• 5 Dec. 2018
  • 3 min

Cum alegi facultatea potrivită atunci când ești atras de mai multe domenii

alegi facultatea potrivită

Suntem tentați să credem că a lua o decizie atunci când există multe opțiuni este foarte simplu. Dar atunci când toate variantele sunt tentante din perspective diferite, procesul de decizie poate fi unul foarte anevoios.

În activitatea de consiliere în carieră lucrez frecvent cu adolescenți care urmează să-și aleagă facultatea potrivită lor. Astfel am observat că, atunci când un elev are mai multe abilități, materii preferate, pasiuni sau interese, cu atât mai dificilă devine alegerea domeniului de studiu care i se potrivește cel mai bine. De fapt, dificultatea de a lua o decizie în acest context are legătură și cu teama de a pierde ceva ce este considerat a fi foarte atractiv.

Dacă și tu te regăsești în această situație, află că e extrem de important să înveți cum să iei deciziile potrivite pentru talentele și abilitățile tale, cu atât mai mult cu cât această capacitate se va reflecta și în deciziile tale ulterioare la locul de muncă.

În continuare, îți prezint câteva aspecte care îți vor facilita procesul de decizie:

 

Evită să compari domeniile de studiu între ele

Pentru a te asigura că ești cât mai obiectiv(ă) în analiza domeniilor de studiu, pornește de la identificarea tuturor acelor criterii care sunt importante pentru tine când te raportezi la facultatea potrivită și la domeniul de activitate în care vei profesa ulterior.

De exemplu, poți stabili faptul că pentru tine e important ca domeniul de studiu, respectiv de activitate să fie: creativ, dinamic, să presupună lucrul cu oamenii, să-ți ofere posibilitatea de a călători frecvent și să îți ofere prilejul de a-i ajuta pe cei care apelează la tine.

Odată stabilite criteriile esențiale pentru tine, este necesar să identifici care dintre domeniile pe care le-ai luat în calcul corespund acestora.

 

Identifică atuurile și defectele fiecărui domeniu

Fiecare domeniu de activitate are atât plusuri, cât și minusuri. Însă este fundamental să stabilești care sunt acestea din perspectiva ta, pentru că ceea ce pentru cineva poate reprezenta un minus, pentru tine poate fi un plus.

De exemplu, dacă prezinți unei persoane un domeniu care presupune contact interuman intens, îl poate percepe ca fiind obositor. În schimb pentru o altă persoană relațiile interumane pot reprezenta un factor foarte motivant.

După ce faci această analiză, identifică acel domeniu care pentru tine are plusuri importante, iar minusurile vor fi ușor de gestionat.

 

Conștientizează faptul că decizia îți aparține

Nimeni nu ar trebui să ia deciziile acestea în locul tău. Uneori, poate fi mai simplu să ne lăsăm influențați de cei din jur, pentru că în acest fel credem ca avem dreptul de a nu fi responsabili în totalitate de consecințele deciziilor noastre. În realitate însă, chiar dacă plasăm responsabilitatea pe umerii celor din jur, efectele alegerilor pe care le facem, pozitive și negative, ne vor impacta în primul rând pe noi.

Am observat că, cu cât un adolescent este mai nehotărât în legătură cu alegerea domeniului de studiu, cu atât cei din jur sunt mai tentați să vină cu sugestii. În procesul de consiliere în carieră dedicat alegerii studiilor universitare, îi ajutăm pe adolescenți să se autocunoască, le facilităm procesul de decizie, însă hotărârea le aparține în totalitate.

Poate te întrebi, la final, cum știi că ai luat o decizie potrivită. Răspunsul este simplu: atunci când ai ales corect pentru tine, te simți clarificat, motivat, determinat, iar dubiile dispar.

 

Proiectează-te în viitor

Gândește-te la anii de facultate care urmează. Ce domeniu ți-ar plăcea să aprofundezi dintre cele de pe lista ta?

Gândește-te la cum va arăta viața ta profesională. În care context profesional te regăsești?

De asemenea, îți recomand să analizezi oportunitățile de pe piața muncii pentru domeniile pe care le vizezi. Este esențial să te asiguri că vei avea parte de alternative profesionale, însă pornind de fiecare dată de la identificarea domeniului care ți se potrivește și îți place. Cu alte cuvinte, îți recomand să iei în calcul ca și criteriu cerințele din piața muncii, dar să le coroborezi cu interesele tale profesionale.

Tendințele din piața muncii se schimbă în timp și dacă alegi doar în funcție de factori externi, riști să ai un traseu profesional presărat cu dificultăți. Alegerea felului în care ne continuăm studiile după terminarea liceului este printre primele decizii importante pe care le luăm, pentru că această alegere ne va influența viitorul profesional.

Așadar este esențial ca această decizie să fie trecută prin propriile filtre, să fie gândită într-un mod critic și să fie una asumată în totalitate.

 

Citește și:

Cum să te pregătești pentru primul job

Să mă angajez din timpul facultății?

Cum să-ți alegi corect programul de masterat

Cum și de ce să mergi cu Work and Travel

A fost util articolul? 8

Leave a Reply