• 14 Mar. 2022
  • 4 min

De ce să-ți îmbunătățești competențele digitale

competențe digitale
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Articol susținut de Microsoft România.

Transformările tehnologice determină tot mai multe persoane să-și îmbunătățească anumite competențe digitale, pentru a rămâne relevante pe piața muncii. Digitalizarea în rândul talentelor are un impact pozitiv pentru România, având în vedere că statele cu un avans tehnologic mizează pe inovație și au economii mai înfloritoare.

Aceasta este concluzia studiului Digital Futures Index, lansat de Microsoft, cercetare realizată recent la nivelul a 16 țări europene, printre care se află și România.

„Transformarea digitală nu mai reprezintă astăzi o posibilitate. Ea este o certitudine în fața căreia ne aflăm deja. Pentru a putea trasa corect premisele viitorului digital, trebuie însă să avem o imagine clară asupra poziției noastre curente și asupra oportunităților care ne așteaptă. Totodată, este important să înțelegem modul în care accelerarea progresului tehnologic ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei și societății românești. Ne dorim să contribuim la transformarea României într-un centru digital regional, de unde să «exportăm» inovație, nu talente și credem că Digital Futures Index poate reprezenta începutul unei conversații despre modul în care putem înfăptui acest lucru”, afirmă Daniel Rusen, Director de Marketing și Operațiuni, în cadrul Microsoft România.

 

Competențe digitale. De ce e bine să le dezvolți?

Țara noastră se poate transforma într-un centru regional de progres digital. România se situează pe locul 2 cu cea mai mare populație de dezvoltatori de software din regiunea Europei Centrale și de Est și are, totodată, și un ecosistem din ce în ce mai dinamic de startup-uri. Mai exact, Digital Futures Index arată că nivelul general de dezvoltare digitală al României este de 92, țara noastră înregistrând un scor cu 8% sub media regiunii Europei Centrale și de Est.

România are rezultate mai bune în ceea ce privește câștigurile economice și societale, având aici un scor de 104, peste media înregistrată la nivel de regiune, fapt ce sugerează că digitalizarea are, deja, un impact pozitiv pentru țară.

Totodată, ritmul de dezvoltare crește în continuare, România având o industrie a serviciilor IT în plină expansiune, care reprezintă în prezent 6,2% din PIB și se dezvoltă de 3 ori mai rapid decât economia națională. În plus, este una dintre țările cu cel mai mare punctaj în Index în ceea ce privește exporturile de produse și servicii din sfera IT&C, iar industria IT este al doilea cel mai mare sector din economia națională care contribuie la exporturile de servicii ale țării.

Mai mult, potrivit aceluiași Index, firmele din România alocă pentru cheltuielile cu produsele și soluțiile de software sume similare cu celelalte state din regiune. În același timp, datele arată că utilizarea cloud-ului este foarte strâns legată de niveluri ridicate ale inovației și productivității, iar 75% dintre companiile din România vor să accelereze ritmul cu care adoptă soluții cloud și tehnologia în general.

Totuși, încă suntem cu 13% în urma mediei regionale atunci când vine vorba de procentul de firme care folosesc soluții de cloud computing.

Digital Futures Index analizează și maturitatea digitală a țărilor pe care le include, iar România are un scor cu 29% sub media regională în ceea ce privește procentul de companii care angajează specialiști în domeniul IT. Pe de altă parte, în ceea ce privește procentul de absolvenți IT&C, înregistrăm un scor de 102, situându-ne ușor peste media regiunii, iar continuarea și intensificarea eforturilor în această direcție va fi esențială, cu atât mai mult cu cât estimările arată că în România vor fi create peste 650.000 de locuri de muncă pe roluri tehnice / IT până în 2025.

La rândul său, și gradul de digitalizare a serviciilor publice se corelează puternic cu productivitatea, inovația și nivelul salariului mediu dintr-o țară și are rolul de a stimula exponențial progresul digital, în ansamblul său iar, la această categorie, România înregistrează un scor cu 30% sub media regiunii.

Înscrie-te la cursurile Microsoft

 

Cum susține Microsoft dezvoltarea tehnologică

Microsoft pune la dispoziția profesioniștilor în IT, dezvoltatorilor de aplicații sau celor care doresc să se reconvertească în domenii conexe cursurile gratuite, denumite Microsoft Virtual Training Days (MVTD). Programul MVTD include sesiuni de instruire gratuite în cadrul cărora poți dobândi competențe digitale din domeniul soluțiilor de tip cloud computing. Mai exact, poți opta pentru studiul diverselor tehnologii și platforme dezvoltate deja de Microsoft, precum Azure, Microsoft 365, Dynamics 365, Security, dar și Power Platform. Iată câteva detalii despre o parte dintre cursurile Microsoft:

competențe digitale

Azure Fundamentals

Aceste cursuri virtuale introductive, oferite gratuit, acoperă concepte, modele și servicii de cloud computing –  de la public, la privat, la cloud hibrid. După finalizarea acestui curs, vei fi eligibil să susții gratuit examenul de certificare Microsoft Azure Fundamentals și vei putea să:

  • Pregătești migrarea în cloud, având cunoștințele necesare pentru a putea evalua mediul existent la nivel local.
  • Optimizezi fluxurile de lucru bazate pe Azure, pentru un ROI maxim.

Descoperi cele mai bune metode pentru gestionarea instrumentelor, aplicațiilor și datelor voastre virtuale, cu ajutorul Azure.Înscrie-te acum la următorul curs Microsoft Azure Virtual Training Day: Fundamentals, care va avea loc în 5-6 aprilie. Sau alege un alt curs “Azure”, în funcție de nevoile tale curente.

 

Security

Pe zona de securitate, Microsoft pune la dispoziție o serie de cursuri care te vor învăța cum să utilizezi capabilitățile Microsoft Security pentru a preveni și gestiona incidentele, dar și pentru a ajuta la protejarea datelor și a accesului de la distanță împotriva amenințărilor cibernetice. Vei putea astfel să:

  • Obții noi abilități și perspective pentru a-ți menține organizația în siguranță și agilă
  • Înțelegi, identifica și proteja datele cele mai sensibile
  • Utilizezi conceptul Zero Trust pentru a putea asigura accesul și apărarea împotriva amenințărilor

Înscrie-te acum la următorul curs Microsoft Security Virtual Training Day: Protrect Data and Manage Risk, care va avea loc în 30-31 martie. Sau alege un alt curs “Security”, în funcție de nevoile tale curente.

 

Power Platform Fundamentals

În cadrul acestui curs introductiv, vei învăța cum să construiești aplicații complexe, să analizezi performanța afacerii în timp real, cum să acționezi în baza informațiilor despre date și cum să automatizezi fluxurile de lucru pentru o eficiență maximă. De asemenea, vei învăța cum să utilizezi Dataverse pentru a stoca și gestiona datele în siguranță. El este dedicat persoanelor care se ocupă de crearea aplicațiilor, dezvoltatorilor IT sau analiștilor de date.

Mai mult, după finalizarea acestui curs, vei fi eligibil să susții gratuit examenul de certificare Microsoft Power Platform Fundamentals.

Înscrie-te acum la următorul curs Microsoft Power Platform Virtual Training Day: Fundamentals, care va avea loc în 12 aprilie.

Cursurile ce te ajută să-ți dezvolți  competențele digitale, să-ți dezvolți și susții afacerea și să avansezi în carieră, sunt susținute în limba engleză, cu subtitrări disponibile în engleză și română. Descoperă toată gama  de subiecte tehnice pentru Azure, Microsoft 365, Security, Dynamics 365 și Power Platform, înscrie-te la evenimentul dorit și obține gratuit certificarea Microsoft pentru o serie dintre acestea. Învățarea nu se oprește niciodată!

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să dezvolți competențe digitale? Citește și:

Vrei un salariu mai mare? Învață tot timpul ceva nou!

Cum să parcurgi descrierile de joburi pentru a avea succes când aplici

Vrei să devii tester? Află cum poți deprinde motivația necesară

A fost util articolul? 3
carieră în ITcompetente digitale

Leave a Reply