ajutat pe el să-și descopere vocatia cursurile LEADERS Explore!

„Eram în clasa a IX-a când dirigintă mi-a spus că aș fi potrivit pentru un asemenea curs. Habar nu aveam în ce mă băgam însă, s-a dovedit o alegere extrem de înțeleaptă”, își amintește Tudor. 

El spune că aceste cursuri i-au oferit o viziune asupra propriei persoane și că de acolo a deprins un concept important și anume că e important să învețe continuu. „În școala nu se organizează astfel de cursuri, iar profesorii care te pot ajuta să te dezvolți sunt puțini. Trebuie să faci ceva ca să te poți diferenția de restul, să devii din ce în ce mai bun, ca în final să ajungi în locul în care visai cand erai mic. Cursurile de acest tip facilitează tot acest proces anevoios, oferindu-ți toate resursele necesare pentru asta”, explică Tudor. 

 

Ce sfaturi au oferit cei doi tinerilor aflați la început de drum și care nu sunt hotărâți ce direcție să aleagă?

consiliere si orientare

Tudor Mihăilă

Dacă dimineața când îți sună alarma pui telefonul pe snooze, oprește-te din ceea ce faci, e clar că nu îți place. Trebuie să faci totul din pasiune, fie că e pasiunea de a face bani sau să ajuți un om nevoiaș. Pe cei care sunt la început de drum îi sfătuiesc să încerce cât mai multe lucruri noi și să vadă ce le place, spune Tudor. 

 

 

consiliere si orientare vocationala

Beatrice Alexandrescu

Cred că trebuie să își dezvolte mentalitatea de explorator prin curajul de a testa lucruri noi, acceptând toate etapele procesului de învățare, de la valea disperării până la momentul în care devine expert în acea nouă activitate. Un alt sfat e să fie curioși. Și pentru că cel mai bun mod de manifestare a curiozității este acela de a adresa întrebări, îi sfătuim să pună întrebări deștepte, spune Beatrice. 

Drumul către vocatia ta nu este atât de lung, trebuie doar să te implici în cât mai multe activități, iar trecând prin ele vei descoperi cu ușurință la ce ești bun și ce poți să faci pentru viitoarea ta carieră. 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să-ți descrii obiectivul profesional în CV?

Vezi ce locuri de muncă pentru elevi ți se potrivesc

Zece joburi de vară în 2019

A fost util articolul? 10
consiliere profesionalăpasiunea la jobvocatia
  • AvatarCurtianu Stefan zice

    Salut!!
    Am citit articolul si mi a placut foarte mult. Eu tocmai am absolvit liceul in Iasi si as dori sa ma inscriu in acest proiect consiliere si orientare in cariera, daca mai este posibil.
    Multumesc!

Leave a Reply