• 26 Aug. 2019
  • 2 min

Ai o colegă însărcinată? Uite ce e bine să știi

insarcinata

Bucuria de a anunța sarcina îi revine exclusiv colegei. Din momentul în care a dat vestea cea mare, e bine să ai o atitudine tolerantă, să înțelegi schimbările prin care trece și să eviți întrebările sau comentariile delicate. Iată cum!

Unele sarcini pot debuta cu anumite schimbări la nivel hormonal sau chiar cu unele complicații, de aceea e bine să lași colega insarcinata să împărtășească această informație personală.

După ce ai aflat că o colegă de birou sau din echipă este insarcinata, ar trebui să citești câteva informații de bază despre potențialele simptome pe care le-ar putea avea. Cele mai delicate grețurile sau chiar stările de vomă sunt frecvente cam până în luna a patra de de sarcină. De aceea, în această perioadă este bine să ai o atitudine tolerantă față de colega ta. Iată ce poți face:

  • Să o ajuți cu task-urile, fie prin preluarea acestora, fie prin distribuirea altor colegi.
  • Să îi recomanzi pauze mai dese.
  • Să o îndrumi să se întindă. Poate mai sunteți și norocoși să aveți o canapea sau un fotoliu la birou 😃.
  • Dacă înainte îi plăcea să vă beți cafeaua împreună, verifică dacă nu cumva mirosul cafelei sau al altor preparate îi displace acum teribil.
  • Amintește-i să ia considerare sfatul specialiștilor și să evite tutunul și alcoolul, evident dacă este cazul. Acestea sunt consumate frecvent în momentele de socializare, însă pot produce, chiar în cantitate foarte mică, malformații  fătului.
universum survey

Află acum dacă ți se potrivește cariera aleasă!

Superstițiile și întrebările insistente nu ajută colega insarcinata

Sarcina este și o perioadă plină de anxietate, cele mai multe femei menționând că în timpul celor nouă luni au resimțit teamă, în principal să nu piardă sarcină sau teamă pentru sănătatea copilului. Așa că superstițiile, ghicirea sexului copilului sau mâna pusă pe burta gravidei nu sunt întotdeauna bine primite de colega insarcinata.

Evită și întrebările „Când pleci?” sau „Când naști?” Din răspunsurile comunității de mame SAMAS aceste întrebări provoacă stres femeilor însărcinate și le îndeamnă să facă muncă suplimentară. Din cauza acestor întrebări, s-a remarcat și lipsa unei comunicări cu angajatorul sau ostilitate în relațiile cu colegii.

Atitudini potrivite fata de o colega insarcinata

Cele mai inspirate forme de ajutor sunt încurajările, sprijinul pentru diverse activități care presupun deplasări, flexibilitatea programului, respectul și înțelegerea. Iar înainte de a intra în concediul de maternitate, merită să pregătești alături de echipă o întâlnire non-formală unde puteți oferi cadouri pentru mamă și bebeluș și vă puteți amuza împreună de clipele petrecute împreună la birou.

 

 

Ți-a plăcut articolul Ai o colegă insarcinata? Uite ce e bine să știi? Citește și despre:

Când și cum anunți angajatorul că ești insarcinata

Ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești insarcinata

Cum să fii în relații bune cu angajatorul în concediul de maternitate

 

 

A fost util articolul? 1
concediu de maternitateinsarcinata

Leave a Reply