• 5 Apr. 2016
  • 2 min

Câți bani câștigă un antreprenor de start-up în România?

Start up
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Antreprenorii de start-up din România muncesc, în medie, zece ore pe zi la propria afacere și 71% dintre ei câștigă, într-o lună, maximum 1.000 de euro.

Peste două treimi (71%) dintre antreprenorii români de start-up participanți la studiul „Barometrul afacerilor de tip start-up din România”, realizat de compania de audit și consultanță EY România în colaborare cu Impact Hub Bucharest, au declarat că au venituri lunare de maximum 1.000 de euro. De asemenea, 38% dintre respondenți au menținat că au câștiguri mai mici de 500 de euro lunar, în vreme ce doar 11% au spus că depășesc pragul de 2.000 de euro.

Totodată, cei mai mulți antreprenori aflați la început de drum dedică zece ore afacerii lor, în fiecare zi, „ceea ce înseamnă că lucrează cu 21% mai mult decât angajații cu normă întreagă din România”. „Deși cei mai mulți dedică 10 ore afacerii, 27% dintre antreprenori depășesc limita de zece ore, unii dintre aceștia ajungând chiar la 18 ore de muncă în fiecare zi”, conform studiului citat.

Birocrația omoară inițiativele antreprenoriale

 

Antreprenorii de start-up din România consideră că birocrația este cel mai important obstacol în dezvoltarea unei afaceri în România. Ei corelează birocrația cu neclaritățile legislative, lipsa de informații și legislația stufoasă.

Un sfert (26%) dintre cei chestionați respondenți își doresc o relaxare fiscală care să vizeze numai star-tupurile, în timp ce 20% consideră că o relaxare fiscală generală la nivelul firmelor ar avea cel mai mare impact în susținerea antreprenorilor. Printre măsurile pe care ar trebui să le urmeze autoritățile ca să susțină inițiativa antreprenorială din România se numără și reducerea birocrației (14%), crearea mai multor programe de finanțare pentru start-up-uri din fonduri Europene sau fonduri nerambursabile din partea statului român.

În ceea ce privește fiscalizarea, participanții la studiu își doresc scăderea impozitării muncii (atât pentru angajați, cât și pentru angajatori – 78%), simplificarea reglementărilor și taxării startup-urilor (78% dintre răspunsuri) și scăderea impozitării veniturilor start-upurilor (74%).

Studiul a fost realizat între septembrie și decembrie 2015, pe un eșantion de 301 de fondatori ai unei afaceri de tip start-up din România.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply