Se poate întâmpla oricui să fie concediat. Sigur, nu este o situație plăcută și nimic nu te poate pregăti pentru acest scenariu. Dar poți face ceva. Cunoaște-ți drepturile de care beneficiezi în caz de concediere și asigură-te că nu îți sunt încălcate!
Îți povestim în rândurile de mai jos care sunt motivele pentru care NU poți fi concediat, când beneficiezi de preaviz și ce faci în caz de concediere injustă.
Nu, NU poți fi concediat din orice motiv. Potrivit Codului muncii, concedierea poate interveni din motive care țin de angajat ori fără legătură cu persoana acestuia. Dar hai să le luăm pe rând. Contractul individual de muncă poate înceta din motive care țin de angajat, precum:
Așa cum spuneam, poți fi concediat și din motive care nu țin de tine. De exemplu, dacă locul de muncă pe care îl ocupi este desființat sau în cazul în care firma intră în insolvență.
Excepție de la regulă face perioada de probă, în care atât tu, cât și angajatorul, puteți pune capăt contractului de muncă fără un motiv anume.
Angajatorul NU te poate concedia în următoarele situații:
De asemenea, este interzisă concedierea pe criterii ce țin de gen, orientare sexuală, vârstă, naționalitate, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, dizabilitate, situație familială sau responsabilitate, calitatea de membru sau activitate sindicală.
Concedierea trebuie comunicată angajatului printr-o notificare scrisă, cu cel puțin 20 de zile lucrătoare înainte. Să ții minte că decizia de concediere făcută doar verbal, care nu se concretizează într-un document scris este nulă. Totodată, concedierea trebuie să fie motivată și să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată.
Subliniem încă o dată faptul că pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
De regulă, durata termenului de preaviz este de maximum 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție și 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere. Și da, ai dreptul la preaviz în caz de concediere.
Există însă anumite situații în care poți fi concediat și fără preaviz:
Doar dacă ai fost concediat din motive care nu țin de persoana ta ori prestația ta la locul de muncă. De exemplu, dacă se desființează postul, ai dreptul la șomaj. Cu toate acestea, este necesar să îndeplinești următoarele condiții:
Află mai multe despre șomaj și tot ce trebuie să faci pentru a beneficia de el din acest articol.
45 de zile calendaristice de la momentul comunicării deciziei de concediere, atât ai la dispoziție pentru a ataca decizia în caz de concediere abuzivă ori injustă, spre exemplu, dacă ai fost concediat fără motiv sau nu ți-a fost respectat termenul de preaviz.
Înainte de a te adresa instanței, pregătește un dosar complet care să includă copii ale documentelor relevante, decizia de concediere și contractul de muncă, și orice alte documente care pot susține caracterul ilegal al concedierii. Dacă ai martori care pot confirma spusele cu atât mai bine.
Un mic sfat!
Nu închide ochii dacă ai fost concediat pe nedrept. Codul muncii te protejează de astfel de abuzuri. Curajul pentru mai bine vine din tine!
Cerere demisie. Ce ar trebui să știi din punct de vedere legal
Supravegherea video la job: tot ce ar trebui să știi despre ea
Bună seara,
Mă adresasez la dumneavoastră deoarece vreau să știu o informație .
Locul de muncă la care lucrez în acest moment din luna noimenreie își va suspenda postul pe care eu lucrez . Am semnat un acord de demisie între mine și companie .
Pe contract scrie ca voi primi ca și recompensă 2 salarii cu venit brut. Acest paragraf este luat fix din contract .
Din nesiguranța am intebat angajatorul dacă intr adevăr voi beneficia de acele salarii și dacă ele se vor rambursa în valoare brută așa cum scrie în contract, spre mirarea mea angajatorul mi a spus ca nu, doarece acel salariu brut la rândul lui este impozitat și voi primi venitul net pe care îl primeam și până acum .
Aici mi se pare ca este făcută o declarație mincinoasă adusa asupra noastră.
Este normal dacă pe contract scrie ca vom primi valoarea brută și de fapt să nu se țină de cuvânt ?
Mulțumesc
Bună, Roxana,
Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii. Angajatorul ar trebui să respecte prevederea din contract sau să menționeze în contract/act adițional că venitul menționat este impozitat.
Bună am și eu o întrebare firma la care am lucrat pina ieri are voie să mă de-a fara la nici 2 zile de la angajare multumesc
Bună, Ioana,
Conform Codului Munci, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.