• 18 Dec. 2020
  • 3 min

Cum să te diferențiezi în 2021 de ceilalți candidați

cariera

În 2020 am putea spune că am învățat mult, ne-am extins poate abilitățile la jobul pe care-l avem sau ne-am dezvoltat într-un domeniu nou, forțați ușor de împrejurări. Am rămas poate pe loc în cariera pentru că situația este imprevizibilă, dar am câștigat o viziune mai clară despre ceea ce vrem să facem în viitor.

2021 bate la ușă și așteptările sunt mult mai optimiste. Este însă important să reții că lucrurile nu se vor schimba de pe o zi pe alta și competiția pentru un loc de muncă va fi în continuare mare în anumite domenii. Ține însă și de tine cât de bun va fi noul an și ceea ce faci în cariera pentru a te diferenția. Iată cinci pași pe care merită să-i urmezi pentru a-ți fi mai ușor să-ți găsești un job:

1. Fii proactiv prin micro-acțiuni. Așteaptă, dar și investește în cariera

Efectele pandemiei se vor resimți și 2021, nu putem șterge cu buretele tot ceea ce s-a întâmplat în 2020 în piața muncii. Concurența pentru locuri de muncă se va menține, însă ține de tine cum te poziționezi. Nu aștepta locul de muncă de vis, începe mai degrabă o serie de acțiuni zilnice pentru a te face vizibil și credibil în fața companiilor pentru care ai vrea să lucrezi. Microacțiunile sunt mai ușoare și mai eficiente decât eforturile sporadice radicale. Alătură-te comunităților de talente, urmărește conturile de socializare ale companiilor și participă activ la discuții, arătând pasiunea ta pentru domeniu, pentru activitatea companiei. Poți povesti ce ai citit nou sau despre proiectele pe care le testezi și pot fi de interes pentru companie. Astfel poți fi acel candidat de care angajatorii își vor aduce aminte deîndată ce vor avea un post disponibil.

 

2. Schimbă. A fi plictisitor poate fi cea mai riscantă strategie

Este posibil să ai un CV completat 100% și la zi, dar când aplici să nu fii în topul candidaților. Trebuie să le oferi un motiv pentru a fi în top. Începe prin a folosi în CV acele abilități care apar și în anunțul de job, evident dacă se potrivesc experienței tale și dacă poți da exemple sau cifre care să le susțină. Iar dacă ai trecut de acest hop și ai fost invitat la interviu caută modalități prin care să arăți că vrei și poți să rezolvi anumite probleme pe care angajatorul le întâmpină. Poți veni cu propuneri pentru a face lucrurile mai rapid, mai sigur, mai ușor sau mai profitabil. Pune întrebări care arată că te gândești cum să ai un impact bun asupra afacerii.

3. Extinde mentalitatea de căutare a unui job. Vânătoarea de locuri de muncă tocmai a devenit globală

Munca la distanță a devenit noua normă în multe domenii, iar companiile recunosc că baza lor de talente este mai mare decât era anterior, iar condițiile de recrutare s-au flexbilizat. Joburile care-ți oferă ocazia de a „lucra de oriunde” sunt tot mai numeroase. Pe eJobs.ro sunt disponibile acum peste 580 de locuri de munca remote. Cu toate acestea mulți candidați încă caută joburi în apropierea casei și adesea se plâng că nu există oportunități. Este însă momentul să privești mai larg, dincolo de ceea ce se află în orașul tău. Cea mai bună investiție pe care o poți face în cariera ta este să iei în considerare companiile și domeniile unde simți că poți oferi valoare și să-ți faci o prezentare care te va diferenția.

 

4. Fii propria ta firmă de relații publice. Crește-ți șansele de a fi sunat de recrutori

Angajatorii merg mult și pe achiziția proactivă de talente. Pentru pozițiile nișate, precum și pentru pozițiile de senior level și management preferă să folosească opțiunile de căutare în baza de date a platformelor de joburi sau a rețelelor profesionale și să meargă direct la țintă. 

Dacă vrei să fii printre talentele pe care angajatorii le vânează pentru a le prezenta oportunități de angajare, tot ceea ce trebuie să faci este să-ți intensifici prezența digitală. Începe printr-un audit al prezenței tale digitale și al mesajelor pe care le comunici acum. Cât de puternică este influența și credibilitatea ta în domeniul în care lucrezi? Este de interes ceea ce postezi pentru compania sau domeniul în care ai vrea să lucrezi? Lucrează întocmai ca o agenție de PR care monitorizează, informează, realizează campanii de imagine, măsoară rezultatele și îmbunătățește.

 

5. Nu trece cu vederea lacunele. Învață să câștigi pentru viitor

Digitalizarea a avansat atât de mult anul acesta și a dus și la schimbări în multe domenii și joburi. Iar odată cu aceste schimbări apar și lipsurile de competențe. Și cresc rapid. Tot ceea ce trebuie să faci este să renunți la ideea  „dar am învățat atât până acum” și să investești în abilitățile tale pentru a ține pasul cu această evoluție.

Vestea bună este că nu trebuie neapărat să te recalifici într-un domeniu nou. Majoritatea domeniilor evoluează, se adaptează, însă nu dispar. Dacă vrei să rămâi un candidat relevant și valoros, uită-te la tendințele din domeniul în care lucrezi acum sau din domeniile asociate și gândește-te cum ai putea fi mai bun în ceea ce faci. Poți face asta prin cursuri gratuite, cursuri online, studii suplimentare sau prin cărți de specialitate.

2020 nu a fost tocmai anul pe care l-ai așteptat sau pe care ți l-ai dorit în cariera. Cu toate acestea a venit cu lecțiile lui bune pe care le poți aplica în 2021. Dezvoltarea ta în cariera în noul an îți aparține și poți lucra încă de pe acum pentru a o modela. Gândește-te și la alți pași prin care poți transforma 2021 într-o oportunitate.

Ți-a plăcut articolul despre ceea ce poți face pentru a te diferenția în cariera în 2021? S-ar putea să-ți placă și:

Care vor fi cei mai căutați candidați din 2021
Motivația îți poate crește șansele de a obține un job

 

A fost util articolul? 0
cariera

Leave a Reply