• 29 Jan. 2018
  • 2 min

4 întrebări inteligente de pus recrutorului la interviu

întrebări inteligente interviu angajare eJobs

Imaginează-ți că mâine ai un interviu pentru jobul visurilor tale. Ce faci ca să te pregătești? E clar, citești mai multe despre compania respectivă, îți revizuiești puțin CV-ul și scrisoarea de intenție ca să știi exact ce știe și recrutorul și îți pregătești niște răspunsuri pentru întrebările pe care cel mai probabil le vei primi din partea angajatorului. Dar te-ai gândit la ce întrebări vei pune tu?

La interviu, foarte multe persoane se gândesc că întrebările vor veni în mod natural, că în funcție de ceea ce le spune specialistul în recrutare vor știi exact ce să întrebe despre viitorul lor job sau despre locul de muncă în sine. Adevărul e însă altul. Pentru că ne concentrăm să fim cea mai bună variantă a noastră atunci când mergem la un interviu, să interpretăm rapid motivul pentru care recrutorul ne pune o întrebare și, în același timp, să formulăm cel mai bun răspuns posibil, nu prea avem când să ne mai gândim și la altceva. De aceea e bine să vii de acasă cu un set de întrebări pregătite pentru persoana care îți ia interviul. Nu uita să incluzi și următoarele 4 întrebări inteligente de pus recrutorului la interviu:

1. „Cum s-a eliberat poziția?”

Nu e o întrebare care se pune des și nimeni nu poate promite că vei primi un răspuns onest, dar luând recrutorul prin surprindere vei avea șansa să primești un răspuns care te-ar putea ajuta să îți faci o impresie despre locul de muncă respectiv. Spre exemplu, dacă recrutorul îți spune că persoana dinainte nu s-a adaptat la locul de muncă și că a plecat repede, acest lucru poate fi un posibil semnal de alarmă legat de dificultatea jobului. Iar asta ne ghidează către următoarea întrebare.

2. „Care e cel mai dificil aspect al jobului?”

Specialiștii de HR nu cunosc în detaliu fiecare aspect al tuturor joburilor din companie. E aproape imposibil. Până la urmă tu ești expertul în domeniul tău, așa că tu ar trebui să știi mai bine. Dar recrutorul știe mai multe despre oamenii cu care vei lucra și despre mediul de lucru. Răspunsuri precum „raportarea la trei manageri s-ar putea să fie destul de dificilă” sau „coordonarea unei echipe de zece persoane nu va fi un task ușor” s-ar putea să îți ofere o imagine de ansamblu a viitorului tău loc de muncă mai bună decât anunțul de job în sine.

3. „Ție ce-ți place cel mai mult aici?”

Acum totul devine personal! Prin această întrebare transformi specialistul de HR în viitorul tău coleg și aveți ocazia să porniți un dialog onest despre aspectele pozitive și, poate, negative ale companiei. Permite-i conversației să decurgă natural, răspuns cu răspuns, până simți că s-a consumat și bucură-te dacă auzi lucruri precum: „prânzul asigurat e gustos de fiecare dată” sau „nimeni nu-ți spune nimic dacă întârzii de dimineață” sau „lucrăm de acasă două zile pe săptămână”. Nu uita să înlocuiești „ție” cu „dumneavoastră” dacă simți că interlocutorul tău merită un apelativ mai formal.

4. „Mi-ai putea prezenta un pic biroul?”

Contează foarte mult cum arată locul nostru de muncă și impresia pe care ne-o lasă, doar că de cele mai multe ori nu îl vedem până nu ne angajăm. O astfel de rugăminte îi arată recrutorului că ești interesat de poziție cu adevărat și îți oferă ție ocazia să te imaginezi mai bine în viitorul tău job. Dacă recrutorul refuză să îți arate biroul însă, acesta ar putea fi un semnal de alarmă, fie pentru că biroul nu e grozav sau fie pentru că nu ai lăsat o impresie așa bună la interviu și probabil nu ți se va face o ofertă. Depinde de situație.

 

Acum că ai întrebările la purtător, e timpul să-ți programezi următorul interviu! Aplică la joburile care ți se potrivesc pe www.ejobs.ro și pregătește-te să surprinzi recrutorii!

 

Citește și:

Patru lucruri pe care le faci greșit într-un interviu de angajare

La ce să te aștepți de la interviurile de job de astăzi

Interviul online și secretele care te duc spre succes

A fost util articolul? 56

Leave a Reply